понеделник, 16 юни 2014 г.

ЗАПОЧНХА ДА СИ ПРИЗНАВАТ! - Учени: В земните недра има огромен океан


Три четвърти от водата на планетата ни е дълбоко под повърхността в порьозен скален слой, съобщиха Ройтерс и в. "Гардиън".
След десетилетия изследвания учени откриха огромен воден резервоар на стотици километра под повърхността на Земята. Той е три пъти по-голям от океаните на повърхността.
Откритието може да преобърне теорията за образуването на Земята.
Не бива да очаквате обаче да откриете водата в течно или газообразно състояние. Тя е скрита в син минерал, наречен рингудит, на 700 км под повърхността.
Откритието показва, че водата на Земята може да е дошла от недрата й, като е била изтласкана от геоложка дейност, а не е донесена от ледени комети, както е преобладаващата теория.
Стив Якобсън от американския Северозападен институт и колегите му са първите, които откриват преки доказателства, че може да има вода в преходната зона на земната мантия. Те основават твърденията си на изследване на огромен подземен район под по-голямата част от САЩ. За целта учените са използвали мрежа от сеизмометри, които измерват вибрациите от земетресения.
Освен тях са направили и лабораторни експерименти, симулиращи високото налягане на над 600 км под повърхността. Така те са получили доказателства, че топенето и движението на скалата в преходната зона води до процес, при който в нея се улавя вода.
Рингудитът е като гъба заради кристалната си структура. Така той привлича въглерод и улавя вода.
Ако само един процент от теглото на скалата в мантията в преходната зона е вода, тя ще е три пъти повече от количеството в океаните на повърхността.
Откритието е забележително и защото досега се смяташе, че топенето в мантията е много по-плитко - на около 80 км от повърхността.
Скритата в земните недра вода може да е и като буфер за океаните на повърхността и това да обяснява защо те са запазили размера си милиони години.
НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.