вторник, 10 април 2012 г.

NASA намери слон на Марс


Сателитът Mars Reconnaissance Orbiter засне изображение на слон, докато картографира Червената планета. Става въпрос за случаен природен феномен, породен от вулканични скали, които са замръзнали във форма, която наподобява на популярното земно животно с голям хобот. Изображението е заснето с помощта на апарата High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), който функционира на сателита, предаде Space.com.
Слонът е част от явлението парейдолия, при което хората виждат несъществуващи предмети. Марсианският слон се намира в част от планетата, която се нарича Elysium Planitia. Тя е покрита с относително скорошна застинала лава от времето когато на Марс все още е имало действащи вулкани.
Учените не са сигурни дали районът е бил покрит с лава по време на внезапно и силно изригване или разтопените камъни са се наслагвали постепенно – в разстояние на дълги години, какъвто е случаят с подобните райони на Земята.
Космическата сонда Mars Reconnaissance Orbiter завърши основната си мисия през 2008 година и сега работи извънредно. NASA смята да експлоатира апарата колкото е възможно по-дълго. Благодарение на него от Марс са получени такива количества информация, каквито не е доставяло никое друго човешко творение до този момент. След няколко месеца сондата ще навърши 7 години на непрекъсната работа в орбита около Червената планета.


Интернет........

Николай Николов

3 коментара:

  1. Ами ние си влизаме направо тук. Не е по темата, но не успях бързо да намеря статия за АСТА, филма е "Процъвтяване". Интересно е. Споделям с близки, познати и приятели подобни неща. Та това е последното, ако ви хареса.

    ОтговорИзтриване
  2. ПАК МЕ ИЗТРИХА ОТ свежооуууу..! ТОВА МАЙ СИ Е ЦЕНЗУРА НАД НАРОДА БЪЛГАРСКИ! ДАЖЕ ЗАБРАНИХА И АДРЕСА НА БЛОГА МИ! АМИ ДА ДА ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ! ВЕЛИКИ ХОРА ИМА, НО ЕДВА ЛИ СА ТЕ!

    ОтговорИзтриване
  3. Премести си го в другия крачол....

    ОтговорИзтриване