понеделник, 7 февруари 2011 г.

Лазер от DVD RV четящо дисково устройство



Това е доста мощно лазерно устройство, което мога да ви го опиша по-подробно как се прави,  но трябва много да внимавате, за да не попадне във очите ви! Тоест, не трябва да го пускате в къщи, където има огледала, добра стена и хиляди други отразяващи устройства и трябва да носите очила доста тъмни ако не спазвате елементарните правила за защита! Успех в новото начинание!  От тук до лазерните пушки има един сантиметър разстояние!   Всичко зависи от вашето познание..!  С уважение: Николай Николов!


Николай Николов

34 коментара:

  1. "...което мога да ви го опиша по-подробно как се прави..." Ще ми обясниш ли ?

    ОтговорИзтриване
  2. Изобщо не пробвайте. Това е лъжа, само ще си развалите записвачката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не вземеш да си ползваш работещата записвачка! Я вземи си купи един най-евтин светодиод и проиграй долу написания пример с него и тогава със лазера! Цената им е от 20 ст. до 1,70 за тези с повишено свето излъчване!

      Изтриване
  3. Стига бре! Вижте колко добре е дадено за това от старо ДВД или СД от компютър! Какво е това, какво е онова! Ами светодиод, превърнат в лазер! има два края + и -! Трябват му 10 мили ампера ток, което значи, че за 12 волта трябва напрежението да мине през 1 килоом съпротивление/струва 3 стотинки/, свързан /запоен/ към някой от двата извода на светодиод! Ако объркате + с- просто няма да светне, няма да изгори!!!!!
    Без съпротивлението няма да изгори до 2 вола, но нагоре над три гори, независимо как е свързан. Светодиодите се палят около 2,8 волта. Затова ви давам примера с 12 волта! За всяко друго напрежение се изчислява по закона на ом?! Значи може да работи при три волта без съпротивление, но предварително трябва да разберете кое е + и - ! Иначе гори! Затова Ви дадох горния пример! А ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ СЪС СЪЩОТО СЪПРОТИВЛЕНИЕ И ПРИ 4 И ПРИ 6 ВОЛА, НО ЩЕ СВЕТИ ПО-СЛАБО И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КОЙ КРАЙ НА ЛАЗЕРА Е СВЪРЗАН КЪМ + НА БАТЕРИЯТА. ЗНАЧИ ТОЗИ Е + А ДРУГИЯ -! МАЛКО ЕЛЕКТРОНИКА И ЕЛЕКТРОТЕХНИКА НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ?! И НЕ ГЛЕДАЙТЕ ДИРЕКТНО В СВЕТОДИОДА!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. А каква е тази тръбичка с две жички в която го слага? И от къде може да се купи или извади или направи ?

    ОтговорИзтриване
  5. Тръбичката е най-обикновена химикалка, на върха на която е сложена тръбичка с подходящ вътрешен диаметър да влезе светодиода /тоест лазерния светодиод, който си има и фокусираща система/ от да я наречем записвачката и с подходящ външен, за да влезе в химикалката! Може да се използва и малко фенерче за да влезнат две батерии ААА или по - голямо за АА! Може и с три батерии, но тогава е необходимо съпротивлението за което ви писах, и съгласно закона на ом, като разделим напрежението на ампеража 0.01А се получават 420 ома, а лазера може да работи и до 20 милиамера /0,02/ - тоест по- силно да излъчва и тогава съпротивлението е 220 ома. Съпротивленията са от най малките - 0,125w защото като умножите силата на тока 0,01 по 4,5 волта то ще получите 0,045w мощност! Разбира се може и по-мощни, ако има място, защото по-мощните са и по - големи!!!!!! Пробата с повишаване на напрежението без да променате съпротивлението и при възможност, ако имате уред да измервате милиамперите или напрежението /но тогава трябва да изчислите по закона но ом амперите /което става като разделите волтовете но съпротивлението/ докато го изгорите ако имате друг, и да го накарате да работи почити на предела новия! Това може да се сметне и без да то изгаряте, ако на лазерчето или на записвачката е написона мощността му а тя е равна на напрежението по амперите! ако е 250 миливата то при 4,5 волта амперите ще са 0,05А тоест 50 милиампера и тогава съпротивлението при 4,5 волта ще е 100 ома! Не бъркайте консумираната мощност на цялата записвачка с тази на лазерчето!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Значи първо трябва да използвам съпротивление което да изчисля по закона на ом и да пусна лазера на 12 волта, за да разбера кое е + , -. След това мога да го пусна до 3 волта без съпротивление така ли ?

    ОтговорИзтриване
  7. А аз искам да попитам как да го фокусирам ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз искам да попитам как да го фокусирам.. Но очевидно няма да обясни :[

      Изтриване
    2. Момчета може да използвате фокуса от детските лазерчета ;]

      Изтриване
  8. Стига глупости! Той сам си има "фокусираща система"!Погледнете го с лупа и ще видите!

    ОтговорИзтриване
  9. http://www.vbox7.com/play:da4e95b2 Виж на около 00:50 защо го слага в модул като си има фокусираща система ?

    ОтговорИзтриване
  10. Наистина той няма фокусираща система. За фокусиране се използва модул. Ето един клип в който един човек показва как да намерим + и -, и забележете че няма модул а само лазерния диод и светлината е разпръсната, а не е фокусирана в една точка - http://www.youtube.com/watch?v=-3VzLc9R3n0&feature=relmfu .. Това доказва всичко :)

    ОтговорИзтриване
  11. Хей, някой знае ли от къде мога да взема такъв диод, освен от записвачка. От някъде другаде не може ли да се изкара? Или от някъде да се купи. Като ида в магазина какво да кажа ?

    ОтговорИзтриване
  12. ПРОДАВАТ КИТАЙСКИ ГОТОВИ МОЩНИ ЛАЗЕРИ! НЕ СА МНОГО СКЪПИ НО ВНИМАВАЙ ЗА ОЧИТЕ СИ И НА ДРУГИТЕ!

    ОтговорИзтриване
  13. А долу горе каква е цената, аз имам един 50mW пише на него, обаче всъщност не може дори да запали клечка или да спука балон. Аз имах предвид не цял лазер а за този малкия диод ? И долу горе каква е неговата цена ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз разглеждах в интернет за такива лазерни диоди но никъде не намерих. После казах на няколко мои приятеля от по-големи градове да потърсят в някой магазин за електроника, но и техните опити бяха неуспешни. Очевидно това не се продава.

      Изтриване
  14. моля някои да ми каже как се прави отдавна търся някои да ми каже как стаа

    ОтговорИзтриване
  15. БОЖЕ ГОСПОДИ.. ПИТАЙ В ИНТЕРНЕТ, ОБОСОБНО НА РУСКИ - ТАМ ВСИЧКО Е ОБЯСНЕНО!!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Светкането по хора с мощност над 1mW в България е забранено от закона и можете да бъдете съдени. Отделно ослепяването на човек се води тежка телесна повреда, за което можете да лежите в затвора! Ако на мене някой ми светне в очите и остана да виждам поне малко, ще се погрижа той да не вижда ИЗОБЩО.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ХАЙДЕ ДА НЕ ТИ СВЕТНА ЕДИН ШАМАР БРЕ ТЪПЪНАР! ТЕ НИ ОГРАБИХА А ТИ ЩЕ МИ ГОВОРИШ ЗА ЗАКОНИ.... А КИТАЙСКИТЕ ПО СЕРГИИТЕ СА ПО 100 МИЛИВАТА! КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ХОДЕЩ ЗАКОННИК ТАКЪВ. ОТВОРЕН СИ КАТО ВРАТА НА ЦИГАНСКИ КЕНЕФ.

      Изтриване
  17. Имам въпрос към Николай.Имам диод от двд, обаче искам да го захранвам от външна батерия за смартфоно с изходна мощ 5V/1А, ще стане ли?Поръчах си резистор 10ом http://m.ebay.com/itm?itemId=181403046025
    И това LM317, като ги вържа, както е описано в един чужд сайт.
    Ще ти бъда много благодарен да ми дадеш съвет.

    ОтговорИзтриване
  18. аз имам такъв лазер и си го купих за 15 лева

    ОтговорИзтриване
  19. Dobre de Nikolai imam dvd no kakda sloja lazera na 3 volta

    ОтговорИзтриване
  20. имам диско лазер изгоря как да направя лазера всичко работи само лазера не свети.

    ОтговорИзтриване