петък, 12 февруари 2016 г.

WHAT IS MONEY? ИЛИ КАКВО СА ПАРИТЕ...


- Значи вие г-н Д’Анкония мислите, че парите са гаранция за свобода и защитници на морала? – каза Чергар.  - А запитвали ли сте се някога как властимащите и банкерите  контролират обществото, чрез контрола който упражняват върху парите? Парите днес са средство за размяна, което може да съществува без произведени стоки и хора, способни да ги произведат. Парите днес се печатат  преди да са произведени стоките които ще бъдат купени с тях и се харчат преди да са изработени с пот на челото. Парите днес са средство на лентяите, които просят това, което имате, със сълзи и на мародерите, които ви го отнемат със сила. Парите днес не се създават от хората, които произвеждат, а от политици, правителства и финансови институции, които определят каква ще е стойността на вашия труд в зависимост от собствените им финансови интереси. Парите днес са виртуални, с тях купуват вашето бъдеще и бъдещето на децата ви, като ви поставят в ролята на игрални полета с различен номер, на които печатарите залагат дали ще успеете да изработите това което вече сте изхарчили преди да сте го създали! В тази игра вие сте сигурният губещ, вашият труд вече е продаден, вашата свобода вече е окована, вашите пари не са ваши, те са ви отпуснати в заем с висока лихва. Лихвата – вашият живот.
Когато приемате пари като отплата за усилията ви, вие си мислите, че ще ги замените за продукта от усилията на други хора, но задавате ли си въпроса – Кой определя цената на вашият труд? Не и вие, не и другите които се трудят съвестно всеки ден. Не, цената на вашият труд се определя от банките и правителствата, които решават кога и колко прясно напечатани пари да пуснат в обръщение. Вие можете да се трудите усърдно цял живот и накрая те да обезценят трудът ви за един миг, с едно натискане на старт бутона на печатарската машина или с едно натискане на бутона „Enter“ на клавиатурата на бюрото им, създавайки милиарди виртуални електронни импулси заменящи днес все по-вече и по-вече дори и книжните пари. Днес мародерите, маскирали се като политици и банкери, уж служещи в интерес на обществото придават стойност на парите. Днес те раздават по свое усмотрение, парите които сте изработили и ще ви се наложи да изработите в бъдеще. Те сключват заеми от ваше име, вършат „благотворителност“ от ваше име и за ваша сметка. В името на собственото си добруване и власт, те раздават вашите пари на всяка тълпа крещяща под прозорците им, на всеки който реве, че държавата не се грижи за него. Вашите пари потъват в океана от сълзи на неграмотните, неуките и бездарните, на лентяите и вечно недоволните от съдбата си боклуци, на всеки който е готов да продаде гласа си за да крепи мародерите на власт. Това ли смятате за добро?
 Да, аз твърдя, че днес парите се печелят от силните за сметка на слабите, от лентяите за сметка на работещите, от лукавите за сметка на интелигентните, от плужеците за сметка на честните. Благосъстоянието днес не е продукт на способността на човека да мисли, а на способността му да лази и да се предлага на силните на деня. Вие сте превърнат в заложник на тяхната псевдо-демокрация, на техните закони, нормативни актове, подзакони, клаузи, общи условия, регулации, лицензи, данъци, разрешителни и ред други бумащини единствената цел на които е да гарантира, че парите от вашия труд ще отидат в техните джобове, че нито една  стотинка, която сте изработили с пот на челото, няма да бъде само и изцяло ваша. Вие сте превърнат в роб, роб принуден да работи в техен интерес, докато умре и децата му, ако има такива, ще поемат щафетата да издържат Печатарите. Днес парите биват ограбени преди да бъдат изработени – изработени, чрез усилията на всеки честен човек в съответствие с личните му способности. Днес политиците, банкерите и техните слуги потребяват повече, отколкото вие и вашите деца можете да произведете. Днес те харчат парите от вашето бъдеще, а вие все още не го съзнавате.
Днес печалбарството е изместило честната търговия. Стойността на стоките не се определя от цената на труда, от качеството им и съзидателната мисъл вложени в тяхното създаване, а от жаждата за бърза печалба. Парите са превърнати в самоцел, те са сложени на пиедестал над способността да се създава и твори. Днес на вас, в замяна на вашите пари ви се предлагат боклуци. Боклуци убиващи, чрез псевдо-конкуренцията истинските стойностни продукти създадени от взаимодействието на интелигентния ум и сръчните ръце. Днес вие нямате избор, въпреки илюзорното чувство, че сте залети от многобройни предложения, за какво да изхарчите оставените по-милост във вашите ръце пари, защото парите ви нямат стойност и за стойността им, която се определя от Печатарите, вие можете да си позволите само и единствено боклука предназначен за робската маса.
Разбира се парите са само инструмент, но този инструмент не е във вашите ръце. Вие не сте наясно как функционира, кой го управлява и как го използва. Парите се превърнаха в благословия за хората, които искаха да обърнат причинно-следствената връзка – хората които искаха да си купят удоволствия и материална собственост, преди да са ги заслужили с труда си. Те успяха да ви накарат да си мислите, че и вие можете да постъпите по същия начин, но не ви съобщиха, че накрая вие и вашите деца  ще трябва да платите и техните сметки, защото те са тези които определят правилата и моделират това което се случва.
В името на парите хора погазват своите ценностни принципи, те продават човешкото в себе си в търсене на удоволствия и щастие, но им е трудно да определят в какво се състои щастието. Днес с парите некадърния си купува уважение, лукавия – власт, а глупака -роби. Днес Печатарите използват парите за да купят мозъците на онези, които ги превъзхождат, за да ги накарат да им служат и така да се превърнат в жертва на посредствеността. Това ли е причината, поради която ги наричате благо?
Само човек, който е способен да създава реални блага, блага които могат да се ползват от всички останали, който разчита да живее благодарение на своя ум и плодовете на своя труд, само той може да се отскубне от хватката на Печатарите. Не парите създават блага, а ума.  Само този, който не продава бъдещето си срещу обезценените хартийки на печатарите, само той може да управлява живота си. Днес, обаче това става все по-трудно и по-трудно. Парите се превърнаха от средство за оцеляване в средство за поробване. Измамата стана основно средство за сдобиване с така желаните пари. В името на парите хората се поставят в услуга на човешките пороци и човешката глупост. Угаждат на глупаци с надеждата да получат повече, отколкото способностите им заслужават. Занижават стандартите си. Вършат работа, която ненавиждат, за работодатели които презират. В резултат парите, които получават, не им носят и един миг радост, а напомняне за собственото им примирение да търпят унижението на което са подложени, в името на своето робско оцеляване. Тези ли пари наричате благо?
Парите вече не са следствие, а причина. Парите днес не са продукт на добродетелите, а на пороците. С парите днес Печатарите могат да си купят това, което никога не биха имали шанс да придобият, благодарение на собствените си умения, интелигентност и усилия. В това ли се корени любовта ви към парите?
Нека да ви подскажа една тънкост при разгадаването на човешките характери: човекът който ви предлага пари с лихва, преди да сте ги изработили, той иска да ви пороби, да ви накара да работите за него докато сте жив, да прехвърли необходимостта сам да се труди върху вас; човекът който отказва да вземе пари преди да е свършил работата си, познава себе си и своите способности и цени собствената си и вашата свобода.
Бягайте през глава от всеки, който ви каже, че днес можете да похарчите това, което ще изработите утре. Подобно на хлопката на прокажения това изречение ви известява за приближаването на мародер. С едната си ръка той ви предлага пари, в ума си тайно злорадства, че купува вашето бъдеще, а в другата ръка, скрита зад гърба му, стиска пистолета, чието дуло е готов да насочи към вас, когато един ден благодарение на законите които е приел и парите които ви е дал, вие станете негова частна собственост.
Днес парите изискват от вас най-висшите форми на измама, лукавство и човеконенавист, ако искате да ги спечелите и умножите. Хората без кураж, гордост и самоуважение, хората, които нямат етично чувство за своето право да притежават парите си, те са слугите на днешната върхушка определяща стойността на вашият труд. Днес вие виждате, че ви управляват хора с двойни стандарти – те живеят чрез насилие, измамно прикрито под формата на закони и разчитат стойността на заграбените пари да бъде създадена от онези, които се трудят и търгуват с труда си. В едно нормално общество това са престъпниците и законите се пишат за да ви предпазят от тях. Днес престъпниците ви управляват по право и мародерите се крият зад закона. Тези мародери смятат за безопасно да обират и поробват беззащитните, след като веднъж са прокарали закон за тяхното обезоръжаване и всичко това те постигат, благодарение на властта която са придобили, чрез управлението на стойността на парите, а от там и върху стойността на вашият труд. И един ден вие разбирате, че те са успели да ви превърнат в свои роби.
Искате ли да знаете дали този ден наближава? Наблюдавайте парите. Парите са барометър за покварата на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че определени хора стават по-богати чрез подкупи, а не чрез работа; и законите закрилят не вас от тях, а тях от вас;  когато видите корупцията да се възнаграждава, а на честността да се присмиват – тогава знайте, че този ден е настъпил, свободата ви е отнета и вие сте превърнати в безмълвни и безропотни машини за облагодетелстване на тези, които управляват Парите и тяхната стойност.
Всеки път, когато сред хората са се появявали разрушители, първата им работа е била да утвърдят парите като най-висша ценност. Ценност по вишестояща от честността, от труда, от ума, от Свободата. Те се опитват да ви втълпят, че парите са определящи за стойността на вашият живот; че вашето самочувствие се гради върху тяхното притежание; че вашите знания са нищо пред тяхната стойност; че с пари можете да заместите необходимостта да се трудите, да мислите и да се развивате; че парите ви дават възможност да се наслаждавате на живота без да полагате каквито и да било усилия за това. И в един миг, тези хора отнемат парите които са ви дали в заем, отнемат вашето самочувствие, вашето бъдеще, вашата Свобода благодарение на вашата сляпа вяра, че парите са основната движеща сила в съвременният Свят.
Намираме се на прага на нова епоха. Епоха в която, Познанието се увеличава с шеметна скорост, а информацията се разпространява мигновенно. Нови открития освобождават, все повече и повече хора от бремето на физическият труд и им дават възможност да упражняват своето мислене. Парите губят своето значение, за сметка на знанията. Хората притежаващи контрола върху парите, губят своята власт и полагат неистови усилия да се задържат на върха с цената на превръщането на милиарди хора в роби, роби на паричната система контролирана от Печатарите. От нас зависи дали ще се възползваме от Знанието за да отхвърлим властта на Парите и тези които ги контролират.

P.S. .   За основа на тази реч, е използвана речта на Франсиско Д’Анконя от книгата на Айн Ранд „Атлас изправи рамене“, както и мисли предизвикани от трудовете на Алвин Тофлър. Добре е човек, да черпи идеи от умове като Ранд и Тофлър, но е добре и да ги осмисля. Светът няма нужда от слепи последователи, те единствено служат за постигане на робска участ.
Ч................. + 
НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

6 коментара:

  1. Браво! Точно от подобно ужилване имахме остра нужда, че да се събудим масово :) Не е предвидено от печатарите, че плаката "Човешко съзнание" дава бъг в системата и не става да се размножава на хартия! Както се проваля и планът в програмата "жива плът" и биокутийката не може сама да се роботизира!...

    ОтговорИзтриване
  2. Случва се с г-н Бъзиклийски, както го наричам, да се засичаме :) Въпреки художествената интерпретация, признавам и познавам истинския индивидуален щрих и точен творец на словото! По-ясно, всеобхватно, кратко и разбрано, трудно би могло да бъде казано! Благодарности!

    П.п. Нещото-подбуда за смисъла на парите от Франциско Д’Анкония :) http://www.mak-bg.eu/node/70

    ОтговорИзтриване
  3. Мда, типично в стил Айн Ранд, индивидуалния интерес е винаги рационален, ако няма институции и регулации хората ще разцъфтят. Само че реалния живот показва, че именно дерегулациите и отпадането на всички правила носят краха, хаоса, грабежа и безредието. Света винаги ще има нужда и организатори, както и от бачкатори, защото не всеки който може да организира може да бачка и не всеки който може да бачка може да организира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеше да се изразиш малко по-точно, а именно, че "индивидуалния интерес е винаги рационален" - тоест, безкрайно ЕГОИСТИЧЕН...Егоизмът е дълбока същностна черта на всеки човек и не подлежи на промяна, защото е "втъкан" в човешкия геном (ДНК). Нашите "създатели" рептилиите са се постарали да внесат раздор между хората посредством тези вградени качества. А, трябва да знаете, че има ли раздор, няма съюз (между хората) и това предполага лесния им контрол. Между другото, всякаква извънземна паплач се е упражнявала върху човешката популация на Земята с цел промяна на ДНК-то ни в тяхна полза...

      Изтриване