неделя, 11 април 2010 г.

Гледането на филми в 3D е противопоказна за част от публиката


Част от публиката не понася модерните в наши дни 3D снимки. От гледане на тези филми, някои хора се разболяват, и в буквалния смисъл на думата.

Виене на свят, гадене, а понякога и главоболие - класически симптоми на морска болест - може да се случи по време на прожекцията. Причината е, че изображението на екрана, илюзията за триизмерното пространство играе зла шега на мозъка и очите на някои хора.
Както бе обяснено от офталмолога, д-р Джеймс Соли от Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис, 5%. населението поради лошата координация между лявото и дясното око никога не може да възприеме триизмерен образ.


"За да оценят предимствата на такива филми, очите трябва да работят отлично в екип. Изображенията в двете очи трябва да са абсолютно еднакви. След това можете да получите качествено налагане на двете изображения", - обясни Соли.


"Мозъкът изпраща допълнителни импулси за двете очи, за да работят координирано. Ако това продължава дълго време, мозъкът и очите започват да се изморяват от напрежението" - обяснява офталмолога.


Кино сеанса обикновено продължава до три часа. Няма нищо изненадващо в това, че накрая на филма някои зрители се чувстват зле.


Николай Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар