неделя, 22 март 2015 г.

ВАРНЕНЕЦ - ГЕНИЙ НАМАЛИ СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО В ПЪТИ!

Гледайте и разсъждавайте!

Светлозар Петков има профил в Нетлог:
Там пише, че той работи в компанията КИБ.
Ето сайта на тази компания:
Сервизът на фирмата за климатици КиБ във Варна е на ул. “Славянска” 11
 Статия за Светлозар Петков от Варна, в която се споменава, че той живее в блок 106 на варненския квартал “Младост”:
 Да откриеш топлата вода, при това на ниска ценаОт Калин Руменов
Икономист от Варна е измислил как държавата да пести 1 млн. лева всеки ден, но никой не иска да го чуе.
Оценява идеите си на 1 млн. лв. дневно. Не ги продава, а ги подарява, но въпреки това не предизвика опашка от желаещи. Не може да ги патентова, защото по думите му – „все едно да патентоваш, че от кранчето тече вода, а хладилникът отделя топлина”. Името му е Светлозар Петков и спокойно може да претендира за пионер на „Аватар” културата в България.
По професия е икономист-информатик и икономически може да ви убеди в инженерните си идеи - как излишната топлоенергия да не се разпилява в пространството, а да се използва втори път. 
„Представете си, че всички тенджери нямат капаци. Тогава ще е необходима много повече енергия, за да заври водата в тях. По този начин изглеждат нещата с отоплението и охлаждането”, казва Петков. Като най-достъпен пример той дава климатика. Преди няколко години свързва домашния климатик на свой приятел с басейна в двора му и пренасочва отделяната при работа топлина за подгряване на водата. Ефектът е двоен, защото се намалява и сметката за електричество на домакинството.
Водата се явява охладител на климатика и той използва по-малко ток. Чрез топлообменник климатикът може да бъде свързан и с бойлер и да загрява водата в него. Изчисленията показват, че водата в 100-литров бойлер ще достигне до 70 градуса при непрекъсната работа на климатика в продължение на 3 часа. На същия принцип може да бъде използвана и отпадъчната топлоенергия на хладилника. „В домашни условия на него ще му трябва много повече време, за да подгрее бойлер.
Но хладилните витрини в големите хипермаркети отделят голямо количество топлина, която не се използва, а отива при гугутките”, добавя Петков. Според него, ако климатиците се произвеждат фабрично с възможност за монтиране на топлообменник, това ще оскъпи цената им с 50 лева, но в бъдеще ще доведе до големи икономии. Сега инвестицията да се добави подобно устройство е 200 лева и също бързо би се възвърнала. Цената на бойлерите ще се оскъпи с 20 лева, ако те се продават с термостатен смесител, на който може да се задава желаната температура на топлата вода. „Така сметката за ток на едно домакинство би се намалила до 1,5%, а всички български домакинства биха спестили за една година 60 млн. лв.”, пресмята Петков.
Повече от добро съотношение между желаната температура и желаната цена на топлата вода той е постигнал в 
блок 106 във варненския квартал „Младост”, където живее. Районът е един от малкото топлофицирани в града, а когато едно лято спрели топлата вода заради профилактика, дипломираният икономист създал собствена система за нейното подгряване. И един вид измислил, ако не топлата вода, то поне топлата вода на ниска цена. На покрива на блока монтирал четири слънчеви колектора, а в мазето – два бойлера и две термопомпи от преработени климатици – по 24 kW и по 60 kW.

Водата първо се подгрява от колекторите, след това – от климатиците и най-накрая, ако е необходимо – от топлофикацията. Така в зависимост от сезона Петков и съседите му от другите 20 апартамента във входа плащат между 1,85 и 3,85 лева за кубик, вместо от 6 до 10 лева. Заедно със сметките за отопление през зимата – средно по 25 лева на стая, икономиите им са около 50%.
Разходите за парно могат да намалеят двойно и едновременно да се постигнат по-високи температури, ако водата в радиаторите се загрява с ток. Ефектът от тази идея Петков е доказал в плевенска детска градина. Там е монтирал 4 климатика по 50 kW, чиято остатъчна топлина е насочил към тръбите на парното. Така с електричество водата в тях се подгрява по-икономично отколкото с газьол, а температурите в помещението са се увеличили с 3 градуса.
Отоплението на ток за цяла зима било 14 000 лева вместо 24 000 лева на нафта. Получил се обаче голям бюрократичен проблем, тъй като на градината били отпуснати пари за гориво, а не за електричество. Инвестицията в подобна система и в софтуер, който да я управлява дистанционно, разпределяйки топлината в зависимост от използването на помещенията в сградата, е около 20 000 лева и може да бъде възвърната за най-много два отоплителни сезона, твърди Петков. Той е предлагал разработката си на много кметове и директори на училища, но засега не може да се похвали, че някой му е обърнал сериозно внимание.
Другата идея на варненеца е консумираната студена вода в един блок да бъде използвана за охлаждане на апартаментите. Предимствата са, че е по-екологично от използването на климатици и няма разходи за ток. Водата, доставяна от ВиК дружествата, е с температура 12 градуса. При средно потребление от 60 литра на час стайната температура в един апартамент може да бъде свалена с 5 градуса. Необходимо е в жилищата да бъдат монтирани конвектори, свързани с тръбите. В общите помещения на блока пък трябва да се поставят бидони, изпълняващи функцията на буфер. Те ще акумулират студа и ще го разпределят в часовете, когато има по-малко потребление на вода.
Ако всички разработки на Светлозар Петков бъдат приложени на практика, по неговите сметки всеки ден в страната ще се спестяват 1 млн. лв. за енергия. А той няма да получи и 1% комисионна, което доброто балканско възпитание трудно би го разбрало. Къде тогава е далаверата на Светлозар – отговорът му е прекалено идеалистичен, прекалено наивистичен, чак сладникаво аватарски:
„Имам четири деца, които утре искам да дишат по-чист въздух, тъй като природата сме я взели на заем от децата си. Строим вятърни и слънчеви системи, а в същото време не използваме огромно количество енергия. Защо е необходимо да хващаме енергия от вятъра, когато после пак на него я изхвърляме.”

С любезното съдействие на Мая Т.!

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

2 коментара:

  1. Ето защо България, е не със сто, а със 120 години назад със сегашните, защото и сега и преди е имало хора , които не са подкрепяли такива идеи.

    ОтговорИзтриване
  2. не само в България не се приемат такива идеи! истината (за които искат да го разберат и да го видят) е че световния монопол в енергетиката и водоснабдяването се държи от група хора които имат интереси от това "простите" хора да плащат все повече и повече за тези услуги които би трябвало да са универсални - земните природните ресурси по дефиниция са на всички, тъй като ние всички сме земляни! тоест достъпа би трябвало да е еднакво лесен, прост и икономически изгоден за всички! когато Тесла е представил кулата си за свободна енергия, ДжП Морган го е запитал :"къде е кранчето за спиране и пускане и брояча за отчитане?" Само този пример би трябвало да ви е достатъчен докъде стига перверзията на материалната мисъл! има хора и примери с шепи във всяка една страна от глобуса, които търсят и действат. Похвално е, и понякога твърде опасно! Чест прави на Гн Петков че е работил и че е дал тази възможност и на други с чисто сърце и без да търси материални облаги. Единственият път е този. Всичко е в ръзете на консуматора, само че той не го знае. Когато всички един по един или на групички (никога няма да е всички на куп, все пак не живеем в Утопия), но когато процента излезли от схемата надделее, тогава Матрицата ще се срути. Познавам 6 членно семейство които от 20 години вече не плащат нито за ток, нито за вода, имат всички съвременни удобства и е повече от ясно колко са щастливи и свободни.

    ОтговорИзтриване