петък, 23 май 2014 г.

® КАКВО ОЗНАЧАВА МУЗИКАЛЕН СИНТЕЗАТОР? ®


Знаете ли какво означава музикален синтезатор? Онези с клавиатура и много копчета по тях. А знаете ли на какъв принцип работят? Не, че е задължително да знаете... но ако сте любопитни или любознателни можете да научите това като прочетете инфото по-долу.
Източник на звук не само при синтезаторите, а и при всичко е осцилатора (OSCILLATE англ. - клатя се, люлея се, трептя). При струнните инструменти това са струните. При синтезаторите това си е осцилатора - източника на звук. Следват форми и филтри за да се постигне нужния звук. Първите синтезатори са били аналогови. При тях всичко - започвайки от осцилаторите до филтрите е било механично и материално.
Били са (и до днес) скъпи в парично изражение. И как няма да бъдат - всеки синтезатор е бил уникален - неповторим. Защото било невъзможно да се направят две еднакви, абсолютно еднакви части от тях. А щом не може да има два еднакви осцилатора (които да звучат еднакво), то и не може да има два еднакви синтезатора. С други думи - уникалност! Като при хората. И не е било възможно да се произведат в достатъчно количество за да задоволят търсенето им - трябвало да се чака (или да се произведат, или да се спечелят парите за покупката) - но не знам дали 9 месеца както си е при ХОРАТА. Така и не успях да настроя два аналогови синтезатора да звучат по един и същи начин. Беше невъзможно. Не можеха да се "щампират". Докато с "проблема" не се заеха едни с рязани мозъци ли беше, чорчета ли беше - не си спомням. Но разрешиха проблема със "щампирането". Направиха дигитални (цифрови) синтезатори. И не само тях... (Но това е друга тема). При дигиталните синтезатори осцилатора не е механичен (електричен), а е чип. На чипа се записва вълновата форма и оттам се обработва от филтри и форми. Как става това - биха попитали по-любознателните. Ами много лесно. Да предположим, че ни трябва вълнова форма на концертно пиано. Слагаме пред пианото микрофон, него го "мушкаме" в РС, "удряме" диалетански няколко клавиша за проба (най-успешно е Котешкия марш), в РС-то записваме вълновата форма (ама не в МР3 защото този кодекс (а не кодек както се изразяват тъпандурите) "реже" ниските и високи честоти) и я "лашкаме" в чип. Този чип го слагаме в РС (с доста поорязани възможности), РС-то в кутия с клавиши - и сме готови. Дигиталния синтезатор е готов. Аааа, да не забравя надписа - слагаме Ямаха (може и Осака - има ли значение - те всички звучат еднакво) - и сме: "Кой сега е №1?". Щампата е готова.
Това, че всички дигитални синтезатори звучат еднакво не го знаят само мангалите от Шекер махала, но не съм много сигурен дали не го знаят. Щот са образовани вече - може и да го знаят. И как няма да не звучат еднакво - нали чиповете им са едни и същи.
В момент на прозрение разбрах дълбоко-умната препоръка на Негово Малоумно Нищожество Мадридското Недоразумение - ДА СИ СМЕНИМ ЧИПОВЕТЕ. Щото сме били на аналогови осцилатори и сме звучали различно и уникално. Щампа трябвало да има. Щампа във всичко. От религиите до съкровените лични чувства. И не се наричало глобализация, а щамполизация. С чип!
Щото като си имаш чип всичко ти е уредено. И няма значение дали си от Кришна, Мормон (с еднакви черни костюми и запотени чела), Йеховист (със Стражева кула в ръка), или - да не ги изброявам всичките - всички те са продукт на Щамполизацията. Като споменах кришнатите се сетих виц на темата - как е Весела Коледа по кришнатски:
Merry Christmas, Merry ChristmasMerry, Merry, Christmas, Christmas
Щамполизацията е голяма работа. Започнала е преди доста време във Вавилон (Вавилонския Талмуд), Йерусалем, преселила се е във Ватикана (с малко разклонение в Константинопол), Британия, по-късно в САЩ, чрез Пекин сега е в целия свят. Чипове има много - не се блъскайте - Щамполизацията няма да ви подмине. Няма да останете валат (без ръка).  Щамполизацията е замислена за Голям Шлем (термини от бриджа), но дали ще стигне до жус,  лично аз се съмнявам. Заради фактора аналогови осцилатори. Те съществуват. Колкото и да не им се иска на щамполизаторите. А те си мислят, че са почукали на Небесната Порта и са хванали за рязания пенис йЕхова.


Алоуу, рязаните тъпандури - йЕхова има клитор - щото е в женски род вашето демонче. Би трябвало да знаете, че жените и банкоматите дават на този, който има!!!!!  А вие вашето сте го изрязали. И нямате какво да дадете. Щото хартиените пари не стават за ядене. Чиповете също...
А за мутрите - ограбвачи на вашата реалност - По щампите ще ги познаете. И по чиповете...

От Интернет...

Николай Николов

4 коментара:

 1. Е, хубава тема си избрал, независимо от непълното изложение, особено за хора без познания по този въпрос. Но, не виждам защо използваш толкова гнусни изрази, какво печелиш? Дето казват хората: "На хубава манджа една лъжица катран и стига за да я развали." Това означава ли, че не ти достигат изразни средства и затова прибягваш до цинизми или просто избиваш комплекси?!...
  Бъди здрав!

  ОтговорИзтриване
 2. ИВАНЕ, ЗА ВТОРИ ПЪТ ТИ КАЗВАМ, ЧЕ ТОВА НЕ СЪМ ГО ПИСАЛ АЗ А СЪМ ГО ВЗЕЛ ОТ ИНТЕРНЕТ И ДОЛУ НА КРАЯ Е ПОСОЧЕНО! НЕ ПИША АВТОРА ЗАЩОТО МОЖЕ ДА НЕ ЖЕЛАЕ ТОВА, НО СЕГАШНИТЕ НИ УПРАВНИЦИ И ПОЛИТИЦИ, И КРАДЦИ, И СЪСИПНИЦИ НА НАС - НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ РАЗБИРАТ ОТ ХУБАВИ ДУМИ! НЯМА НОВ ЛЕВСКИ, НЯМА НОВ БОТЕВ, А САМО КИР МИХАЛАКИ, БАЙ ГАНЬО И ТАКА НАТАТЪК......НО УМНОЖЕНИ ПО 1000!

  ОтговорИзтриване
 3. Е, добре Ники, но си мисля, че не бива да цитираме глупостите на някой си който е писал в нета. Това означава, че ни харесват. Щом се отъждествяваме с тях какво друго да си помисли човек. Не мисля, че е необходимо да се дава поле за изява на глупостта! А за останалото си напълно прав и съм съгласен с теб.
  пп. това беше първият ми коментар на твой пост, така, че ако има друг преди мен, това е друго нещо. Аз коментирам с името си.

  ОтговорИзтриване