неделя, 16 май 2010 г.

СЪЗДАДЕНА Е НОВА СВРЪХ ИКОНОМИЧНА ЛАМПА




В южния научен център / ЮНЦ / РАН са проведени изпитания и е готов за производство луминифор, преобразуващ светлината на сините светодиоди в обичайния „бял” цвят с „хладно” или „топло” светене, съобщил заместник председателя по наука ЮНЦ РАН Валерий Калинчук.


„ Луминифора, това е прах на основата итрий – алуминиево съединение, в което сините светодиоди дават бял – студен или топъл „цвят”, - съобщил Калинчук по време на пресконференцията в пресцентъра на „Интерфакс” в Ростов – на - Дон.
Той отбелязал, че това е ново поколение светодиодни лампи, които трябва да заменят използваните сега газоразрядни енергоспестяващи лампи.

В сравнение с обикновените лампи с нажежаема жичка, светодиодната използва 40 пъти по малко електричество при равни количества на отделената светлина енергия.
Той уточнил, че светодиодната лампа представлява колба, покрита с луминифор, в която се намират група сини светодиоди с висока интензивност. При подаване на напрежение възниква синьо светене, което се преобразува от стените на колбата в бяло.

При това в колбата не възниква йонизация, а протича пряко преобразуване на електреческата енергия в светлина.
В момента има договор с един от подмосковските заводи за започване на производството на такъв луминифор.


Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар