неделя, 6 юни 2010 г.

Опасностите от безкрайния живот


Доктор Дейвид Джемс (David Gems) от Института по здравословно стареене (Institute of Healthy Ageing) при университетския колеж в Лондон (University College London), Великобритания, изучаващ възможността за забавяне на стареенето смята, че в бъдеще лекарствата против стареене ще позволят  до толкова да се продължи живота на човек, че хората все по често ще избират евтаназията, за да завършат живота си, съобщава Daily Telegraph.


При това нивото на раждаемостта трябва да се контролира, за да се балансира количеството на хората на Земята. По мнението на учените, лекарства против стареене ще помогнат и при такива болести, като рак или болестта на Алцхаймер, защото те често са свързани със старостта. Все пак значителното увеличаване на срока на живот ще доведе също и до значителни социални промени. Обществото ще се състои основно от възрастни хора, а населението на Земята ще нарасне. Освен това, ще се увеличи разликата между богати и бедни.

Да напомним, че в началото на април, тази година учените от университета в Бирмингам (University of Birmingham), Великобритания, са идентифицирали ген , свързан с продължителността на живота, имунитета и устойчивостта към болести. Експериментите се провели върху лабораторни червеи. Гена, който при червеите се нарича DAF-16, съществува при животните и при човека така, че откритието може да помогне при разработката на препарати забавящи стареенето и укрепващи имунитета.

През февруари, тази година учените от Лестърския университет (University of Leicester) и Кралския колеж в Лондон (Kings College London), Великобритания са идентифицирали генетическите варианти, от които човешкия организъм старее бързо. По думите на изследователите тяхното откритие ще помогне да се открият хората които са по - склонни към възрастови заболявания.

Николай Николов

1 коментар:

  1. живей ми се,... но до кога...? Дано поне помогнат на раково болните.../Ст./

    ОтговорИзтриване