събота, 5 юни 2010 г.

СУТРЕШНОТО КАФЕ Е ПЛАЦЕБО - ДОКАЗАХА УЧЕНИТЕ



Освежаващ ефекта на кафето - е просто една илюзия, доказаха британските учени. Много хора смятат, че не могат пълноценно да започнат деня, докато не изпият чаша кафе. И заклетите кафемани наистина може би чувстват прилив на енергия след изпиване на първата чаша. Но този ефект се постига само поради добавянето на кофеин в организма който е загубен през нощта, съобщава NEWSru.com с препратка към вестник "The Daily Mail".



Кафе - маниаците е по-добре да се откажат от традиционната чаша сутрин - това само увеличава възбудимостта и артериалното налягане, съветват експерти в Бристолския университет, който публикуваха доклада в списанието Neuropsychopharmacology.


В експеримента, провеждан във Великобритания взеха участие в 379 човека. Те се въздържаха да пият кафе в продължение на 16 часа, а след това им беше даден кофеин или плацебо (напитка, не указваща никакво влияние), след което отчели реакцията на организма. Установило се, че разликите между самочувствието на участниците е било незначително.


"Нашето изследване показва, че ние не получаваме някакво преимущество благодарение на кофеина – въпреки, че имаме чувството, че сме се ободрили. Всъщност, кофеина само ни връща към нормалното състояние," – заяви Питър Роджърс от Катедрата по експериментална психология, един от основните автори на изследването. "От друга страна, въпреки че кофеинът може да увеличи концентрацията на съзнанието, за повечето от потребителите, този ефект е незначителен," – допълни той.


Николай Николов


2 коментара: