сряда, 15 април 2015 г.

НА БАЛКАНИТЕ СЕ ПОЯВИ "НОВА” ДЪРЖАВА...?!


На "ничия земя" между Сърбия и Хърватия беше обявено създаването на "нова, независима суверенна държава" на Балканите, чиято територия е около 7 кв. км., съобщи в. "Блиц". Името на новата страна е "Либерланд". Неин "президент" е чехът Вит Йедличка.

Всеки, който иска да живее в "Либерланд", трябва да спазва принципа "Живей и остави другите да живеят", а не да бъде екстремист. Новата "независима" държава е на брега на Дунав между Сърбия и Хърватия, в района между Бачки Монощор и Змайевац.

На сайта на новата "държава" са описана целта и основните принципи, по които тя съществува. "Целта на създателите на новата държава е да създадем общество, в което могат да живеят честни хора, и където държавата не вгорчава живота на хората с ненужните ограничения и такси. Основателите са вдъхновени от Монако, Лихтенщайн или Хонконг".

Вит Йедличка е от маргинална дясна партия, близка до бившия премиер и президент на Чехия Вацлав Клаус, изразява надежда, че "независимата и суверенна Либерланд" най-напред ще бъде призната от Сърбия и Хърватия, на които се готви да изпрати дипломатическа нота. След това, допуска той, щели да ги последват и други страни по света.

"Либерланд" има знаме, герб, конституция и закони, и макар знамето да се развя едва тази седмица, вече раздава "гражданство" и призовава всички, при условие, че не са комунистите, неонацисти или екстремисти, нито пък желае наказани за тежки престъпления лица. 

ИЗТОЧНИК: http://nakratko.bg/


НИКОЛАЙ НИКОЛОВ   

Няма коментари:

Публикуване на коментар