понеделник, 18 октомври 2010 г.

КАКВО Е ТОВА НЕЩО ИЗРАЕЛ - ЧАСТ 1



Стратегията на Израел гласи: най-добре никой да не знае колко силна е еврейската държава. Всъщност ако не беше случаят Вануну, и до ден днешен може би никой нямаше и да знае, че Израел разполага с ядрено оръжие. Вануну беше техник в изследователския атомен център в Димона в пустинята Негев. През 1986 година той заминава за Австралия и пред британската преса издава детайли от пазената в тайна израелска ядрена програма. Това го прави за кратко световноизвестен и го отвежда в затвора. Малко след неговите медийни изяви израелската тайна служба Мосад го отвлича и в Израел той е осъден на 18 години затвор - за шпионаж и издаване на държавна тайна.
Още в средата на 80-те години Израел е притежавал между 75 и 200 ядрени бойни глави, както и съвременна система от ракети-носители. Ако тези числа отговарят на истината, Израел би бил петата по големина ядрена сила в света след САЩ, Русия, Франция и Китай.

И до днес обаче Израел мълчи по въпроса. Това, че страната притежава ядрено оръжие нито се потвърждава, нито се отрича. При това е обществена тайна, че Израел е започнал още в края на 50-те години създаването на ядрен арсенал, навремето преди всичко с френска помощ. Професорът по химия и тогавашен млад учен в изследователския център в Димона Уци Евен си спомня: "По онова време холокостът все още бе в съзнанието ни и ние бяхме наясно, че трябва да сторим нещо, за да не се повтори подобно нещо. Ние бяхме млади и ентусиазирани и работехме върху нещо, за което вярвахме, че е от съдбовно значение за нашето съществуване, един вид окончателна застраховка срещу нападение и унищожение."
Под закрилата на САЩ
Съществуването на израелската ядрена доктрина обаче е възможно и поради закрилата от страна на САЩ, датираща още от 60-те години на миналия век. А поради факта, че САЩ спират всякакъв натиск отвън, и до ден днешен Израел не се е присъединил към договора за неразпространение на ядреното оръжие. И няма защо да се опасява и от проверки от страна на МААЕ.


Експертите по ядрена сигурност изчисляват, че понастоящем в изследователския център в Димона работят 2.700 души, като в тази инсталация се произвеждат 4 до 5 ядрени бойни глави. Официално потвърждение на тези данни обаче няма. А по всичко личи, че няма да има и в бъдеще.

Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар