неделя, 25 април 2010 г.

Японските учени създадоха земно ядро в диамантен кристал

Изследователи от Япония успяха в лабораторни условия да възпроизведат температурата и налягането върху земното ядро. За това съобщава японското издание Daily Yomiuri Online. В съобщението не се уточнява дали са публикувани новите резултати в престижно научно списание.


По мнението на учените, земното ядро, намиращо се в центъра на земята на дълбочина 2,9 хиляди километра, се състои от сплави на никел и желязо с различни елементи. Ядрото е нагрято приблизително до 5 хиляди градуса по целзий и изпитва налягане от 360 гигапаскала.

Японските учени решили да възпроизведат тези условия използвайки диамантена наковалня.

Това приспособление работи по следния начин: образеца влиза между среза на два предварително подготвени диаманта. С помощта на преса диамантите притискат пробата – изключително силното налягане се създава за сметка на това, че пресиращите повърхности на диамантите имат изключително малка повърхност. В конкретния случай тя е около 40 микрометра / микрометъра е една милионна част от метъра /.

Авторите на разработката са успели да постигнат налягане, превишаващо атмосферното 3,64 хиляди пъти! Нагряването на образците от сплавта се извършило с помощта на лазер. Учените доказали, че при такива условия плътността на образците от желязо се е повишила 165 пъти в сравнение с нормалното състояние. Освен това изследователите са успели да изучат и други свойства от създадения от тях модел на земното ядро.

Наличието в планетите на метално ядро се явява критично важен фактор за съществуването на живот. При въртенето на планетата в течната повърхностна част на ядрото възникват течения. Тъй като материала от течната част на ядрото е електрически зареден, теченията създават около земята магнитно поле. То защитава планетата от проникването на високо енергетични заредени частици, долитащи от слънцето. Това важи и за другите планети.

Николай николов

2 коментара:

  1. Винаги ме е вълнувала следната дилема - В центъра на земята няма гравитация. Тя е около нулата, тъй като материята е сравнително равномерно разпределена около него. Така че, би трябвало да има зловещо налягане, да има температура може би повече от посочената, ама защо да има метално ядро не ми е ясно. По скоро трябва да има СФЕРА от нещо като течен метал, разположена някъде около средата от центъра до повърхноста, а от нея да се изсрелват "протуберанси" в посока към центъра. По този начин Земята прилича по-скоро на балон, а и тя наистина се разширява бавно.

    ОтговорИзтриване
  2. Повечето елементи при изключително високо налягане проявяват свойства на метали. Например водорода. В самия център на земята би трябвало да има нулево налягане, нали ?

    ОтговорИзтриване