понеделник, 8 февруари 2010 г.

Южния полюс се оказа "оазис на живота."


Според група американски експерти от Университета в Колумбия, Южния полюс на нашата планета в действителност не е безжизнена пустиня, а богат природен комплекс, който съдържа в себе си "оазис на живота". Учените отбелязват, че под пласта от лед на Антарктида се съдържа обширна система от реки и водоеми, които по своята форма смътно напомнят на басейна на Амазонка, предаде Cyber Security.



Геофизици от Колумбийския университет споделят, че най-новите данни, от снимките и видеозаписите, получени от спътниците на НАСА, показват наличието на Антарктида, на така наречените "езерни региони", където протичат активни процеси на минерализация, които без участието на микроорганизми би били невъзможни, или хиляди пъти по-бавни.


"В действителност водната мрежа под леда на Южния полюс е много голяма по мащаб. Тя отговаря по размер приблизително на Съединените щати, което я прави най-големият воден басейн в света. Може да се каже, че съществува цял нов свят, за чието съществуване човечеството преди 10 години и не предполагаше", - смята Майкл Стадингер , геофизик от лабораторията Ламонт-Доерти в Колумбийския университет.


Специалистите отбелязват, че ако беше възможно да се повдигне дебелата ледена шапка, която покрива Антарктика, под нея тя ще изглежда като най-обикновен континент, подобно на всички останали.


Единствената разлика на антарктическите езера от всички останали е, че те са напълно изолирани от външния свят, за период от около 30-35 милиона години, но въпреки това, езерата и реките остават в движение, поради топлината, идващи от дълбините на континента.


Текущите данни показват, че на Южния полюс, има около 145 езера, които са разположени на дълбочина 4 км. Според Стадингер глобалното затопляне оказва вредно въздействие върху ледниците в Антарктида, отгоре, а по-топлите езера подкопават ледниците отдолу, което още повече ускорява процеса на топенето.


Преди 50 години, всички учени бяха уверени, че най-малко на изток в Антарктика под дебелия леден слой е и суха безжизнена земя, но сега е ясно, че това просто не е вярно.


"Днес още е трудно да се каже колко точно са езерата и реките в Антарктида. Очевидно е, че това, което знаем за тях не е всичко и явно ще бъдат открити и нови водоеми, скрити под леда" – отбелязва Стадингер.


РИА „ Новости”


Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар