петък, 22 март 2013 г.

ДА ИЗРИТАМЕ БОКЛУЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА 12 МАЙ


Автономно общество означава общество, в което колективния размисъл е достигнал своя максимум. Демокрацията е режима, в който заедно се мисли и решава какво ще се прави. Свободата в общество, имащо закони, е да имаш действителната възможност да участваш в дискусията, в разискването, във възникването на тези закони. Следователно ролята на политическото в демокрацията е да гарантира и да спомага за възможно най-голямата активност на индивидите и на групите, както в частната, така и в обществената среда. Почти всички човешки общества са неавтономни: въпреки, че всичките създават сами своите институции, те въплъщават в тези институции неоспоримата идея, че тази институция не е създадена от хората, а от нещо по-висше и че не може да се отзовава.



Автономията е ясното съзнание, че ние творим нашите закони и следователно, че можем и да ги сменяме.
Ако няма автономно общество (демокрация) без автономни индивиди, това предполага политическата сфера да гарантира и да спомага за възможно най-голямата дейност на индивидите (частна сфера) и на групите (обществена сфера) и също да прави така, че всички да участват в политическата власт.
Но обществената власт в действителност е частна афера на различни групи и кланове, които си поделят властта помежду си. Основните решения винаги се взимат зад кулисите; Малкото, което се изнася на обществената сцена е гримирано и манипулативно. В нашата демокрация, представителството е взело връх над разискването. Има съвсем ясно разделение между управляващите и управляваните, между доминиращите и доминираните.
Населението от своя страна се зарива в приватизацията. То изоставя обществената област на бюрократичните, управленски и финансови, олигархии. От петдесетина години се оформят нов вид индивиди, определени от алчността, фрустрацията и обобщения конформизъм. Капитализмът изглежда ней-накрая успя да изфабрикува видът индивид, който му съответства: вечно разсеян, без памет, без проект, готов да откликне на всички прищевки на една икономическа машина, която унищожава биосферата, за да произвежда илюзии, наречени стоки. Ние сме съучастници в тази еволюция на нашия свят. За винаги ли ще си останем такива? Едно нещо е сигурно: няма да увеличим шансовете на свободата си, ако постоянно следваме каквото се носи или каквото се говори, ако постоянно окастряме това, което мислим и това което желаем. Когато се борим сами, вместо да искаме от нашето правителство да направи нещо за нас; когато се организираме, дори просто за да обсъдим какво има да се прави, тогава сме в движението към автономията -индивидуална и колективна, следователно и към демокрацията.
Има нужда от нас не това, което е, а това което би могло да бъде и би трябвало да бъде.
Корнелиус Касториадис

С ПОМОЩТА НА  Лусесита.

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

11 коментара:

  1. Време е да им дадем да разберат, че не ние, а те са зависими от нас!!! Кой им плаща?- НАРОДА, чрез данъците! Кой им определя заплатите? Те самите- защото се мислят за всеможещи и всезнаещи! Ако работеха на минимална заплата от 300 лв., щияха да работаит определено по- добре и в наш интерес!

    ОтговорИзтриване
  2. 75% да не гласуват май няма да стане. Мангалите ще гласуват (кебапче+20 лева на калпак), следват членовете на партията ДС-БКП с многото и клонове (червени, зелени...и т.н) + младежките организации към съответния цвят. Май по действащата изборна система, гласовете на не гласувалите се разпределят към партиите (както става и ако гласуваш за някоя малка партиика). Другият вариянт е да подадем недействителни бюлетини (драскаш как си изкаш, може и послание да им напишеш), така те ги изброяват като недействителни и ги отделят, а не ги разпределят. Тук трябва да има поне 50% и изборите заминават. НО може и да греша! Ако някой има по-точна информация или вариант, да ни светне. И да намериме начин да ги изметем. Съответно ще има агитация, че ще настъпи политическа криза, ама то човечеството от 50 000 години е в криза. В смисъл, може да помислиме и за евентуалните последствия, и отговорността която ще поемем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ники не обръщай внимание. Тя тази дума в последните няколко години стана много модерна. Използват я както им падне, особено журналистите. В никакъв случай не е обидна. Баба Цола едва ли е завършила психиятрия, за да определя кой е дебил, имбецил или идиот. Но така стоят нещата за съжаление. А и сега и предстоят избори, не че имаме голям избор, така че такива писачи ще се появяват.

      Изтриване
  3. Добре, че създадоха блоговете, та всичките имбецили като горния да дращят на воля и да не ни занимават с малоумието и невежеството си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами ти като си толкова мегаумен/а и вещ/а, какво правиш тук и четеш блоговете на имбелиците? Ама не се занимавай с профаните, бъди над нещата. В случая никои не те занимава, ТИ се занимаваш! Явно си от платенките, ааа?

      Изтриване
  4. Някакъв друг имбецил в новинарски сайт даде линка, та се озовах в тази кочиня. Но не се притеснявай, дращи си на воля, по-добре тук, отколкото в новинарските сайтове да осирате с тъпотиите си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама изобщо не се притеснявам, то новинарските сайтове са достатъчно осрани, няма нужда и ние да ги доосираме. Айде всеки да си знае кошарката или кочинката, според биологичния вид към който принадлежи.

      Изтриване
    2. ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ИМБЕЦИЛ - това е човек, който е убеден, че няма нищо в главата си (или е убеден, че ще се изхаби, ако го използва) и затова се допитва до другите "КАКЪВ СЪМ АЗ? КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ?" НАКЪДЕ ТРЯБВА ДА ВЪРВЯ? ПРАВИЛНИ ЛИ СА МОИТЕ РЕШЕНИЯ? Предпочитам да гледам другите как го правят. Когато им се наложи да вземат решение, започват да разпитват наляво и надясно: "ТИ КАКВО БИ НАПРАВИЛ НА МОЕ МЯСТО?". При всяко предизвикателство пред себе си свикват екип от съветници или познати, "които разбират от тези неща и са им минали през главата" за да мислят вместо тях. Това поведение крие рискове за околните, тъй като интелектуалните имбецили оставят погрешно впечатление, че са мили, внимателни и скромни. Благодарение на способността си да събират хора около себе си, много от тези имбецили могат да спечелят популярност и да заемат отговорни длъжности без никога да са притежавали способностите за това.
      ЕМОЦИОНАЛНИТЕ ИМБЕЦИЛИ са тези, които постоянно зависят от това НЯКОЙ ДА ИМ КАЗВА, ЧЕ ГИ ОБИЧА, че държи на тях, ЧЕ СА КРАСИВИ ИЛИ ДОБРИ. Емоционалният имбецил, постоянно търси човек който постоянно да му повтаря, че никога, никога, ама никога няма да престане да го обича. Всички изпитваме естественото желание да бъдем обичани от любимия човек, но то е съвсем различно от изискването той или тя да посвети живота си на това да ни уверява в любовта си.
      МОРАЛЕН ИМБЕЦИЛ - без съмнение те са НАЙ - ОПАСНИ от всички. Нуждаят се от непрекъснато одобрение от обкръжението си, за да вземат решения. Моралния имбецил, е човек, който се нуждае от другите, за да има кой да му казва дали това, което прави, е правилно или не; той е постоянно зает да сверява дали каквото иска да направи, отговаря на това, което повечето хора биха направили. моралиния имбецил прекарва голяма част от времето си в размишление дали примерно трябва да смени колата си или не, да се раздели с някой или не и тн.
      ХОРХЕ БУКАЙ описва идеално това състояние в книгата си " Трите въпроса". Едно не разбрах бабо ЦОЛА. За мен ли се отнася това или за някой друг? Все пак ти благодаря!!!
      Щом знаеш такива сложни неща явно си много умна/ен. ДАНО НЕ ПОПАДАШ В СЪЩАТА КАТЕГОРИЯ. Между другото при социализма лично аз имах работа и живеех по- добре, но не съм бил член на БКП!

      Изтриване
  5. Дебил или имбецил,днес Тел Авив пак те е посетил (гледам тиксо брояча)-ха се драсне нещо в техен ущърб-ха са "цъфнали".Ама да са живи и здрави та да доживеят до "Геената"-пък и им е близко,а пък "шаломците" в бугарско ,и те са за там.

    ОтговорИзтриване
  6. Ники кажи ми от къде мога за идтеглям клиповете като горния. За да мога да ги показвам на "неверниците"? Дори и в моето семейство!Пиши ми и ще ти изпратя имейла си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. You Tube,а изтеглянето става с програмката "youtube downloader",но по-стара версия (новите не свалят всичко-Бай Гейтс се е погрижил).
      Но ако си успял да посетиш блога на Ники,как така си "бос" във техниките за гледане на клипове?Ако имаш племеник 2-ри или 3-ти клас питай него,сигурен съм че ще те "открехне":)

      Нищо лично,просто ранна веделна шегичка!

      А ако ще "отваряш" очите на "неверниците" започни от тук:

      http://www.youtube.com/watch?v=2Nz-2_hu2I0&feature=player_embedded#!

      http://samvoin.blog.bg/politika/2011/04/08/imena-na-hora-s-evreiski-proizhod-navredili-na-bylgariia-i-b.725091
      А най-добре от тук:
      http://kenedi.blog.bg/novini/2011/12/22/koi-sa-nai-golemite-prestypnici-i-teroristi.870585

      Изтриване