петък, 21 май 2010 г.

УЧЕНИТЕ ПРОГНОЗИРАТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА МАГНИТНОТО ПОЛЕ НО МАРС


Резултатите от лабораторни експерименти показват, че магнитното поле на Марс, което е престанало да съществува преди милиарди години, след известно време може да се възстанови, съобщава New Scientist. Проучването показва, че част от ядро на Марс трябва да бъде течна, а също така трябва да се изследва защо магнитното поле на планетата е изчезнало.


Екип от швейцарски изследователи под ръководството на Андрю Стюарт от Федералния технологичен институт в Цюрих успя да пресъздаде на налягането и температурата, която се счита, че съществува в ядрото на планетата. Те са използвали диамантени пластини, между които поставили смес от желязо, никел и сяра. Тази смес е била подложена на натиск от 40 гигапаскала.

Изследователите са установили, че при температури на марсианското ядрото (вероятно 1500 градуса по Келвин), тази смес трябва да бъде в течно състояние. Външната страна на ядрото, все пак маже да се втвърди, но това ще стане само ако съдържанието на сяра в ядрото не надвишава 10,6%. Това обяснява защо Марс вече няма магнитно поле, докато на Земята, то съществува и до днес. Смята се, че на Земята то се дължи на втвърдяване на вътрешната част на ядрото. Твърдата част на ядрото се трие с течната външна част и създава магнитно поле подобно на динамо.

Ако на Марс не е твърда вътрешната част на ядрото, тогава и магнитно поле, следва да бъде поддържано по друг начин. Може би част от ядрото на планетата е толкова гореща, че е достатъчно, за да започне този процес. Учените също така смятат, че е възможно да се възстанови на магнитното поле на Марс. Това може да се стане ако протече кристализация на желязо във външната част на ядрото.

Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар