четвъртък, 22 април 2010 г.

Учените: Вишневият сок притежава чудодейни свойства.




Както са установили изследователите от университета в Северна Умбрия в Англия, вишневия сок помага на маратонците да се възстановяват по - бързо след състезанието. Глин Ховатсон, физиолог и директор на лабораторията при училището за психологията и науките за спорта, изучавал влиянието на вишневия сок върху атлетите –е давал на спортистите да пият вишнев сок преди бягането. Както е установил изследователя, ако спортистите са пили вишнев сок преди маратона, то те се възстановявали по бързо от спортистите от контролната група, която е приемала плацебо.

При изследването, 20 маратонци са изпивали качествен вишнев сок, или плацебо два пъти на ден в течение на пет дни преди лондонския маратон, а след това – два дена след маратонския пробег.
Изследването показва, че спортистите, които са пили вишнев сок, се възстановявали бързо в течение на 48 часа, в сравнение с тези които са пили плацебо. При тях имало слаби възпалителни процеси, например, окислителен стрес.
Изследването се провеждало със сътрудничеството на студентката Джес Хиил от Университетския колеж Света Мария. Учените открили, че вишневият сок помага за възстановяването за сметка на антиоксидантната активност, и помага за възстановяването на мускулите.
РИА новости.
Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар