четвъртък, 24 юни 2010 г.

Открито е сложно органично вещество в междузвездното пространствоАстрономи от Испания и САЩ са открили в междузвездното пространство сложното органично съединение антрацен.


„ Ние регистрирахме катиони от антрацен /С14Н10+/ в плътен молекулярен облак, който се намира на линията на наблюдаването на звездата Cernis 52 в съзвездието Персей, на разстояние около 700 светлини години от Слънцето, - пояснява ръководителят на изследването Сузана Иглесиас – Грот от института по астрофизика на Канарските острови.

Наблюдението на Cernis 52 са се водили през 2007 и 2008 година с помощта на испанския телескоп на името на Уйлям Гершел и телескопа Хоб Еберли разположен в Тексас.

„Две години преди това тук беше открито и друго органично вещество – нафталин, -отбелязала Иглесиас – Грот.

Анрацен преди това е регистриран само в останките от метеорити, а не в междузвездното пространство. Неговите окислени форми често се срещат в биологичните системи и проявяват висока биохимическа активност.

Според мнението на Иглесиас – Грот в близко бъдеще астрономите трябва да се заемат с търсенето на аминокиселини в споменатите по горе пространства.


Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар