понеделник, 18 март 2013 г.

НЯКОИ ИСТИНИ ОКОЛО 10 НОЕМВРИ И ЗАЩО СЕГА СМЕ ТАКА

Фори светулката


На 10 ноември някои членове от т. нар. "Клуб за подкрепа на гласността и преустройството" се събраха да празнуват. Между тях – Желю Желев, Ивайло Трифонов, Димитър Луджев, Петко Симеонов, Велислава Дърева, Йордан Василев, Копринка Червенкова, Николай Василев. Не се споменават имената на Искра Панова, Чавдар Кюранов, Анжел Вагенщайн, Стефан Продев и някои други и то твърде активни на времето. Не знам вече кои са сред живите, природата е неумолима пред всички ни. Но въпросът е: Имат ли основание да празнуват? Отговорът е: Безусловно “Да”! Те имат основание да празнуват, българите нямат основание да се гордеят с тази дата, а по-скоро да се срамуват от нея.


Много от горепосочените лица наистина имат основание за тържество, защото вече 23 години техните идеи триумфират. Те искаха гласност – имат я. Искаха преустройство – имат го. Държавната собственост се преустрои и разпредели на различните кланове така, че България е наистина преустроена, а и гласността е налице.

В България обаче проблемът е, че не дойде демокрацията, защото отсъства най-важният атрибут - правовата държава. Последните 23 години, както и предходните 45, страната се управлява от хора, а не от закони. България не е демократична, а е преустроена държава. Ето по какво тя се различава от другите бивши комунистически страни. Не е вярно, че съществуването на партии и избори са атрибути  които определят и гарантират една държава като демократична или не. Основният атрибут е правовата държава. Няма съмнение, че днес Европа и преобладаващото мнозинство от гражданите у нас са единни в констатацията си, че България е преустроена комунистическа държава, но не и демократична, защото не се управлява от закона, а от каприза на власт имащите. А гореспоменатите перестройчици и много други като тях, искаха точно това - получиха го. Затова на всяка годишнина от 10 ноември 1989 година те имат основание да празнуват, но да не вмъкват в тази заблуда и българския народ цяло.

Почти всички хора, чиито имена споменах в началото на текста познавам, а и те ме познават. Това не изключва факта, че ме мразят, но с тяхната любов или с тяхната омраза, все ми е едно!
Решението България да остане във фазата на перестройката се взе още по време на Великото народно събрание и тогава не беше тайна за определен кръг хора. Те дори се опитаха да въвлекат в ниските си комбини известният френски конституционалист, сенаторът Робърт Бадентер, когото бяха поканили за съвет, а всъщност със скритата мисъл искаха да използват името му. Да, ама замисълът им не стана! Той им разкри намеренията, каза им го очи в очите, и си тръгна и повече не пожела и да чуе за територията България. Същият, Робърт Бадинтер- сенатор през 2006 година заяви следното пред комисията в Сената: България е белязана от нефункционирането на съда и от корупцията. Аз мога да свидетелствам, че никой в Европа няма доверие в българското правосъдие.” След него друг сенатор, председател на комисията каза: “Аз отбелязвам, че някои комунисти са се трансформирали в бандитизма.

Перестройчикът Желю Желев с дългия си перестроечен път от върл сталинист до заклет либерал, много добре знаеше този момент, но интересът на едно подставено лице е едно, а интересът на българите – съвсем друго нещо. Какво имам предвид използвайки понятието “подставено лице”?

Годината бе 1991, есента, предстояха първите преки избори за президент. Късно една вечер стояхме с Желев в президентския му кабинет. Бяхме изпили поне три четвърти от бутилка уиски, (тогава още можех да пия доста). Говорех на Желев за изборите, за комуникацията и т. н. Опитвах се да обсъждам въпроса, как да се привлече час от лутащия се избирател и т.н.

По едно време Желев се умори и изтърси дословно : “Абе,  много сложни ми ги приказваш, аз много добре зная, че без БСП не мога да стана президент, но ще го направя по нашенски – под масата.” И Желю си мушна двете ръце под масата и явно започна да ги върти… Повече нямаше нужда да подразбирам, вече знаех както и за станалото с Тодор Живков. Сега го научих  от извора.
От този момент нататък, всичко беше ясно. Но ясно ли беше и на българите ? Бяха ли хората в състояние да възприемат и осъзнаят реалността в онзи момент? Едва сега, 23 години по-късно, Димитър Луджев прибави към понятието “мирен преход” и думичката “договорен”. И стана “мирният договорен преход към перестройката”. Да не говорим и за плана Ран-Ът!
И така българите се разминаха с демокрацията, но останаха в перестройката. Влязоха в блатото на взаимните безсмислени обвинения – "този лош - онзи добър” и забравиха, че само законът и гарантираното му прилагане може да ги направи свободни човеци, а не човекът, който и да е той! Подведоха ги да гонят живковизма, за да скрият под кревата комунизма и показваха само вчесаната му опашка, наречена преустройство.

 Да знаете българите не сме само нищожества, като техния подставен – договорен първи президент и следващите го четирима – също подставени лица. Българите са и достойни, живели са, и живеят но скривани от прожекторите на лъжата. И най важното – в момента те нямат достатъчно сила за да изземат от ръцете на управляващата ги 23 г. сган прожекторите и да ги насочат смело без задръжки към самозванците кланящи се единствено на Бога на лъжата! Надявам се да успеем.....

С друг герой от участващите в празненството на 10-и ноември ме срещна съдбата в очи в очи още през  есента на 1991 година. Става дума за дългогодишния лейтенант на Ж. Желев – Димитър Луджев.
В продължение на 23 години мълчах и все чаках някой от моята генерация, вътре в нещата да го изложи по един честен и сериозен начин. За съжаление до сега – не! Едва преди три години, няколко млади журналисти, които през 1989 година са били по на 4-5 години, започнаха сериозно и обективно да работят по темата. Уверен съм, че други ще ги последват и те ще доведат работата до успеха, полезен за българите като общност.

Развитието на България е зле, но въпросът е можеше ли да бъде много по-добре ? Надявам се, че от изложеното се подразбира. Отговорът е - Да !
Но съществува и друг въпрос-можеше ли да бъде и по-зле?  Отговорът е също – Да !

Ако в България от 1987 година не започна да се изявява явната и ясно организирана съпротива към тоталитарния режим под девиза Човешки права”, в унисон с европейските тенденции, наистина развитието в България щеше безусловно да тръгне в много по-лоша посока..... 
Осъзнаването на тази истина е важна стъпка по пътя към излизането от лъжата, в която българите живеят и плащат последиците от това всеки ден и час та чак до днес и кой знае до кога?!

Николай Николов

1 коментар:

  1. "Тогава преподобният Теодосий, мъдър, заслужил и именит българин, отишъл при Иван Александър и му разкрил плановете на евреите. Царят свикал веднага през 1360 година събор в новите си палати. Съборът срещу евреите и юдействуващите бил председателствуван от самия цар, синовете му Шишман и Асен и от патриарх Евтимий. На събора присъствували всички български йерарси. Двама от тримата евреи, които ръководели смутовете и които били съдени, отговаряли и ругаели толкова дръзко пред събора, че били осъдени на смърт. Единият от тях ругаел тъй дръзко на път към ешафода, че трябвало да му отрежат езика. На събора били взети тържествено важни решения, а между тях и решенията: „да се отстранят от цялата българска земя такива нечисти плевели”, а които ще пребивават в страната, „да пребивават като роби, а не като властници”.

    http://ratnici-rnb.blogspot.com/2013/03/blog-post_5402.html

    ОтговорИзтриване