четвъртък, 11 март 2010 г.

Апокалипсис с лунен мащаб

Роб де Майер от Университета на Западен Кейп (University of the Western Cape), ЮАР и Ван Вестренен от Свободния университет в Амстердам –(Vrije Universiteit) Холандия, предложиxa нова хипотеза за произхода на Луната. Според тяхната теория, спътникът e създадена в резултат на ядрена реакция вътре в нашата планета, която е довела до експлозия и освобождаване на огромна маса от материя в пространството. За работата си учените пишат в Research Journal на Масачузетския технологичен институт (MIT), САЩ.


За произход на Луната съществуват две основни хипотези: Според първата и по-стара, Земята и Луната, са образувани от една и съща разтопена маса, от която под влияние на външен импулс се е откъснала малка част, и от нея се е образувала Луната. Тази теория, която се задържа в света на науката около 150 години е призната за малко вероятна, тъй като учените не са успели да обяснят от какъв източник произтича импулса. Според втората теория, Луната е сформирана от огромен астероид, който се разбива в Земята и откъсва част от нея. Въпреки това, и тази теория е несъвършена, тъй като тя не може да обясни еднаквото съотношение на изотопите на Земята и Луната. Според тази теория, само 20% от лунния материал е земен по произход, а останалите 80% - е съдържанието на астероида.

Хипотеза за Майер и Ван Вестренен може да обясни защо Лунните и земните скали са толкова близки по изотопен състав. В своята версия, в процеса на формиране на Земята от протопланетарен облак, тежките радиоактивни елементи като уран и торий са съсредоточени близо до екватора. В момента, когато теглото им надвишава критичното ниво, започна ядрена верижна реакция, и под повърхността на Земята се формира геореактор. В резултат на ядрените експлозии веществото от недрата на планетата е било изхвърлено в пространството и в крайна сметка се форма спътника.

Да напомним, че геореакторите не се явяват хипотетични обекти. Така, през 1972 г. френският физик Франсис Перен открива в Oкло (Oklo), Габон, 15 уранови находища и доказа, че преди 1,7 милиарда години, те са били природни огнища на ядрени реакции

Николай Николов

2 коментара:

  1. ima hora koito znaiat kakvo kakvo e,imai takiva koito tr.da izceznat ot liceto na zeliata .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен каза...
    ima hora koito znaiat kakvo kakvo e,imai takiva koito tr.da izceznat ot liceto na zeliata .

    ОБОСНОВЕТЕ СЕ МАЛКО ПОНЕ ...НО НА БЪЛГАРСКИ ...АКО ВИ Е НЕВЪЗМОЖНО , ЩЕ ВИ РАЗБЕРА/ ЗА ОБОСНОВКАТА В РЕЗЮМЕ /...

    ОтговорИзтриване