сряда, 18 юни 2014 г.

ИСТИНАТА И СВОБОДАТА !


Истината и свободата са взаимно свързани, без да знаем истината не можем да сме свободни от всички лъжи с които могат да ни объркат.
Смисълът на живота е постигането на истината за нас самите, достигането на отговорите на въпросите произтичащи от незнанието й. Това се явява отправна точка. Всеки намира отговорите които са най-практични за него и ги приема за своя истина и нещо, на което да се опира във взимането на решения за себе си и за останалия свят. Всяко учение, се основава на истината. Истината се е раздробила през вековете и всеки е откърмен само с части от нея. Ето защо в източници като библията има много истини, понеже са писани преди доста време когато истината е била по-проста, а както наблюдаваме от простото произлиза сложното, като се съчетават много неща в едно и това води до объркване.

Истината е, че много хора предпочитат временната заблуда и така трябва да бъде, защото истината предизвиква промени в човека а промените са свързани с проблеми и болка. Трудно е да се приеме истината от веднъж, както сигурно много от вас са забелязали опитвайки се да убедят някого да приеме техните възгледи.
Приемането на истината дава възможност да действаме извън правилата. Това е свободата - липсата на правила, способността на човека да действа както сметне за най-добре. Истината я има в библията но мога да ви напомня само за притчата за блудния син. Всички вярващи за мен са блудни синове завърнали се отново към мързела, нежеланието си да се променят и да приемат истината. Приели са, че живота им е даден от висша сила, че тя ги управлява, поема отговорност за тях и ги култивира като по - и най - сред човеците. Това за което всъщност се бори Бог, библията, християнството и прочее всичките му производни е вътрешния мир на човека. Когато той е мирен е мирен и с останалите, спокоен е като овчица в стадо, предвождано от пастир който се грижи за него. Така е, не отричам. Бог се грижи за Вас, и колкото повече се грижи за Вас и колкото повече му се оставяте, толкова по-слаби ставате, а той по-силен. Но докато бог е с Вас и вие сте силни с неговата сила. Проблема е там, че някой е пропуснал да спомене в многобройните притчи, че пастирите насочват стадото според личната си воля и интерес, а не според волята и интереса на стадото. Надигнете глава и вижте как пастира Ви е продал вече. Повечето за нечия трапеза, а за останалите или не е намерил още купувачи или кладе огън и си точи ножа.

Зная много отдавна какво е свобода според хората, според библията и според държавата, знам и до къде се простира основно. В живота си човек търси щастие, когато го изгуби започва да осъзнава, че нещо не е наред. Това дето не е наред е в самия него. Библията изправя някои от нещата, но не всички, защото ако беше изправила всички, то Той би станал твърде силен за да се интересува вече от нея.


Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар