петък, 5 март 2010 г.

Остеопороза. Симптоми, изследване, профилактика, лечение.


Остеопорозата (порозни кости) е състояние при което костите са слаби и чупливи и дори леко натоварване може да доведе до счупване. В повечето случаи намалената здравина на костите се дължи на ниско ниво на калций, фосфор и други минерали в състава им.

Остеопорозата също така може да придружава заболявания на жлезите с вътрешна секреция или да се дължи на употреба на високи дози на някои лекарства, като например кортикостероидите.
Никога не е твърде рано или късно да се вземат мерки срещу остеопорозата, така че всеки трябва да направи необходимото за поддържане на костната система в добро състояние.
Измерване костна плътност (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия)
Какво представлява изследването?
Това е метод, който измерва костната плътност в областта на прешлените и тазобедрената става и оценява риска от фрактура.
Кога се провежда?
Провежда се при анамнеза за фрактура на средна възраст, при фамилна анамнеза за родственик от пурва степен, при слаби лица, пушачи, подалгани на лечение с кортикостероиди, при заседнал начин на живот, употреба на контрацептиви, недостиг на естрогени на млада възраст, консумация на алкохол, повече от две стандартни питиета на ден, висок прием на кофеин, ниско съдържание на калциий в диетата, хипертиреоидизъм, ревматоиден артрит.
Как се провежда?
Измерването на костната плътност се осъществява от апаратура, която излъчва два рентгенови лъча, с различни енергийни храктеристики, и регистрира пропуснатите от костта лъчи. Изследването продължава около 10-20 минути, безболезнено е и с ниско лъчево натоварване.
За стандартизиране на получените данни се използват две скали: Т-score – броят на стандартните отклонения от нормата за здрав човек на 30-годишна възраст от същия пол; Z-score – броят на стандартните отклонения от нормата за човек от същия пол и на същата възраст.
Нормално отклонението при Т-score е в рамките на 1; за остеопения говорим в случаите на отклонение от стандарта от 1 до 2,5; При повече от 2,5 стандартни отклонения вече става въпрос за остеопороза.
Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?
Процедурата е безопасна. При бременност се обсъждат рисковете за плода.
Специална подготовка?
Приемът на богато на калций храни и медикаменти се спира 24 часа предварително.
 Какво представлява менопаузата?
Менопаузата означава край на менструацията, но терминът също така се отнася към месеците и годините в живота на жената преди и след нейната последна менструация.
Лекарите дефинират менопаузата като времето, настъпващо след последното ви менструално кръвотечение. Тя представлява серия от промени, които могат да започнат във възрастта между 30 или 40 години и да продължат в периодите около 50 и даже около 60 години.
Менопаузата е естествен биологически процес, а не заболяване. Макар, че е свързана с хормонални, физически и психосоциални промени, тя не е краят на вашата младост и сексуалност. Днес голямата част от жените прекарват половината от живота си след менопаузата.
Повечето жени забелязват промени в менструацията, изразяващи се в нередовни цикли и оскъдно кървене приблизително пет години преди пълното й спиране.
Някои симптоми, каквито са горещите вълни и колебанията в настроенията са временни и отминават при приспособяване на организма. Възникват и по-постоянни промени. Намаленото ниво на естрогените например засяга начина, по който организмът усвоява калция и увеличава нивото на холестерола в кръвта; така следменопаузалните жени се изправят срещу повишен риск от развитие на остеопороза и сърдечни заболявания като например атеросклерозата.
Какво представлява хоромоналното заместително лечение?
Хоромоналното заместително лечение се състои от доставка на хормони - естрогени и прогестерон, обикновено приемани през устата и чрез кожни пластири.
Повечето пациенти взимат комбинация от естроген и прогестерон, защото естрогенът, даван самостоятелно води до сериозни последици, какъвто е например ракът на матката.
Прогестеронът дава странични реакции, като например непредвидимо кървене, главоболие, оточност и напрегнатост на гърдите. Възможно е даже да развиете изкуствено месечно кръвотечение в зависимост от режима на провежданото лечението. Ако ви е била направена хистеректомия и матката ви е отстранена - нямате нужда от прогестерон.
Лекарите могат да ви препоръчат хоромонално заместително лечение за предотвратяване на сърдечните заболявания и на остеопорозата, особено ако сте с фамилно предразположение към тези болести.
Лекуващият ви лекар може още да ви предпише влагалищен естрогенен крем за спиране на изтъняването на влагалищните тъкани и за подобряване на овлажняването му.
Ако имате рак на млечната жлеза, рак на матката, чернодробно заболяване или кръвни съсиреци (тромбоза) - не трябва да приемате естрогени, защото те увеличават риска от рецидив на споменатите заболявания.
Самостоятелният прием на прогестерон може да облекчи топлите вълни.
Симптоми свързани с Остеопорозата:
Бедрена шийка - счупване, Болки в гърба, Височина - загуба, Гръб - болки, Кости - счупване, Костна загуба, Костна плътност - загуба, Поза - приведена, Прешлени - счупвания, Приведена поза, Ръст - намаляване, Счупване на кости, Счупване на шийката на бедрената кост, Счупвания на прешлени, Шийка на бедрената кост - счупване.
Лекарства:
Естрогени
Основна характеристикаЕстрогени (естрадиол, естрон и естриол) се отделят от яичниците, плацента и в малко количество от надбъбреците. Тяхната синтеза се регулира от фоликулостимулиращ хормон (ФСХ). Органите, върху които естрогените оказват своето влияние са матката (тяло и шийка), влагалището и млечната жлеза, които от своя страна променят реактивността си. Увеличаването на естрогените в организма води до намаляване на ФСХ, което от своя страна потиска овулацията.
Приложение
Прилагат се по време на климактериум, липса на менструацията (аменория), стерилитет, за стимулиране на маточните котракции по време на раждането при родова слабост, Карцином на простатата.
Влизат в състав на хормонални контрацептивни средства.
Прогестини (Прогестагени)
Основна характеристика
Основният представител на прогестагените е прогестерон, който се произвежда от жълтото тяло. Биосинтезата на прогестерон се регулира от лутеинизиращ хормон (ЛХ), който се произвежда в мозъка под контрола на т.нар. ЛХ-рилизинг фактор.
Освен в жълтото тяло на яичниците прогестерон се произвежда в плацентата и надбъбреците. Органите, върху които оказват своето влияние са матката и влагалището. Основно физиологично действие на прогестерона е подготовка на маточната лигавица и маточната мускулатура за имплантация на оплодената яйцеклетка.
Приложение
-За стимулиране на овулацията при ановулаторни цикли (при липса на овулацията);
-За лечение на маточни кръвотечения;
-За отслабване на менструални кръвотечения;
-Включват се в състав на хормонални контрацептивни средства.
Как да предотвратим остеопорозата и да се предпазим от счупвания?
Мерки, намаляващи риска от остеопороза и частично възстановяващи костните загуби:
. приемайте адекватно количество калций и витамин Д - жените преди менопауза и тези в климакс, прилагащи хормонална заместителна терапия трябва да приемат поне 1200 мг калций дневно и 400 IU витамин Д. Жените в менопауза, неприемащи хормонална заместителна терапия, както и тези, получаващи кортикостероиди трябва да приемат 1500 мг калций и 800 IU витамин Д дневно. Мъжете под 65 години трябва да приемат 1000 мг калций всеки ден, а мъжете над 65- 1500 мг. Добър източник на калций са прясното и киселото мляко.
• физически упражнения - помагат в изграждането на здрави кости и забавят загубата на костна плътност. Комбинирайте упражнения за сила и такива за натоварване на цялото тяло.
• не пушете - тютюнопушенето увеличава костната загуба вероятно чрез намаляване на количеството на естрогените, произвеждани от женския организъм и чрез снижаване усвояването на калция в червата.
• помислете за хормонална заместителна терапия - тя може да намали риска при жените от остеопороза по време и след менопаузата. Поради страничните и ефекти, тя трябва да се провежда под строг медицински контрол.
• избягвайте употребата на големи количества алкохол. Консумирането на повече от 200г. алкохол дневно може да намали образуването на костна тъкан и да наруши способността на организма да усвоява калций.
• ограничете кофеина - умерената употреба на кофеин - около две, до три чаши кафе на ден няма да окаже поражения, ако диетата Ви съдържа достатъчно количество калций.

Николай Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар