неделя, 18 май 2014 г.

ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ВОЕННОМОРСКИ ФЛОТ ПРЕВРЪЩАТ МОРСКА ВОДА В ГОРИВО !


Вашингтон, 7 април 2014, от Mathieu Rabechault
Изследователи от Военноморския флот на САЩ смятат, че най-после са намерили решение на проблем, който интригува учените от десетилетия: как да използват морската вода като гориво.
Вицеадмирал Philip Cullom заяви: "Това е голямо постижение за нас”. Американски експерти са открили как да извличат въглероден диоксид и водород от морската вода.
После, използвайки каталитичен конвертор, те ги трансформират в гориво чрез втечняване на газа. Те смятат, че горивото ще може да се използва не само от кораби, но и от самолети.
Очакваните разходи за гориво за самолети по тази технология са от порядъка на 3 до 6 долара за галон, казват експерти от US Naval Research Laboratory (Изследователска лаборатория на Военноморрския флот). Те вече са експериментирали със самолет, който лети с гориво, произведено от морска вода.
Д-р Heather Willauer, химик, е работила повече от десетилетие по този проект и сега е изпълнена с ентусиазъм. “За пръв път сме в състояние да разработим технология, при която получаваме едновременно CO2 и водород от морска вода, това е голям пробив” – казва тя.
Сега, когато те демонстрираха, че това работи, следващата стъпка е да се организира производство в промишлени количества. Но преди това, в партньорство с много университети, експертите искат да подобрят количеството СО2 и газ, които се получават.
“Ние демонстрирахме, че това е осъществимо, сега искаме да подобрим ефективността на процеса” - обяснява Willauer.
Вицеадмирал Philip Cullom казва, че горивото може да се използва в същите двигатели, които вече са налице в корабите и самолетите.
Горивото, което се получава от морската вода, изглежда, мирише и по същество е същото като всяко гориво на базата на нефта?????
Все пак изследователите са предпазливи и казват, че може би ще са необходими поне десетина години, преди американските кораби да започнат да произвеждат тяхното собствено гориво директно на борда.

С ПОМОЩТА НА ЛУСЕТИТА! НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар