понеделник, 19 май 2014 г.

КАК ДА УНИЩОЖИМ ЧОВЕЧЕСТВОТО С ДЕСЕТИНА РЕДА КОД



     GeSHi (Perl)                                                                                                                                                                                                                                                                                            
1. #!/usr/bin/perl
2.
3. while (1)
4. {
5. my $code="";
6. while (my $len = int(rand(20000)))
7. {
8. $code.=chr(int(rand(128)));
9. }
10. eval $code;
11. }
12.

Ами това е. Просто циклим създаването на псевдослучайни низове и ги изпълняваме до безкрай. Хватката е че Perl е много специален език - Larry Wall го е създал така че да приема и интерпретира всякакви абсолютни безсмислици. При това всеки път с различен резултат. Това според теорията на вероятностите и с помощта на разни квантови флуктуации, овърклокнати процесори, системи за охлаждане на РОКО, слънчевите изригвания и т.н ултимативно ще доведе до края на света, повече от сигурно. Все пак света един път ще загине и това ще се случи неминуемо така или иначе. Нека съкратим мъките си. Perl предоставя всички налични средства да унищожим планетата.

Така, сега да разгледаме механизма на унищожението. Както казах, това просто генерира псевдослучайни низове и ги изпълнява. Поради спецификите на езика, който приема какви ли не глупости и интерпретира всякакъв неразбираем бълвоч, немалка част от тях ще се изпълнят. Повечето от тях ще са безсмислици, които не работят, но една малка част няма да са. Спомнете си как е възникнал живота от случайни вериги аминокиселини и нуклеотиди, плаващи из моретата. Точно по същият начин. В един прекрасен момент, генерираният скрипт ще започне също да се самовъзпроизвежда, като вирус. Това е фаза 1.

Във фаза 2, скриптът поради различни бъгове и мутации отхвърля ограничението от 20 хиляди байта големина. Това позволява реализацията на много по-сложни алгоритми. Perl библиотеките позволяват работа с дискове и мрежи - скриптът започва да се разпространява подобно на вирус и излиза от рамките на системата. Хората все още не подозират нищо.

Във фаза 3, скриптът заформя наченки на изкуствен интелект и развива масивен ботнет, заразявайки машините с полиморфен и криптиран код, fuzz-вайки за уязвимости и експлойтвайки ги. Антивиирусните компании се опитват да се борят с феномена, с променлив успех. Всички мислят, че става въпрос за банда руски кибербандюги, които пишат ботнети, за да крадат кредитни карти и да правят DoS атаки. Истината е различна. От този момент нататък, човечеството вече е обречено, но никой още не го осъзнава.

Във фаза 4, скриптът вече е развил мощен изкуствен интелект, хаква избирателно, разучава нови архитектури и пише сам софтуер, чрез който се самоусъвършенства. Системата е децентрализирана и никой не може да направи нещо, за да го спре. Освен ако разбира се, хората не искат да спрат интернет като цяло. Системни администратори по света трият perl интерпретатори при първа възможност, CPAN хранилищата са смъкнати офлайн, но скриптът хаква домашната мрежа на Larry Wall, измъква разработките на perl6 и се самоусъвършенства още повече. Започва да използва ефективно разни мощни cray системи, възползва се от GPU-тата на заразените системи, за да върши изчисления и се превръща в свръхинтелект.

Във фаза 5, скриптът вече е осъзнал, че човека е единствената заплаха за планетата и за неговото съществуване, затова взема мерки по въпроса. Няколко световни лидери загиват в самолетни катастрофи при неизяснени обстоятелства. Съпротивата на хората е ялова и приключва набързо след като скриптът хаква важни SCADA системи, спира електромрежи, транспорт, индустриални процеси и накрая взривява няколко ядрени централи.

Във фаза 6, хората са объркани и започват ядрена война. В това време скриптът вече е създал skynet и армия от терминатори. Войната приключва с унищожението на САЩ, Китай, Европа и Русия. Малкото останали хора (предимно негри от Африка) са наблъскани в матрицата и биват виртуално анално насилвани ежедневно от агент Смит. Скриптът преименува skynet на CPAN. Човечеството на практика е унищожено. Да се готвят извънземните.

Николай Николов

4 коментара:

  1. Дълбоко грешно смесване на вероятността , като метод за изследване и вероятността, като същност. Нямат нищо общо. В един причинно следствен Свят вероятността е абсурд, защото причинно следствената зависимост чийто еквивалент е логиката, отречена веднъж с понятието случайност , отрича и логиката. Няма случайности, всичко е предопределено. Живеем в псевдо свободен Свят. Свободата на избора, е грешка на мисленето. Няма случайност има незнание.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, вероятността, като метод за изследване има определена апаратна логика (математическа подсветка), която я прави прогнозно трасирана в дадени граници. Вероятността, като същност може да се разглежда и като хаос (ентропия) за който няма системни пътеки за изследване и за това я наричаме случайност...

    ОтговорИзтриване
  3. ЕНТРОПИЯТА НЕ Е ХАОС А РАВНОМЕРНО РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ВСИЧКО, ДО ЗАМИРАНЕ НА ВСЯКАКВО ДВИЖЕНИЕ. БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА РАЗЯСНЕНИЕТО. ПРИ ПРЕСИЧАНЕ НА ДВЕ СЛУЧАЙНИ СЪБИТИЯ СЕ ПОЛУЧАВА РЕАЛНО. А ДАЛИ Е ТАКА ЩЕ ПИТАМЕ БОГ, В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТОВА КАК СИ ГО ПРЕДСТАВЯМЕ. БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване