четвъртък, 13 май 2010 г.

В НЕДРАТА НА ФОБОС СА СКРИТИ ГИГАНТСКИ ПЕЩЕРИ


Данните, получени от Европейската сонда „Марс Експрес”, показват, че във вътрешността на един от спътниците на Марс - Фобос, се крие гигантска пещера, заемаща около една трета от неговия обем, което води до отхвърляне на теорията, че Луната – това е един астероид привлечен към Земята от Марс, пишат УЧЕНИТЕ В статия, публикувана в списание Geophysical Research Letters.


Изследователският екип, ръководен от Томас Андерт от германския университет на ВВС е използвал доплеровия ефект на радиосигналите излъчвани от апарата „Марс Експрес" по време на среща с Фобос. Този метод дава възможност да се определи точно промяната на скоростта на сондата и следователно, по - точното измерване на гравитационното влияние на спътниците на Марс. Анализът на данните позволява да се определи по-точно стойността на масата и плътността, както и да се направят изводи за вътрешната структура на Фобос.


3D изображение

"Новите стойности на гравитационен параметър и на плътността на Фобос (1876 плюс - минус 20 килограма на кубичен метър) дават нови данни за порьозността на това небесно тяло (30% плюс или минус 5%) и дават основа на нови идеи за вътрешната му структура. Ние стигнахме до извода, че под повърхността на Фобос е вероятно да съществуват големи кухини "- казват учените.

Марс има, двата спътника: Фобос и Деймос (от гръцките думи "страх" и "ужас"). Размерът на по-големия спътник - Фобос, е около 20 километра. През 1950-60г., особеностите в движението на Фобос довели астрономите до мисълта, че спътника може да е кух. Тази идея била веднага подета от писателите – фантасти, които предположиха, че това небесно тяло е създадено от извънземна цивилизация.

Въпреки това, в началото на междупланетните експедиции и фотографиите, направени от космическите кораби, "уби" тази хипотеза - Фобос прилича на гигантски "камък" покрит с кратери. Но сега, новите, по-точни измервания накараха учените да се върнат към идеята за кухия Фобос.

Въпреки предположението, че Фобос е съставен от скали, "излетели" от повърхността на Марс след удар с гигантски космически обект, то не може да се счита за напълно вярно и от факта, че съставът на Фобос не е подобен на състава на марсианската скална маса.

Андерт и колегите му са заключи, че Фобос е създаден от група отломки, които се слепват след сблъсък на древни марсиански спътник с астероид.
"РИА - новости".

Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар