събота, 17 октомври 2009 г.

Субсидиите на ЕС са само за богатите

При кого отиват селскостопанските субсидии, които отпуска ЕС? Оказва се, че големите производители, а не фамилните ферми са основните бенефициенти от финансирането на Брюксел.
Проучване на разпределението на субсидиите за британската млечна индустрия, направено от Джак Търстън, показва, че през 2004 – 2005 три големи корпорации са получили почти половината от средствата за износ на мляко и млечни продукти, като са изпратили сухо мляко на развиващия се свят. Някои от млечните продукти дори не са стигнали до толкова далече. Вместо за държави като Нигерия или Айвъри Коуст, те са отишли при офшорни доставчици на петрол или при фирми, снабдяващи самолетните полети с храни и напитки. Това се получава, тъй като според правилата на ЕС мляко или млечни продукти, които се сервират на международни полети, се смятат за износ.
Фермерските субсидии в ЕС предизвикват противоречия от години и за малко щяха да провалят приемането на бюджета на блока за 2007 – 2013. Основният им адвокат е Франция, а най-яростният противник е Великобритания. Проблемът с тези средства произтича и от факта, че разпределянето им престава да бъде прозрачно, след като напуснат Брюксел. Скандал с парите за земеделие гръмна още миналата година, след като Джак Търстън използва правото си на достъп до информация, за да разбере къде отиват субсидиите. Последните му разследвания за фермерските дотации разкриха, че стотици милиони евро, пари на данъкоплатците, са отишли не при малките ферми, а при едрите собственици на земя, при селскостопанския бизнес, за дука на Уестминстър и дори за кралица Елизабет Втора. Великобританският гигант “Нестле” например е взел близо 40 милиона евро помощ от ЕС за 2003 – 2004, кралицата пък е получила 700 хиляди евро. На компанията за захарни продукти “Тейт и Лайъл” са отпуснати 300 хил. евро.
Повечето европейци смятат, че общата селскостопанска политика подпомага малките ферми, но всъщност парите отиват за най-богатите хора в системата, обяснява Търстън. Очевидно е нужна промяна. Затова и комисарят за борба с измамите Сиим Калас иска повече отчетност за европейските фондове в националните бюджети. Но той има мощни противници. Френското правителство критикува инициативата му като атака срещу общата селскостопанска политика. Други се притесняват, че ще станат ясни много тъмни практики, с които са източвани средства от европейските фондове. Според Калас единственият начин да се решат проблемите е повече прозрачност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар