четвъртък, 20 май 2010 г.

НОВ МЕТОД ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ГАЛИЕВ АРСЕНИД


Нов и по-евтин метод за производството на пластини на базата на галиев арсенид - полупроводник, надминаващ традиционния силиций по много параметри, са разработили учените, пише сп. "Nature".


Според изследователите, методът може да се използва за създаване на ново поколение различни електрони устройства, в това число и изгодно и от търговска гледна точка производство на слънчеви клетки с висока ефективност.

Галиевия арсенид е полупроводник на базата на химическо съединение на галий и арсен, и е третият по мащаб полупроводник използван в електрониката след силиция и германия.

Въпреки, че галиевия арсенид има доста предимства в сравнение със силиция, до сега той се прилага в много ограничен брой специални устройства, които е невъзможно да се направят без него. По-специално той се използва в производството на слънчеви клетки за Международната космическа станция (МКС). Те са два пъти по-ефективен от най-добрите направени от силиций.

Основна пречка за масовото използване на галиев арсенид е неговата цена, което до голяма степен се определя от съществуващите технологии на обработка.

Авторите - група учени, водена от Джон Роджърс от Университета в Илинойс в Урбан-Шампейн, САЩ, са разработили технология, която позволява да се избегнат най-скъпите етапи от производството на галиев арсенид.

По метода на Роджърс, плочките галиев арсенид могат да бъдат произведени в тънки слоеве които нарастват върху повърхността на алуминиев арсенид, и след това, чрез фино манипулиране - химически и с помощта на конвенционална силиконова основа, полупроводникът, може да бъдат отделени от субстрата, съобщава РИА Новости.

Изследователите са демонстрирали изработени от тях слънчеви панели. Остава да се реши въпроса с производството на по - големи по размер слънчеви панели.

Както стана известно, учените вече са основали иновативна компания и се надяват скоро да построят слънчева клетка, при цена на производствените разходи за нея ще са един долар на един ват.

Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар