неделя, 2 май 2010 г.

Първи Май - мнение от интернет

PokerSoul България Александър София, България,


Сашко, след като си чел в Уикипедиа за Първи май, сигурно ти е убягнал фактът, че този празник е възникнал още през далечната 1886г. в САЩ след като работническата класа там с подкрепата на профсъюзите успява след 3-дневни, масови протести да извоюва правото си на 8-часов работен ден. Днешната / вчерашна вече / дата се празнува в цяла Европа, както и по света / в САЩ също имат техния Labour Day, разбира се / , а в България за пръв път е правен опит за отбелязването му още през 1890г. / далеч преди времето на комунизма /. В същността си Първи май е ден, посветен на работниците и по-специално на техните социални права като такива. В бившите комунистически страни той се е радвал на голяма почит, именно поради факта, че работническата класа е била най-голяма и е била основен двигател на развиващата се икономика.


Александърчо, не ме разбирай погрешно, според мен комунизмът е ощетил хората с много, но им и е дал немалко. Колкото и несгоди да имаха хората по онова време, те оставиха поне нещо зад гърба си, благодарение на труда си. Погледни най-елементарната статистика - на колко се оценяват активите на България след падането на комунизма и колко са те днес...Иначе това, което споменаваш за разликата между работническата класа и тогавашните управници, то днес положението не е по-добре, даже разделението на бедни и богати е много по-голямо, като за съжаление огромният дял, който продължава да нараства, е именно на бедните. Замисли се за нещата, които изброяваш , хората могат да имат свободата да ги направят днес, но колко от тях имат реалната финансова възможност за това?


Ще отбележа само още нещо : чета днес толкова обидни мнения за възрастните хора, било то и изкукали симпатизанти на БСП, и си мисля с какво толкова са заслужили те презрението на голямата част от пишещите тук, в голямата си част разни "заслужили" и "мъдри" младежи , след като повечето от тях са работили усърдно почти през целия си живот, за да имат децата им и внуците им по-добро бъдеще...В страните на Запад именно чрез отношението /в т.ч. и пенсиите/ към възрастните хора са показва социалният и икономически напредък. Ние, явно, сме далеч от него.

Николай Нколов
PS

ПЪРВИ МАЙ



Да спрат фабричните комини
и всеки черен труд да спре,
и туй намръщено море
от морни роби и робини
да озари и приласкай
усмивката на първи май!


Зората пурпурна всетява
смъртта на тягостната нощ
и новий ден с всевластна мощ
горите тъмни озарява.
И всеки негов лъч сияй
с победен зов на първи май.


О, морни бледолики братя,
камбанен зов лети над нас,
вестяващ онзи светъл час,
когато в огнена разплата
победата ще увенчай
пламтящий меч на първи май.


Когато в черните грамади
на рухващия кървав храм
ще изградим, сред дим и плам,
сред трупове и барикади,
с тържествен химн на първи май
очаквания земен рай...


Да стихнат трепетните грижи,
о, морни братя и сестри,
и отдих свят да зацари
в прихлупените мрачни хижи.
И нека в тях да възсияй
усмивката на първи май!

ХРИСТО СМИРНЕНСКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар