понеделник, 18 януари 2016 г.

ПАПАГАЛИТЕ: „НЕ НИ ТРЯБВА АРМИЯ, ЗАЩОТО НАТО НИ ПАЗИ“


НАТО не е гарант за националната ни сигурност. България е настояла американските военни в България да бъдат увеличени!

По този повод в медиите често се цитира казаното от Наполеон Бонапарт: “Народ, който не иска да храни своя армия, скоро ще храни чужда армия”. Опонентите на тази мъдра и потвърждавана многократно в човешката история фраза, повтарят като папагали, че членството на България в НАТО е гарант за нейната сигурност. Но те изглежда “забравят” случилото се преди трийсетина/вече45/ години в Кипър, където турски войски извършиха десант. От тогава северната част на острова е окупирана и на нея е провъзгласена непризнатата от никого Кипърска турска република. Нашенските геостратези освен, че забравят, вероятно и не знаят, че Гърция също е член на НАТО и че на Кипър имаше и има английска военна база.
Един от тях е бившият военен министър Аню Ангелов, който по време на посещението си във Вашингтон, миналия декември, е поискал САЩ да се ангажират с постоянно военно присъствие в България . Както свиделства американският печат, той е предложил на домакините си в Пентагона да изпращат повече войници на полигона „Ново село“ край Сливен, както и да има постоянно военно командване от американската армия там. Според договора за използване на съвместните българо-американски “тренировъчни съоръжения” в страната ни могат да пребивават постоянно 2500 войници от американската армия. Техният брой може да стига и до 5000, но само за 90 дни. Освен полигона „Ново село“ САЩ използват авиационните бази „Граф Игнатиево“ и „Безмер“, както и един военен арсенал до Бургас. Искането си Ангелов, който очевидно има пропуски в знанията си по нова история, е мотивирал с необхоимостта да се постигне по-голяма сигурност в района…
Аргументирайки се с необходимостта от повишаване на бойните способности на армията вчера в словото си президентът Росен Плевнелиев призова за бързото закупуване на няколко изстребители. Темата не е нова. Министерството на отбраната отдавна има готов план за закупуване на 9 бойни самолета: „Грипен“ от Швеция, употребявани „Еврофайтър Тайфун Транш 1“ от Италия, или употребявани Ф-16 МЛУ от Португалия – с цялостен логистичен пакет от САЩ. И този проект говори също убедително за трагичното състояние на армията, която ще гарантира сигурността на страната с няколко самолета – „втора употреба“.
По този повод е добре да се припомнят някои факти от недалечното минало на армията ни. През 1989 г. когато падна Берлинската стена и дойде краят на студената война българската армия наброява 152 000 редовни войници. ВВС има 220 изтребителя МиГ-21, около 45 бронирани вертолета Ми-24 и други около 80 модерни за онова време самолети като МиГ-23 и МиГ-25.
Доставките на бронетанково въоръжение от Съветския съюз са също в огромни –
над 1 500 танка Т-55, близо 300 танка – Т-72, около 200 – Т-62, над 1 000 мотострелкови леки бронетранспортьори, 800 БТР-60 и други. Ракетни войски носят постоянно бойно дежурство: 8 комплекса Р-400 (SS 23) с обсег на действие до 480 км, въоръжени с още 24 допълнителни ракети, 50 комплекса Р-300 „Елбрус“ (Scud) с обсег 300 км; неуточнен брой тактически ракетни комплекси 9К52 „Луна и още много други. Военноморските сили разполагат с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера и т. н.
Днес ВВС и бронетанковите войски са редуцирани до незначителни формирования, ракетните – са унищожени, а ВМФ е свит до неузнаваемост. Щата на наемната армия е сведен до 34 000 военослужащи. Сравненията със съседните страни показват колко слаба във военно отношение е България. Гръцката армия например има 320 бойни самолета, над 1700 танка и около 2 хиляди бронетранспортьора. Сръбската армия пък притежава 96 бойни самолета, 70 хеликоптера и 140 ракетни системи.
Управлявалите доскоро страната вероятно ще окачествят този текст като израз на параноя. Но само преди няколко дни служебният премиер Марин Райков определи като абсолютно скандална картата на „Нова Турция“ публикувана във в.“Milliyet“, която включва половин България. “Картата е толкова скандална, че дори не заслужава коментара на един министър-председател, а единствено и само неговото презрение”, каза той. За съжаление думите му, макар и верни, нямат тежест. Защото и с евентуалната покупка на 9-те самолета страната ще продължи да бъде “разграден двор”, ще продължи да разчита на чужда сила за своята сигурност – опит опроверган от цялата човешка история. А парадите на 6 май вероятно ще бъдат отменени.



НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар