петък, 16 април 2010 г.

Знаете ли какво означава музикален синтезатор?


Знаете ли какво означава музикален синтезатор? Онези с клавиатура и много копчета по тях.А знаете ли на какъв принцип работят? Не, че е задължително да знаете... Но ако сте любопитни или любознателни можете да научите това като прочетете инфото по-долу.
Източник на звук не само при синтезаторите, а и при всичко е осцилатора (OSCILLATE англ. - клатя се, люлея се, трептя). При струнните инструменти това са струните. При синтезаторите това си е осцилатора - източника на звук. Следват форми и филтри за да се постигне нужния звук. Първите синтезатори са били аналогови. При тях всичко - започвайки от осцилаторите до филтрите е било механично и материално.
Били са (и до днес) скъпи в парично изражение. И как няма да бъдат - всеки синтезатор е бил уникален - неповторим. Защото било невъзможно да се направят две еднакви, абсолютно еднакви части от тях. А щом не може да има два еднакви осцилатора (които да звучат еднакво), то и не може да има два еднакви синтезатора. С други думи - уникалност. Като при хората. И не е било възможно да се произведат в достатъчно количество за да задоволят търсенето им - трябвало да се чака (или да се произведат, или да се спечелят парите за покупката) - но не знам дали 9 месеца както си е при ХОРата.Така и не успях да настрой два аналогови синтезатора да звучат по един и същи начин. Беше невъзможно. Не можеха да се "щампират".Докато с "проблема" не се заеха едни с рязани мозъци ли беше, чорчета ли беше - не си спомням. Но разрешиха проблема със "щампирането". Направиха дигитални (цифрови) синтезатори. И не само тях... (Но това е друга тема)При дигиталните синтезатори осцилатора не е механичен (електричен), а е чип. На чипа се записва вълновата форма и оттам се обработва от филтри и форми. Как става това - биха попитали по-любознателните. Ами много лесно.Да предположим, че ни трябва вълнова форма на концертно пиано. Слагаме пред пианото микрофон, него го "мушкаме" в РС, "удряме" диалетански няколко клавиша за проба (най-успешно е Котешкия марш), в РСто записваме вълновата форма (ама не в МР3 защото този кодекс (а не кодек както се изразяват тъпандурите©) "реже" ниските и високи честоти) и я "лашкаме" в чип. Този чип го слагаме в РС (с доста поорязани възможности), РСто в кутия с клавиши - и сме готови. Дигиталния синтезатор е готов. Аааа, да не забравя надписа - слагаме Ямаха (може и Осака - има ли значение - те всички звучат еднакво) - и сме "Кой сега е №1?". Щампата е готова.
Това, че всички дигитални синтезатори звучат еднакво не го знаят само мангалите от Шекер махала, но не съм много сигурен дали не го знаят. Щот са убразовани вече - може и да го знаят. И как няма да звучат еднакво - начи чиповете им са едни и същи.
В момент на прозрение разбрах дълбокоумната препоръка на Негово Малоумно Нищожество Мадридското Недоразумение ДА СИ СМЕНИМ ЧИПОВЕТЕ. Щото сме били на аналогови осцилатори и сме звучали различно и уникално. Щампа трябвало да има. Щампа във всичко. От религиите до съкровените лични чувства. И не се наричало глобализация, а щамполизация©. С чип.
Щото като си имаш чип всичко ти е уредено. И няма значение дали си от Кришна, Мормон (с еднакви черни костюми и запотени чела), Йеховист (със Стражева кула в ръка), или - да не ги изброявам всичките - всички те са продукт на Щамполизацията©. Като споменах кришнатите се сетих виц на темата - как е Весела Коледа по кришнатски:
Merry Christmas, Merry ChristmasMerry, Merry, Christmas, Christmas


Щамполизацията© е голяма работа. Започнала е преди доста време във Вавилон (Вавилонския Талмуд), Йерусалем, преселила се е във Ватикана (с малко разклонение в Константинопол), Британия, по-късно в САЩ чрез Пекин сега е в целия свят. Чипове има много - не се блъскайте - Щамполизацията© няма да ви подмине. Няма да останете валат (без ръка). Щамполизацията© е замислена за Голям Шлем (термини от бриджа), но дали ще стигне до жус лично аз се съмнявам. Заради фактора аналогови осцилатори. Те съществуват. Колкото и да не им се иска на щамполизаторите©. А те си мислят, че са почукали на Небесната Порта и са хванали за рязания пенис йЕхова.


Алоуу, рязаните тъпандури© - йЕхова има клитор - щото е в женски род вашето демонче. Би трябвало да знаете, че жените и банкоматите дават на този, който има. А вие вашето сте го изрязали. И нямате какво да дадете. Щото хартиените пари не стават за ядене. Чиповете също...
А за мутрите - ограбвачи на вашата реалност - По щампите ще ги познаете. И по чиповете...

От интернет...
Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар