сряда, 16 юни 2010 г.

Разкрита е тайната за здравината на Великата Китайска стена


Хилядолетния символ на най - населената страна в света е разкрил тайната на своето дълголетие. Анализът проведен от химици от университета Чжецзян (Zhejiang University) показал, че в състава на цимента свързващ каменните блокове на Великата Китайска стена влиза удивителна съставка използвана постоянно но само за времето си.

Както съобщават авторите на статията, публикувана в Accounts of Chemical Research, работниците които са строили стената по време на династията Мин / преди около 600 години / са приготвяли разтвора от варен ориз и гасена вар – напълно нормална практика за тази епоха.
Тайната на здравината на такъв разтвор е в съчетаването на органични и неорганични вещества. Амилопектина /от ориза/ и калциевият карбонат /от гасената вар/ при свързване дават материал с крайно ефективни свойства. Има и красива легенда за това, как на участъците от почва, където са паднали капки от този разтвор и до сега не расте трева.


Любопитен е факта, че за строежа е използван същият ориз, който китайците са използвали и за храна. Обикновено „ оризовият цимент”, както сега става ясно, се използвал достатъчно широко в това число и за строежа на храмове и гробници по време на династията Мин.

РИА Новости


Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар