събота, 26 юни 2010 г.

БОЛНИТЕ АМБИЦИЙ НА САЩ



За 11.09 - датата , която промени света , или поне западната част от него , се налага да направим една трезва преценка на събитията , довели до този акт , както и последствията от него .


Каква беше действителността преди атентатите :

САЩ затъваха все по - дълбоко в множество малки и не толкова малки войни , икономическото състояние на държавата беше плачевно , дългът растеше главоломно , дори се появи напрежение между САЩ и техните стратегически партньори в Европа , да не говорим пък за останалия свят ... Стремежът на Америка да влезе в ролята на световен жандарм и властник съвсем естествено предизвика всеобща антипатия и дори омраза към американския начин на водене на външна политика . И това е нормално - американците се намесват навсякъде , където не трябва , под предлог , че защитават човешките права , а всъщност единственият критерий , който ги ръководи , е икономическата изгода . Това доведе до ескалация на напрежението в много държави , именно това предизвика разрастването на ислямския фундаментализъм и сблъсъкът между различните култури . Защото всяка една държава сама трябва да премине етапите в своето развитие . Всяка една външна намеса пречи на социалното и политическо съзряване на обществото и води до появата на крайни идеологии . Всяка една такава намеса , дори под предлог , че това е " помощ " , е всъщност агресия спрямо съответната независима държава , с цел разрастване икономическото влияние на агресора . Разпадането на комунистическия блок и липсата на заплаха от суперсила , каквато беше СССР , улесни американците и те се почувстваха свободни да правят каквото си искат , във всяка една част от света . Историята показва , че най - голям икономически възход Америка преживява по време на войни и кризи, че дори да няма такива , се създават изкуствено . Политическият елит във Вашингтон според нас е най - вредното и опасно нещо за човечеството днес - за тях всяко едно действие е оправдано , щом носи икономическа изгода - войни , избиване на хиляди невинни граждани , пряка намеса във вътрешната политика на множество държави .. Лошото е , че много от западноевропейските държави припознаха в САЩ свой господар и започнаха със сляпо подчинение да следват " лидера " , като по този начин доказаха , че не водят независима външна политика . На всички е ясно , че НАТО е всъщност инструмент на САЩ , а останалите страни - членки са пълнеж и просто изпълняват команди , идващи от Белия дом . И тук стигаме до датата 11.09. За нас е съмнително дали официалната версия е вярна - има прекалено много места , съшити с бял конец ... Става въпрос за невероятна организация , едновременното отвличане на няколко самолета , и насочването им от похитителите , които трябва да са били истински квалифицирани пилоти , за да могат да ги управляват . Въпросите са много - защо апаратурата на летищата не е засякла ножовете в багажа им ? Защо отвличат точно тези самолети ? - известно е , че ранните полети са полупразни , също така и в този час Търговският център е бил почти празен . Ако са искали да предизвикат по - големи щети и човешки жертви , логично е да изберат полети в следобедните часови пояси , когато е най - натовареното време и има най - много тълпи .

Съмнително е и това , че много американски компании реализират огромни печалби от атентатите , цените на златото и петрола скачат до небесата , а самите атентати са извършени в изключително " удобно " време - преди отварянето на американските борси , но по време на работа на европейските такива . По този начин големите компании реализират крупни печалби , действайки чрез европейските си филиали . Ако това се беше случило по друго време на деня , тези печалби биха били невъзможни . Но все пак не може да се даде точен отговор на въпроса какво точно се случи на тази дата и кой е отговорен за това - възможно е и официалната версия да е вярна ...

Нека оставим догадките настрана и да видим какво се случи след атентатите :

САЩ си намериха стратегически враг в лицето на тероризма.Това им послужи като оправдание за нахлуването в Афганистан , за възраждане на военната им промишленост , за пряка намеса в конфликти , които не са тяхна работа . По - късно отново видяхме тяхната безскрупулност , когато решиха , че трябва да " помогнат " на братския иракски народ - днес вече е категорично доказано , че Ирак не са имали оръжия за масово поразяване , както се твърдеше тогава .

Просто това беше повода да се нахлуе в Ирак - и днес виждаме плодовете на тази експанзия - преобладаващата част от иракчаните са настроени против американските колонизатори , разцъфтяват десетки терористични организации , които иначе изобщо не биха имали почва за съществуване . И тук множество американски и европейски компании " намазаха " от плановете за възстановяване на Ирак , спечелиха се крупни поръчки за милиарди долари , и по този начин американската икономика навлезе активно и в тази част на света . От друга страна , атентатите послужиха на САЩ за нещо още по - лошо - драстично ограничаване на гражданските права дори в собствената им държава . Под заплахата от тероризма , независимо дали мнима или реална , навсякъде има драконовски мерки за сигурност , намесата на тайните служби в обществения живот надхвърля всякакви разумни граници , налага се цензура върху медиите и свободата на словото . По този начин страната , чийто символ е статуята на свободата , се превърна в един голям затвор , надзиратели на който са политиците във Вашингтон , следящи някой да не наруши удобното за тях положение . В случая ставаме свидетели на една мащабна война , водена от огромните корпорации , и целяща доминирането на тези корпорации във всяка една сфера , независимо от използваните средства . Има нещо сбъркано много надълбоко в съвременното американско общество , американската мечта вече придоби един грозен и уродлив вид , който не се харесва на никой . Нужно е целият свят сериозно да се замисли относно ценностите , които се налагат днес и дали иска да върви по този път - пътя на печалбарството , на манипулацията , на войната между култури и цивилизации . При всички случаи естеството на проблема се корени в Америка и в болните амбиции на тази държава да управлява света . Докато това не се разбере и осъзнае от всички , не е възможно човечеството да продължи напред по правилния път - пътя на взаимното разбирателство , прогрес и напредък .



WhiteHart




Николай Николов

2 коментара:

  1. aveee,ne6tastnik,qd vi e na amerika,ne6tastnici jalki-svobodna strana,me4ta-stranata na neograni4enite vuzmojnosti!!!vsi4ki,koito pliuete po 6tatite ste jalka izmet!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Неограничените възможности вече на са такива! Ако те са за сметка на войните и на милионите гладни, то ебати страната... Тя вече се разпада, защото богатите евреи я владеят. Чети повече! Нещо като СССР. Всички империи се разпадат! Настъпи реда на САЩ! Те са нещастни още когато е създадена. Ротшилд и компания я владее. Те нямат собствени пари и собствена банка. Така, че не се надувай толкова като мисерок, ами се прибирай тук ако все още можеш.

    ОтговорИзтриване