неделя, 25 септември 2016 г.

© СЕКРЕТНАТА АМЕРИКА ©

29.06.2010
Всичко, което трябва да знаете, е, че има ПРЕДИ 11 септември и СЛЕД 11 септември. 
Същия ден в бункера на Белия дом американското правителство дава ход на една толкова тайна и мащабна програма, че едва днес сме в състояние да се досетим за истинските и мащаби. По-малко от седмица след атаките срещу Световния търговски център (СТЦ) Буш подписва в Овалния кабинет документ, който дава началото на операция "Грейстоун", наричана още "Залови и убий"
Над 1 милион души обитават паралелния свят, създаден от тайните служби на САЩ след 11 септември. Как функционира този свят и колко струва не ни е дадено да разберем, защото достъпът до тази информация е строго забранен
На 26 септември 2002 г. един мъж свидетелства пред комисията на Конгреса за атентатите от 11 септември. Той се обръща към сенаторите със следните думи: "Искам всички американци да ме погледнат в очите и аз да ги погледна в очите и да им кажа: "Казвам се Кофър Блек, ръководя тайните операции на ЦРУ (1974-2002). Всичко, което трябва да знаете, е, че има ПРЕДИ 11 септември и СЛЕД 11 септември. След 11/9 правилата и законите вече не бяха валидни!"
В деня след 11 септември президентът Буш свиква Съвета по сигурността в секретен бункер в подземието на Белия дом.
Неговият съветник по въпросите на тероризма Ричърд Кларк (1998-2001) си спомня: "Президентът ми каза: "Разполагаш с всичко, от което имаш нужда". И наистина. Всеки път, щом отидех в Конгреса, всички казваха: "От какво имате нужда? Ето ви един непопълнен чек!"
"За 34 години не бях виждал толкова прецизен документ, и то без никакви финансови ограничения. В резюме вътре се казваше: "правете, каквото намерите за добре, за да свършите работата", признава Джон Рицо (главен адвокат на ЦРУ, 1975-2009).
Буш разпорежда на ЦРУ да поеме командването на операцията вместо военните.
"За една микросекунда от вързано на верига псе ние се преобразихме в боен звяр: сваляш боксовите ръкавици и всички удари са позволени", свидетелства Кофър Блек.
На 26 септември 2001 г. Гари Шоен (ЦРУ, 1974-2002) и седем агенти на ЦРУ са парашутирани в Северен Афганистан. "Раздавах пликове с десетки, даже стотици хиляди долари на местните военни лидери и на командирите на Северния алианс. За няколко седмици пометохме талибаните и си върнахме Кабул", разказва Шоен.
По същото време Джон Маклафлин, номер 2 в ЦРУ, получава телефонно обаждане от шефа си Джордж Тенет. Той слиза в залата за въздушни операции. Тенет се обръща към него: "Ще дадеш ли заповед, Джон?" Маклафлин поглежда към екрана, на който се вижда автомобил, пътуващ по пустинен път в Йемен. Няколко секунди по-късно един от лидерите на "Ал Кайда" - Шейх Али, и спътниците му в колата са взривени от безпилотен самолет, управляван дистанционно от 9000 километра разстояние. "Готово, Джордж", докладва Маклафлин и затваря телефона.
Журналистите за пръв път виждат оръжия, за чието съществуване не са подозирали.
Положено е началото на бясна надпревара във войната срещу тероризма. В следващите години снежната топка, хвърлена от света на разузнаването, ще продължи да набъбва със страшна сила.
В продължение на 2 години с Дана Прист и колегите й от "Вашингтон пост" разкрихме очертанията на един таен паралелен свят, толкова мащабен и сложен, че е невъзможно да се опознае докрай начинът, по който функционира и се финансира. Научихме само, че съществува. Нарекохме го СЕКРЕТНАТА АМЕРИКА.
Днес в САЩ тази адска машина ползва услугите на 900 000 души с официален достъп до ниво "Строго секретно".
Всички те са разпределени на 17 000 адреса на територията на цялата страна!
1300 са правителствените агенции, 3666 са частните дружества, работещи по договор с федералното правителство.
Използвайки като претекст борбата с тероризма, администрацията на Буш-младши създава Департамента за вътрешна сигурност (Departement of Homeland Security), под чиято шапка са 17-те главни федерални агенции (ФБР, ЦРУ, NSA (Националната агенция по сигурността), DEA, ATF, Имиграционната служба... и дори НАСА). Сградата, в която всички те ще се помещават и която е в строеж от 2 години, ще представлява най-голямата постройка, създавана някога в Америка, надминаваща дори Пентагона. Всеки щат разполага с fusion centers, които събират и разпределят цялата информация между отделните федерални агенции.
Никой не е в състояние да каже колко струва СЕКРЕТНАТА АМЕРИКА. Бюджетът на NSA например е държавна тайна. Единствено президентът и шепа сенатори, които са го одобрили, знаят цифрите.
А цифрите, свързани с тази "Секретна Америка", надхвърлят въображението.
Само на ден се осъществяват 1.7 милиарда подслушвания
Като в графа "подслушвания" влизат проверките на имейли, телефонни обаждания, текстови съобщения, уебсайтове и всички други форми на комуникация, считани за подозрителни от... незнайно от кого!
Този паралелен свят има тайни пипала и в чужбина.
Журналисти, разследвали Гуантанамо, скоро забелязаха, че не всички, задържани в Ирак или другаде в Средния изток като "ценни заложници" (high value targets), пристигаха в Гуантанамо. Някои изчезваха. Незнайно къде.
"Преценихме, че тези затворници трябваше да бъдат изолирани навън и решението бе да се построят тайни затвори в чужбина. Дотогава никога не го бяхме правили", признава Джон Рицо (Правен съвет на ЦРУ).
Днес знаем за съществуването на 24 "черни дупки" (black sites). Това е мрежа от тайни затвори в най-различни страни като Тайланд, Полша, Египет, Йордания и много други. Всички те са финансирани от ЦРУ, а операциите по "изтръгване на информация" се провеждат от приемащите страни.
Предимството на ЦРУ пред военните във войната срещу тероризма вбесява Доналд Ръмсфелд. С претенцията да е създател на империи той решава да създаде свой собствен таен свят. Има и известно юридическо предимство пред ЦРУ. Секретните операции на Пентагона не се нуждаят от системното разрешение на президента, нито се иска да бъде предупреден Конгресът. По онова време те са част от военните операции в Ирак и Афганистан. Гордостта на Ръмсфелд е наречена JSOC (Joints Special Operations Command). Един от клоновете на JSOC - "тюлените" (Navy Seals), ще убие Бин Ладен на 1 май 2011 г.
За няколко години администрацията на Буш създава паралелно тайно правителство, което не се отчита пред никого.
Но за да функционира, тази адска машина се нуждае от специализиран персонал, огромен персонал. И то бързо.
"Аз предприех стъпки в NSA, Джордж - в ЦРУ, всички го направихме. Поради мащаба на поръчката се обърнахме към частния сектор. Щеше да стане по-бързо, отколкото ако обучехме такъв огромен брой държавни служители", обяснява схемата ген. Майкъл Хайдн.
"Локхийд-Груман", "Дженеръл Дайнамикс" и други гиганти на военнопромишления комплекс, по любимия израз на Айзенхауер, също се включват. Довчерашните производители на самолети, танкове и подводници сменят производствения си профил за ден.
Ако през 2001 г. армията разполага с 6 безпилотни самолета, днес те са 6000! "Дженеръл Атомикс", създателят на безпилотния самолет, предлага 21 различни модела, най-малкият от които е с размер на голяма пчела. За 10 години печалбите на компанията нарастват от 330 млн. долара до 4.2 млрд. долара. Само преди седмици с безпилотен самолет на "Дженеръл Атомикс" беше ликвидиран говорителят на "Ал Кайда" - Ануар-Ал Авкали.
Тези ултрамодерни технологии, от които ти настръхва косата, поставят истинските въпроси за индивидуалните свободи. Днес е възможно да ви вземат пръстови отпечатъци с термичен пистолет от 50 метра разстояние, без дори да се усетите! Facial Expression Recognition technology може да идентифицира и скенира костната ви структура от космоса и да определи вашите страхове и настроения.
Този невероятен технологичен и финансов пробив обаче не спира Фарук Умар Муталаб да се качи на самолета за Детройт в Коледата на 2009 г.
"Ако сбъркате правописа, Google автоматично ви пита: "Да не би да търсите..." Изглежда тази функция не е била заложена в компютъра на имигрантските власти на летището в Лондон. Те изписват грешно само една буква от името му и той преспокойно се качва на борда като редовен пътник. Ами камионетката на "Таймс Скуеър" (май, 2010 г.) - тогава един продавач на хотдог предупреди полицията за подозрителното возило", казва Ричард Кларк.
На мен и колегите ми журналисти ни трябваха 10 години, за да разберем, че
един милион души живеят в свят, който преди не съществуваше
Дори не знаем какво точно правят, защото ни е отказано правото да научим как функционира този свят и колко струва.
Има ли място в една истинска демокрация за таен паралелен свят от 1 милион души? Въпреки това Обама не направи нищо, за да забави СЕКРЕТНАТА АМЕРИКА.
Напротив - той нареди да се ускори програмата "Грейстоун", да се заловят и унищожат враговете на САЩ зад граница. На вътрешния фронт той увеличи бюджетите, а Конгресът вече не е в състояние да надзирава разходите. Частните дружества и федералните агенции вече сами определят нуждите си и тяхната цена.
"Ако се случи нещо и станем жертва на атака, републиканците ще се юрнат да ни сочат с пръст и да ни обвиняват, задето сме орязали бюджетите. Политически е крайно рисковано", оправдава се Ричард Кларк.
Оправдано ли е в сегашната икономическа конюнктура това невъобразимо финансово и човешко разхищение? По наши изчисления фараонският годишен бюджет на СЕКРЕТНАТА АМЕРИКА надвишава с много икономическите стимули от 300 милиарда, които Обама наложи миналия месец, отправяйки предизвикателство към републиканците да го ратифицират в най-кратки срокове в Конгреса.
Паралелният свят на СЕКРЕТНА АМЕРИКА ще продължи да съществува сред нас.
Самият генерал Майкъл Хайдн, ръководил последователно NSA (1999-2005) и ЦРУ (2006-2009), откровеничи: "От 40 години съм в тези среди, но не смея да твърдя, че съм запознат с всички тайни програми и операции, провеждани преди и сега."
Алекс Йорданов
*Разследващият френски журналист Алекс Йорданов е участник в транснационалното разследване на "Вашингтон пост" за тайната програма "Грейстоун", стартирала в рамките на борбата срещу тероризма след атентатите от 11 септември 2001 г.

Николай Николов 

Няма коментари:

Публикуване на коментар