четвъртък, 30 април 2015 г.

ОТ КАКВО СЕ ПРАВЯТ СЪВРЕМЕННИТЕ ЦИГАРИ


Безкрайни простори засадени с тютюн Вирджиния – когато купувате пакет цигари, вие сте уверени, че това е екологично чист продукт, – всичко това е лъжа, такъв тютюн в цигарите почти няма, затова пък има ето това – сини бидони с течност, а вътре – над 400 елемента, които позволяват на промишлеността да свали стойността на пакета цигари до 1 цент и да разпространи тези цигари на половината свят. С това накисват обикновената хартия, добавят малко отпадъци от тютюневата промишленост, опаковат и разпределят по кашони.
През 2000 година от Кралския колеж на лекарите във Великобритания беше публикуван доклад, който се наричаше „Защо трябва да признаем никотина като наркотично вещество?” Ето шокиращата истина в този доклад – към никотина прибавят вещества, които не намаляват, а засилват действието и зависимостта на пушача от никотина. Що за вещества са това? Например урина – Афродитата на цигарения бизнес е излязла съвсем не от морската пяна – с кравешка урина са започнали да накисват тютюневите цигари още през 50-те години. Кравешката урина зашлакова тютюневия дим, в резултат от което никотинът значително по-бързо се всмуква в главния мозък и оказва своето обективно действие.
Обективно действие – това е привикването към никотина в продукта – така то ставало практически мълниеносно.
Сергей Остроухов е единственият служител в тютюнева компания (British American Tobacco), който се съгласи да разкаже какво има в цигарите и какво производителят никога няма да напише на пакета. В цигарите се съдържат над 400 химически вещества съгласно официално предоставената информация от производителя, а да не говорим за много тежките токсични вещества, които присъстват във всяка цигара.
В ръцете ни попадна  ето този списък, който едва ли ще бъде публикуван – в него са посочени сложни химически вещества, използвани за производството на цигарите – всяко от тях изпълнява своя функция – в този списък има почти 30 позиции особено опасни за здравето, има даже бойни отровни вещества. Смята се, че в цигарите има тютюн, но това е фитил, просмукан с различни вещества, чието предназначение е да се създаде илюзията, че пушиш тютюн. Тези бидони, които снимахме, веднага ще бъдат отправени в цеха – сега именно химикалите отговарят за вкуса на цигарите – те замениха тютюнаи приближиха стойността на цигарите почти до нула. Към момента на уволнението ми стойността на тези хиляди цигари се доближаваше до 1 долар благодарение на въведената американска технология.
Позволиха ни да снимаме линията прети производството на цигарите – това са уникални снимки. Директорът на завода разказва за използването на отпадъците – когато разбрали, че могат да използват и тях в производството, за тютюневата промишленост започнала нова ера.



Алексей Шабашов (председател на координационния комитет на всерусийската коалиция: „За присъединяване на Русия към Рамковата Конвенция за борба против тютюна”) : „Дълго време се използваше само част от тютюневия лист при което голяма част – жилката, оставаше като отпадък, но тези отпадъци са доста отровни и да се утилизират беше доста сложно – фирмите-производителки на тютюн търпяха загуби. Мислейки какво да правят с тази жилка и експериментирайки те измислиха тя да бъде поставяна в автоклав, попарена и след това под налягане жилката се разкъсваше и така вече тя се добавяше към тютюна. Остана само един проблем – в такъв продукт почти липсва вкус и сила – той се решава посредством знаменитите химически добавки.
„Най-важното е да се запази вкуса на цигарите” – барабанът за овлажняване, тук се добавят ароматизатори.
Да се опитаме да разгледаме съдържанието на цигарата. Ако се вгледаме в това, което мнозина приемат за тютюнев лист, сред неголямото количество тютюн и раздробената жилка можем с удивление да видим нарязана на части хартия с кафяв цвят. Още една тайна съставка – това, което във фабриките наричат „възстановен тютюн”. „Той идваше нарязан и беше съвсем очевидно, че това беше прах, който утилизираха като го превръщаха в лепкава маса”.
„В тютюневата промишленост, разбира се, работят талантливи хора – те са измислили начин за утилизация на този прах, който е отпадък от производството – той се вари и превръща в кашичка – нещо като папие-маше и отвара, която наричат „тютюнев ликьор” ; проблемът е в това, че в това папие-маше, което се получава в резултат от тяхното действие, наистина има немного смоли на никотина, всички смоли се намират в този разтвор – затова папие-машето се смесва с този ликьор, добавят се ароматизатори, чийто състав никой не знае – той се доставя от Германия, може да се регулира и съдържанието на никотин и съдържанието на смоли и на пакета да се пише каквото искате. „
Това прилича повече на евтина хатия с много неприятна химическа миризма. Именно това е нещото, което след време ще запали и вдиша с наслаждение с дробовете си пушача под формата на тютюн. Така в продажба се появиха леките цигари. Леките цигари се различават от обикновените само по това, че тежат по-малко и са направени от отпадъците от тютюневата промишленост – утилизирани тютюневи жилки.
Леките цигари са една от модификациите на идеята за повече безопасни цигари, които за тютюневата промишленост са измислили специалистите по пи-ар през 60те години. Тогава към цигарите се появи хартиен филтър, след това – филтър от синтетични влакна, след това на пакетите се появиха надписи за съдържанието на никотина и смолите. Въз основа на това потребителят като че ли подбираше по-безопасни цигари, а тютюневите компании и досега си броят приходите.
„Нито цигарените филтри, нито снижаването на количеството на никотин и смоли в цигарата, не променят риска от заболяване, не снижават зависимостта, която се получава към пушенето – това беше маркетингов ход – предлагаме ви по-безопасна, продукция – плащайте повече пари.”
Още една невероятна уловка на тютюневите компании – на всеки продукт ще видите описание от какво е направен с едно изключение – цигарите. Списъкът с десетки химикали и добавки е заменен с една дума – СМОЛА.
Галина Сахарова (доктор на медицинските науки, координатор на стратегиите за борба против тютюна): „Ситуацията е много страшна, защото те се стараят да не дават тази информация – затова всички вещества скриха зад една дума – СМОЛА”.


 ANONYMOUS BULGARIA


НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар