четвъртък, 13 юни 2013 г.

ЗАЩО ЕВТИНИЯТ ТОК ОТ КОЗЛОДУЙ ШЕПА ТАРИКАТИ ИЗНАСЯТ НАВЪН, А НИЕ СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА КУПУВАМЕ СКЪПАТА ЕНЕРГИЯ?


13.06.2013 г.
- Г-н Христов, последните избори преминаха под знака на големите зимни протести, но това бяха първите избори от 1991г., когато в НС не влиза нито една нова формация. Какво се случи след 12 май – победа на статуквото или провал на протеста?
- Случиха се и двете неща. Победи статуквото и в парламента влязоха старите партии. Протестите показаха, че хората вече не могат да търпят безобразията, които българските политици през последните 20 години правиха. Говоря за огромният грабеж, който се извършва чрез монополите – тока, водата, парното, банките, застрахователите и големите търговски вериги. Хората ясно показаха, че не са съгласни с това, което се извършва спрямо тях и са готови да се борят. Важното е на следващите избори да имат реална алтернатива от почтени политици, които да излязат срещу крадливата партийната олигархия.
- Вече имаме правителство. Стабилна ли е конфигурацията в управлението, в която Волен Сидеров осигурява с един глас кворум? Доколко стратегически решения могат да се взимат при сега съществуващия паритет 120 на 120?
Никаква конфигурация с “Атака” не може да бъде стабилна. Преди изборите през 2009 г. Сидеров наричаше Бойко Борисов “крадец” и “балон”. Дни по-късно обяви пълна подкрепа на Борисов и близо 3 години безусловно го подкрепяше. С гласовете на ГЕРБ и “Атака”, например, беше отхвърлено разумното предложение да се намали ДДС върху лекарствата.
С подкрепата на “Атака” бяха приемани бюджетите на България, които определяха мизерните пари за здравеопазване и за пенсиите. Сега от гласа на Сидеров и неговите условия зависи кворума в парламента, а оттам и съдбата на правителството. Не знам как той ще обясни на избирателите си, че неговият глас осигури присъствието на ДПС във властта.
За мен съществена разлика между ръководствата на ГЕРБ, “Атака”, БСП и ДПС няма. Казвам въз основа на това, което тези партии са правили досега. Погледнете, например, позицията им за партийната субсидия. Всички те излапаха през последните 4 години над 200 милиона лева, а за спешната медицинска помощ пари нямаше.
Според мен само престъпници могат да поставят собствените си интереси пред тези на хората. Хората искат промяна, и ако тези партии не са си дали сметка и продължат да правят това, което правеха досега, хората ще излязат. Само че този път не с плакати, а с други подръчни средства и просто ще ги изметат.
- А можем ли да кажем, че Бойко си отиде, но монополите останаха. И по-нагли ли станаха те и има ли шанс за опитомяването им от страна на държавата?
- Разбира се, че останаха. Обръщам ви внимание върху два факта. Защо никой не говори за това, как да бъде намалена цената на тока? Защо евтиният ток от Козлодуй шепа тарикати изнасят навън, а ние сме принудени да купуваме скъпата енергия от Марица изток 1 и 3 и слънчевите централи? Защо енергото не бъде върнато в ръцете на държавата, както стана в Унгария и дори Албания? Вземете законът за потребителския кредит, който е един наистина криминален закон.
В него се дава право на банките да увеличават лихвения процент както те намират за добре, след сключен вече договор. Този криминален закон беше прокаран с гласовете на ГЕРБ, “Атака” и “Синята коалиция”. Заради това само през миналата година от домовете си са изхвърлени над 36 000 семейства, а проблемните кредити достигнаха 10 милиарда лева.
Алчността на банкерите и техните съучастници от парламента могат да сринат финансовата стабилност и да провокират огромна инфлация. Така че, ето ви факти. Хората трябва да задават тези въпроси на политиците.
- Кой според вас е виновникът за натрупаните проблеми в енергетиката, или по скоро – защо никой не е имал волята да спре натрупването им?
- Най-кратко казано – българската политическа олигархия, в която пак казвам влизат и ГЕРБ, и “Атака” и БСП и ДПС. Тези партийни ръководства са виновни за високите цени на тока и ще ви кажа един факт, който хората трябва да знаят.
През 2008 г., когато се разглеждаше закона за възобновяемите източници, който позволи държавата да изкупува в продължение на 25 години изключително скъп ток от слънчеви панели, тогава излязох на трибуната и казах, че това е един бандитски закон, който осигурява огромни печалби за едни така наречени чужди инвеститори, съответно и на някои български политици, които играеха с тези инвеститори чрез офшорни фирми. Призовах цялата зала да не приема този закон. Резултатът беше, че само 4 депутати гласувахме против приемането на този криминален текст.

Сега се оказва, че от джобовете на българските граждани всяка година се измъкват около 1 милиард лева и тези пари потъват в сметките на няколко тариката, свързани със слънчевите централи
.
Това са фактите и е хубаво всички тези партии, които и сега са в парламента и по-специално техните ръководства да бъдат питани защо тогава не чуха моя призив. Примери за подобни криминални закони, които бяха приемани от парламента умишлено, с цел да обслужват определени мафиотски интереси има десетки.
- Монополите не са само в енергетиката, а и в лекарствата, и в много други сфери. Кои са най-страшните истини за монополите, които според вас, ние не знаем?
- Цялото интервю няма да стигне, ако почна да говоря по темата. Най-тежкият проблем, пред който са изправени българските граждани в момента, са изключително високите цени на лекарствата и липсата на елементарен достъп до здравеопазване. Много хора, които живеят в пограничните райони, ходят до съседните страни като Турция, Гърция, Македония и Румъния, за да си купуват лекарства, които в България са два, три пъти по скъпи отколкото там.
Затова твърдя, и съм го казвал много пъти в парламента, тук става дума за една фармацевтична мафия, която е проникнала в Здравната каса, в Министерството на здравеопазването, дебело подчертавам – в българския парламент и в българското правителство. Ако тези хора не си понесат заслуженото, аз мисля, че нещата няма да се оправят.
Вземете тази здравна реформа. Същите тези политици, които позволиха здравето да се превърне в стока, които лишиха милиони български граждани от елементарни здравни грижи трябва да бъдат вкарани за много дълго време в затвора. Аз апелирам към главния прокурор. Нека да се поинтересува кой е провеждал тази политика през последните 20 години, а към днешния премиер Орешарски съвсем добронамерено му обръщам внимание, да започне с това: геноцидът, който се извършва върху българите чрез българското здравеопазване. А иначе монополи има навсякъде. Ако щете това са големите търговски вериги.
Всеки месец, по мои изчисления, 700 млн. лева се измъкват от България от тези търговски вериги. Те имат норма на печалба, която е между 60 и 120%. За сравнение мога да ви кажа същите тези вериги в Австрия, Германия и Франция имат надценки от порядъка на 5 и 10 %. Виновни са политиците, които допускат този грабеж.
Хората трябва да се обърнат най-вече към тях. Грабеж се извършва и с цените на водата.Ще ви дам пример със София, но той важи във всички краища на България, включително в малките села. Софийска вода изкупува водата от язовир Искър на 2 стотинки, а я продава на софиянци за 2 лева. Нормата на печалба е 100 пъти. Така е навсякъде. В селата, хората буквално нямат възможност да си поливат градините заради тези непосилни цени. Моето предложение в миналия парламент беше незабавно да се направи пълна ревизия на приватизационните и концесионни сделки и да бъдат изгонени тези тарикати, които са обсебили българската икономика.
Вземете златото, което се ограбва всяка година от България. На времето аз имах няколко въпроса и към тогавашния премиер Станишев и към министъра на икономиката. Данните, които аз им изложих, се оказаха верни. Сега ще ви ги кажа. 98.5% от българското злато отива в джобовете на една частна фирма, а 1.5% отива в българската държава. За сравнение ще ви дам пример, че в Узбекистан хората се вдигнаха на протести затова, че една частна чужда фирма даваше 30% от златото на държавата, а изнасяше 70%.
Значи представете си за какъв грабеж става дума тук. Нито правителството на предишната тройна коалиция, нито това на Бойко Борисов си мръднаха пръста в тази посока. Надявам се искрено това правителство, което е буквално на няколко дни, да обърне внимание на този невероятен грабеж. Същото е и с банките. Например големите търговски банки като Уникредит и Райфайзен взимат пари от Европейската централна банка за 1% годишна лихва. Поделения на същите тези банки дават на българските граждани кредити с лихви от порядъка на 12-15%.
Ако това не е грабеж, кажете ми вие какво е?!
- Има десетки небанкови институции, които раздават кредити с 200-300% лихви. Приемате ли тази практика и правилно ли е, въпросните фирми сами да определят лихвения си процент?
- За мен това са кожодери, но тези кожодери работят в комбинация с Българската народна банка. Те имат официалното разрешение на БНБ. Тук искам да ви поправя, лихвените проценти на тези така наречени небанкови институции достигат в определени случаи до 1700% годишна лихва! Повтарям пак – 1700% годишна лихва!
Считам че БНБ – отдел банков надзор, българският парламент, българското правителство, а защо не и българската прокуратура, незабавно трябва да влязат в тези бандитски фирми и да се види защо те грабят по този безобразен начин хората. Ще ви кажа и друго. Много от хората, които се обръщат към тези институции, имат нужда от 100-200 лева за животоспасяващи лекарства или хляб, за да могат да преживеят. Мисля че това в страна членка на ЕС, през 21 век е недопустимо. И тук хората трябва да гледат какво правят българските политици, защото те са позволили това положение чрез съответни законови текстове. Това става с тяхното съучастие.

- Често сте се изказвали срещу партийните субсидии. Как трябва да се регулира в бъдеще този въпрос, защото наистина не е морално всички партии с над 1% на изборите да бъдат изхранвани буквално с милиони от държавата. Какво ви е мнението за внесените предложения, субсидиите за отделните депутати да остават в партиите, с които те са влезли в парламента?
- Моята позиция относно този проблем е ясна и категорична – партийна субсидия не трябва да има. Партиите трябва да се движат от идеи и принципи, а не както е сега – от пари. Внесъл съм 2006 г. закон за премахването на тази субсидия и пренасочването на средствата към българското здравеопазване. Написал съм писмо заедно с г-жа Стела Банкова до тогавашния финансов министър Пламен Орешарски, в което му заявихме категорично, че нито сме получавали, нито искаме да получаваме и стотинка от тази субсидия. Това не ни попречи да работим и внасяме полезни закони. Нека вашите читатели да разберат за каква наглост и какво безочие става дума. Партийните централи миналия парламент получиха от джобовете на българските данъкоплатци, от джобовете на всички нас 200 млн. лева. Тези пари бяха изразходени под формата на воаяжи в чужбина, както и закупуване на скъпи лимузини.
Един партиен лидер, говоря за Волен Сидеров, за когото Сашо Диков извади данни и документи, от които беше видно, че е похарчил за 5 дни сумата от 29 хил. лева в парижки хотел. Сами преценете дали това е редно да се случва. Не казвам, че той е единственият, за мен това е практика и на други партийни лидери. Това е пир по време на чума.
Ще ви кажа още една цифра. Субсидията в България е най високата в света. В Германия, например, субсидията е десет пъти по-малка. Италия буквално преди няколко дни взе решение субсидията да бъде премахната, въпреки че там субсидията е с пъти по-малка от тази в България. Аз питам защо тези наглеци и безсрамници, в лицето на ръководствата на тези 4 парламентарни партии, мълчат по този въпрос. Докога ще бъдем свидетели на това нахалство, за политическите партии да се намират 200 млн., а за животоспасяващи лекарства не. За спешната медицинска помощ също няма. Примерно 60 млн. трябваха за пълното преструктуриране на спешната помощ в цяла България. Защо за живота и здравето на хората пари няма, а за политическата олигархия, за тези политически наглеци има?
- Кои законодателни инициативи трябва да са приоритетни за новия състав на НС? Ако бяхте депутат днес, какво щяхте да предложите като точка Първа в дневния ред? Тютюнопушенето и ДАНС ли са най-спешните въпроси в държавата?
- Разбира се, че не. Точка първа – премахване на партийната субсидия и пренасочването й към българското здравеопазване, премахване на доплащането в болниците, премахване на тази геноцидна система на направления, премахването на тази такса лекар, която е непосилна за много хора, които живеят в селата а и в градовете. Незабавно спиране на всякакви сделки по превъоръжаване и прекратяване на т.нар. военни мисии в чужбина. Според ген. Любен Петров само в Ирак сме прахосали над 1 милиард, а в Афганистан – над 300 милиона.
Предишното правителство имаше намерение да закупи едни стари изтребители от Португалия, трета ръка, които Португалия е купила преди 15 години за 11млн. долара всеки. България искаше да ги купи същите тези самолети за 58 млн. всеки. Слава Богу, имам принос за стопирането на тази криминална сделка и истински се надявам че правителството на Пламен Орешарски няма да влезе в този порочен кръг. Да се направи пълна ревизия на приватизационните и концесионни сделки, да се направи проверка на имуществото на политици, висши чиновници и магистрати.
Ако не успеят да докажат произхода на средствата – да се налагат сурови наказания – конфискация и затвор. Да се вдигнат пенсиите и доходите на хората. Ако правителството спре източването на ДДС и събере акциза от цигарите – ще разполага с 3-4 милиарда допълнително. С тях пенсиите може да се увеличат двойно. Има огромен дефицит на справедливост в България, това трябва да се промени.
Цветан Цветанов се раздели с имунитета си. Скоро се очаква още един депутат да го последва. Трябва ли според вас депутатите да са фактически неуязвими, благодарение на имунитета си като народни представители? Привърженик ли сте на идеята за отзоваване на депутати?
Категоричен съм, че не трябва да има имунитет. Според Конституцията всички трябва да сме равни пред закона. Защо ако един депутат открадне или вземе подкуп да не бъде арестуван веднага?
Народният представител трябва да може да бъде отзоваван от своите избиратели. Аз самият внесох закон през 2006 г. за премахването на депутатския имунитет и за отзоваване на народни представители. Считам, че хората трябва да могат да отзовават депутати, когато те ги излъжат. Когато говорят едно преди изборите и правят съвсем друго след тях. Това е най-нормална практика и съществува в повечето страни по света. Не виждам защо българският депутат, след като е излъгал своите избиратели, четири години да може да стои в парламента, да приема криминални закони и на всичкото отгоре, да лапа тази огромна субсидия, която самите депутати са си гласували.
Чудя се защо прокуратурата не повдигне въпроса – редно ли е българските депутати сами да определят партийната субсидия, която в огромната си част те самите присвояват. Редно ли е, те сами да си гласуват заплатите например. Според мен не е редно. Това е чиста корупция и конфликт на интереси.

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

3 коментара:

  1. На които не му понася да се изнася ....... това е политиката в българия......

    ОтговорИзтриване
  2. Важно е да знаем тези подробности, че партийните централи миналия парламент са били получили от джобовете на българските данъкоплатци, от джобовете на всички нас 200 млн. лева. Тези пари са били изразходени под формата на воаяжи в чужбина, както и закупуване на скъпи лимузини.Как не ги е срам, как може да има толкова нагли и безцеремонни хора не мига да проумея и да разбера.Да живееш в охолство за сметка на другите хора и деца които едвам за хляб имат пари.Благодаря за тази важна статия, радвам се че има места където човек може да научи нещо истинно.Аз също съм за незабавното спиране на всякакви сделки по превъоръжаване и прекратяване на т.нар. военни мисии в чужбина. От това никой не печели , а точно обратното....

    ОтговорИзтриване
  3. Като погледнем събитията, то Италия буквално преди няколко дни взе решение субсидията да бъде премахната, въпреки че там субсидията е с пъти по-малка от тази в България. И на мен ми стана любопитно защо хора в лицето на ръководствата на тези 4 парламентарни партии, мълчат по този въпрос. Докога ще бъдем свидетели на това нахалство, за политическите партии да се намират 200 млн. ....как е възможно толкова нагли да има и да не чуват какво иска народа.....

    ОтговорИзтриване