неделя, 13 март 2016 г.

ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ...ПРОРОЧЕСТВА...


За пророчествата на св. Козма Етолийски светът узнал благодарение на изключителната почит към светеца от гръцкия народ. Живял през XVIII век, св. Козма бил прославен от Църквата не толкова отдавна – в средата на XX век. Но народът никога не се е съмнявал, че той е свят. И затова старателно е запазвал всичко, което било свързано с неговата памет, изографисвали негови икони, помнели всяка негова дума, предавайки я от поколение в поколение.
Запазили са се много предмети, свързани със свети Козма: част от одеждите му, метални и дървени кръстове, които той поставял на местата на своите проповеди.
Колосален проблем през това време бил ислямизацията: Живеейки сред мюсюлмани много православни доброволно приемали исляма. Ставало въпрос за съдбата на Православието по тези земи. Свети Козма обхождал голяма част от каноническата територия на Константинополската патриаршия, проповядвайки Евангелието на хората, които някога са знаели Божието слово, но като цяло са забравили своята вяра и са се отдалечили от Църквта.
Съвременната историография посочва св. Козма като човекът, който е спрял масовата ислямизация на православните народи. Справедливо го наричат равноапостолен, но не само заради тази причина.
Известно е, че св. Козма е извършил много чудеса. Едно от най-удивителните – когато хвърлил на повърхността на езерото част от своите дрехи, преминал на другия бряг. Знаем, че св. Козма е и голям помощник и застъпник и след своята смърт.
Както и апостолите, той се е удостоил да приеме мъченическа кончина, както тях е притежавал пророчески дар. Известни са около 200 пророчества и всичките те или са се изпълнили, или очакват своето изпълнение.
Трябва да се отбележи, че пророческият му дар се е ценял не само от християните, но и от мюсюлманите. За това свидетелства така наречения сборник „Албански ръкопис“ – сборник от 72 пророчества, записани в Корана на албански език.
Достоверността на пророчествата е доказана. Като историци, ние преди всичко, се опираме на писмените източници, основно от по-ранно време – края на XVIII – началото на XIX столетие.
Много пророчества били записани или от съвременници или веднага след мъченическата смърт на  свети Козма, така че ние можем да твърдим, че те са били произнесени от свети Козма и грижливо пазени от учениците му.
Пророчествата са били и остават ръководство за действие – или за всички хора, или за жителите  на едно или друго населено място, където той  проповядвал.
Знаем за десет пророчества, които са се отнасяли за конкретен регион, в който на хората им е казано как да действат в една или друга ситуация.
„Когато падне дървото, отивайте в гората, там ще се спасят много хора, нищо не вземайте със себе си, спасявайте се сами, бедата ще продължи не повече от 24 часа.“
Действително  хората, които живеели там  намерили убежище в гората и спасили своя живот от турците.
Едно от пророчествата се сбъднало по време на втората световна война: „Бедата ще дойде до кръста, но няма да се спусне по надолу.“ Става въпрос за един от кръстовете, на мястото на проповедта на св. Козма. Един 94 годишен старец  помнил това пророчество, чуто още от неговите родители и когато италианските войски настъпвали, отказал  да се евакуира, призовавайки за това и своите съселяни. С това предизвикал недоволството на властите и бил обвинен в саботаж. Фашистка Италия настъпвала, гръцката армия търпяла поражение, но по думите на светията гърците точно на това място, където е бил кръста, удържали и отблъснали враговете, не позволявайки им да слязат „под кръста“ и да превземат това село. Хората не се посрамили в доверието си към думите на светеца.
 Пророчествата могат да се разделят на няколко групи:
1) Пророчества за освобождението от  Турското робство на територията  на Константинополската патриаршия във времето, когато е проповядвал свети Козма. Тогава тя е включвала не само Гърция, но и Албания и Турция, където са живеели православни народи.
2) Към него се включва пророчество за освобождението на Константинопол.
По-голямата част от тези пророчества са се изпълнили. Тези, които касаят Константинопол още очакват своето изпълнение.
3) Пророчества за бъдещи събития – войни и бедствия – и за това, какво ще стане с цялото човечество.
Много от пророчествата, които са се отнасяли за далечното бъдеще са се запазили затова, защото хората много са обичали светията и напълно са му се доверявали.
„Кола без коне ще търчи по-бързо от заек.“
Разбира се , че в края на XVIII век това звучало неясно и даже абсурдно. Така, както пророчеството за това, че хората ще могат да говорят  помежду си от далечни разстояния.
 „Ще дойде време, когато хората ще могат да общуват помежду си на далечни разстояния, сякаш се намират в две съседни стаи.“
Когато пророчеството се изпълни става ясно какво е имал в предвид светията, а докато то чака своя час са възможни различни интерпретации.
Големият специалист за Турция професор от Оттавския университет Дмитрий Кицикис, коментира последните събития, казвайки, че пророчеството на свети Козма за разпада на Турция се сбъдва пред нашите очи.
„Турците ще си заминат, но отново ще се върнат и ще дойдат до Ексамилий  (Шест мили). Една трета от тях ще загине, една трета ще повярват в Христа, а една трета ще замине в Кокини Миля.“
Една трета от населението на Турция (25 милиона) – алавитите, които се отнасят към християнството позитивно. Не трябва да се забравя и големият процент тайни  християни. Що се касае за другата третина от населението, която ще замине за Кокини Миля, то по думите на професора, става въпрос за държавата Кюрдистан.
Това се застъпва и с тълкуванието на Паисий Светогорец, който много обичал свети Козма. Това пророчество свети Паисий доизяснява подробно. Шестмилието  – това е шестте мили морска ивица, където постоянно се сблъскват интересите на Турция и Гърция. Заради тези шест мили ще избухне такъв сериозен конфликт, в който ще се намесят  големи световни сили, което в края на краищата ще доведе до падението на Турция.
Пророчества за нашето време:
„Ще дойде време и вие няма да можете нищо да узнавате.“
Няма нужда да се доказва, че тези думи се отнасят именно за нашето време. Сега достатъчно очевидно в Западна Европа и САЩ, а и не само там  медиите манипулират общественото мнение. В Западна Европа много малко знаят за това, какво се случва в Украйна или в Сирия, така, както никой не знаеше какво в действителност се вършеше в Югославия.
“В училищата ще се появят такива неща, които вашият ум не може да вмести.“
И действително виждаме, че в училищата на Запад започват да стават неща, които не могат да се вместят в ума – например уроци и цели програми  посветени за „толерантност“ към хомосексуалистите. (Въпрос на време е да се уеднаквим с цивилизована Европа. б. прев.)
„Бедата ще дойде при вас от образованите.“
„Това, което ще ви се случи, ще дойде от начетени хора.“
„Начетени“  – това е ключова дума. Няма как да се обвини свети Козма в това, че е бил против образованието: той е основал 1000 училища, намерил е средства за тяхното финансиране, подготвил е преподаватели, открил е четири училища за учители и свещеници. Заедно със свети Никодим Светогорец и други свои сътрудници е издавал учебна литература. И при това е произнесъл такива думи. За какво ни говорят те?
За това, че голото знание – „начетеност“, ерудираност – това е нещо  недостатъчно. Опирайки се само на собствения си разсъдък, на своето „аз“, на своя егоизъм – това довежда човека до задънена улица.
Действително много има да се претърпи заради тези начетени хора.
Свети Козма е бил против европейското просвещение.
Той е говорил за Божествено просвещение. Освен начетеността е необходимо духовно знание, което се достига чрез опита от църковния живот.
„Изворите ще пресъхнат, а реките ще се станат мръсни.“
Тук няма какво да се коментира.
„Чиниите ви ще бъдат напълнени до горе, но яденето няма да бъде възможно да се яде.“
Много точно и поразително пророчество. През  XVIII век било съвършено неразбираемо какво би значело:  чиниите ви да са пълни с храна, а няма да може да я ядете. Сега виждаме: генетически модифицирани продукти или продукти, натъпкани с консерванти, с вкус на това, което вътре го няма. Тези, които са богати все още могат да намират някакви натурални продукти, но от година на година това ще е все по-трудно.
„Ще видим как нашата земя ще се превърне в Содом и Гомора.“
Различните форми на легализация на еднополовите съжителства, в някои региони се разрешава да се осиновяват дечица, пропагандата на това върви по целият свят…
„Ще дойде време, когато дяволът ще кръжи над света със своята машинария.“
Глобалното наблюдение, контролът на хората. Можем  да разпознаем тази машинария със системата от спътници за наблюдение.
Ще дойде време, когато светът ще бъде управляван от „ала –бала“.
Ала-бала  – игра на думи. Може да се преведе като нещо бездушно. Компютърните технологии лежат в основата на технологичните процеси.
„Ще дойде време, когато целият свят ще бъде опасан с една нишка.“
По-рано се е смятало, че това е телеграфа, но днес разбира се се говори за Интернет:  паяжина, нишка.
„След световната война хората ще ядат със златни лъжици.“
След Втората световна война на Запад настъпило благополучие и тогава се зародил потребителския култ.
„Горко на Гърция, когато на нейната земя се заселят чуждоземни народи.“
Свети Козма никога не е противопоставял гърците на другите православни народи, така че тук става въпрос за друговерци. Гърция винаги е била монолитна в етнически смисъл, но в момента всеки ден в страната идват хиляди емигранти мюсюлмани.
В едно от пророчествата си свети Козма се изразява не съвсем дипломатично:
„Ще дойдат мръсни народи; когато се появят, не се бойте; когато тръгнат да си заминават, стойте по-настрана.“
Първата част няма да я коментираме, а втората част внушава на тези, които са пострадали  от тези процеси някакъв оптимизъм: значи те ще си тръгнат рано или късно.
„Ще ви съдят за много пари и ще ви ги изискват обратно, но няма да могат да си ги вземат.“
„С данък ще ви обложат даже кокошките и прозорците.“
 По-рано това беше прието да се разбира образно. А сега  се открива в пряк смисъл. В началото на 2009 година, за да се избегне неплащането на данъци, правителството на Гърция  започнало да изпраща съобщенията за дължими  данъци заедно с квитанциите за тока. В случай, че някой не заплати, тогава му се изключва и електричеството. В края на 2012 година в списъка за налогооблагаемо имущество се включват и курниците (с точния брой пилета).  Първата част на пророчеството се сбъднала буквално.
През октомври 2013 година се сбъднала и втората част. В новата редакция за облагаемото недвижимо имущество е включен и такъв параметър – колко прозорци има домът. Колкото повече, толкова данъкът е по-голям.
„Ще дойде време, когато мокрото ще гори заедно със сухото.“
 Невинните ще бъдат принудени да разделят скърбите и бедите заедно с виновните, които със своя живот ще привлекат бедствията.
Свети Козма е казвал, че от това не бива да се плашим. Много се страхуват от последните времена, съсредоточавайки се на негативните страни.
Светията предупреждава за сериозни събития: Ще има войни и беди. Не го е скрил. Но при това е казвал, че с Христа, с Църквата няма нищо страшно. Даже ако се наложи да се претърпи мъченичество, православният човек не трябва да унива и да се бои от това.
„Ще дойде време, когато враговете ще ви вземат и пепелта от огнището, но вие не изменяйте на вашата вяра, както това ще направят много други. Каквото имате у вас, всичко им дайте, пазете само души те си.
С ПОМОЩТА НА АНТОАНЕТА ГЕОРГИЕВА
АТАНАСИЙ ЗОИТАКИС
Николай Николов
те си.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар