понеделник, 10 февруари 2014 г.

ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ЛУКА

Западни пътешественици, минали по нашите земи в началото на миналия век, отбелязвали в своите мемоари, че "българите често се радват на скромен, но здравословен обяд - лук, хляб и сол". Американският президент Джордж Вашингтон пък твърдял, че неговото лекарство при настинка е да изяде една глава топъл печен лук вечер преди да си легне.
Мнозина от нас са чували, че лукът е полезен, но малцина познават в тънкости качествата на този древен зеленчук, чиято родина е Централна Азия, а в Древния Египет смятали за свещен. Лечебните качества на лука се дължат главно на съдържащия се в него мощен антиоксидант кверцетин.
Редица проучвания са доказали, че кверцетинът противодейства на проце­сите в организма, водещи до атеросклероза и коро­нарни заболявания. Без­спорно е установено и че лукът предпазва от тромбообразуване и по този начин е профилактично средство за сърдечно-съдови заболявания. Той има положително въздей­ствие и срещу развитието на катаракта, срещу ня­кои видове рак - на гърда­та, дебелото черво, яйчни­ците, стомаха, белите дробове и кръвта. Колкото и странно да изглежда, консумацията на лук предпазва от обра­зуване на язви на стомаха. Обяснението е, че зеленчукът спира растежа на микроорганизмите, които ги причиняват. Най-силно е действието на най-люти­вия лук, но затова пък ва­ренето или печенето не водят до значителни загу­би на въздействието. Тряб­ва да се знае обаче, че част от полезните вещества се отделят в бульона - затова той не е за пренебрегване.
ЯБЪЛКИТЕ И ЧАЯТ СА СЛЕД КРОМИДА ПО АНТИОКСИДАНТИ
Широко са известни и противовъзпалителните свойства на лука. Той облекчава при остео и ревматичен артрит, астма и обикновена настинка. А съвсем ново проучване в университета в Берн, Швейцария, при което е открито ново химическо съединение в лука, показ­ва, че той може да понижи риска от развитие на остеопороза. Благодаре­ние пък на хрома, съдър­жащ се в зеленчука, той има значение за механизма на действие на инсулина и за глюкозния толеранс. Важният микроелемент помага и за покачването на добрия холестерол.
Главните хранителни из­точници на полезния кверцетин освен лука са зеле­ният и черният чай и ябълките. Последни изследвания на холандски учени обаче показват, че антиоксидантът от лука се усвоява два пъти повече от съдържащия се в чая и три пъти повече от този в ябълките. Добре е да се знае и че прочутият със своята полезност чесън не съдържа кверцетин и пъ­тищата на неговите здра­вословни въздействия са различни.
ПЪРВА ПО КОНСУМАЦИЯ Е ЛИБИЯ, ПОСЛЕДНА - БЕЛГИЯ
Имайки предвид полез­ните и кулинарните каче­ства на лука, специалисти­те препоръчват той да бъде включен във всекид­невното меню на всекиго. Но макар че е третият по консумация зеленчук у нас /след картофите и до­матите/, българинът приема средно 10 кг от не­го годишно. Засега либийците държат световното първенство с 31 кг на чо­век. В Европа най-много лук похапнат гърците и испанците - по 19 кг, след­ват ги македонците - по 17 кг, румънците - с 16. На опашката са белгийците, които употребяват едва по 0,4 кг за цяла година.
От Интернет….


НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар