неделя, 28 ноември 2010 г.

ЗА ЗАКОНА ЗА ПРИЧИНАТА И СЛЕДСТВИЕТО



Съществува само една религия – религията на истината. Ако Вие действително търсите истината, то ще Ви се прииска да приложите всички усилия, необходими за нейното достигане. Но по пътя към истината, ще Ви бъде трудно да се разделите със своите представи за нея. На този на когото му са скъпи илюзиите с които оправдава своите грехове и грижи, няма да може да открие истината. Всичко във Вселената е съставено от малки частици,  а съвършенството на голямото и великото е основано на съвършенството  на малкото и дребното. Всички неща са подредени, всичко се управлява от закона за причината и следствието. Какъвто си ти то такъв е и твоят свят. Живота прави от теб това, каквото правиш и ти във своя живот. Вие не изживявате живота си изцяло, вие  изживявате мигове от които той се състои.  Животатова е цикъл от уроци където човек е включен в цикъла на причинните връзки. Неговият живот се състои от причини и следствия. Той сее и жъне . Всяко Ваше действие – това е причина, която е длъжна да бъде уравновесена от следствието. Човек избира причината /В това е свободата на волята/,  но той не може да избира следствието, уравновесяващо причината /в това е Съдбата/. По такъв начин Свободната воля причинява причините, а съдбата се разпорежда с резултатите. Нашите страдания – това е предимно резултат от нашето неразбиране, грешки и неправилни действия. Само ние самите и никой друг, не е причина да страдаме. Ако това не беше така, ако човек можеше да извърши зло и да избегне напълно последствията,  тогава не би съществувал закона за справедливостта, а без този закон Вселената не би просъществувала и миг, а навсякъде щеше да е хаос/ ентропия/. Не се бойте за резултатите, не се грижете за бъдещето, а се бойте за личните си несъвършенства, и се грижете за тяхното отстраняване. Разберете простата истина – лъжата не може да се превърне в истина и доброто настояще няма да породи лошо бъдеще. Вие управлявате своите действия, но не и резултата от тях.  Извършеното днес ще донесе утре радост или мъка. Затова не се безпокойте за това, какво може да се случи или да не се случи с вас, а за това какво Вие мислите и как постъпвате сега. Този който върши добро, не се безпокои за резултатите и той е свободен от страха за възможни неуспехи.  Между другото то не само Вие търсите Истината, Истината също ви търси!

Николай Николов

5 коментара:

  1. Да, ние управляваме своите действия, но не и резултата от тях.:)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно казано Николай. С твое позволение бих постнал този материал и в моят Блог /http:/rockbul.blog.bg/ за да го прочетат повече хора.

    ОтговорИзтриване
  3. Къде тогава е трансцеденталното в причинно-следствената връска.А закона за хаоса.Ефекта на пеперудата.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен каза...
    Къде тогава е трансцеденталното в причинно-следствената връска /ВРЪЗКА/.А закона за хаоса.Ефекта на пеперудата.

    18 април 2011 09:30

    ...АМИ .... В ,, НУЛЕВАТА ТОЧКА ,, - АКО РАЗБИРАТЕ КАКВО ИСКАМ ДА КАЖА...НО Е ТРУДНО , ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖНО ТОВА ДА СТАНЕ ИЗВЕДНЪЖ ! ВЕРОЯТНО В ЕДИН МОМЕНТ , АКО СЕ СЛЕДВАТ ДУХОВНИТЕ ЗАКОНИ , ХОРАТА ЩЕ УСПЕЯТ ДА ЕЛИМИНИРАТ СТАРАТА ЛОША КАРМА И ЩЕ ЗАПОЧНАТ ГРАДИВНИЯ ПРОЦЕС...ЕДВА ЛИ ЩЕ СМЕ ЗАСТРАХОВАНИ ОТ НОВИ ГРЕШКИ , НО ВЕРОЯТНО НЯМА ДА БЪДАТ КАРДИНАЛНИ И ОПРЕДЕЛЯЩИ... ВСИЧКО Е ТАМ ...В УМОВЕТЕ НИ ...
    ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ СВЕТЪТ ЩЕ СТАНЕ ПО- ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ.../ ПОЗДРАВ -EVA/

    ОтговорИзтриване