сряда, 3 юни 2015 г.

„КУПИ, ХВЪРЛИ, КУПИ”- СКРИТАТА ИСТОРИЯ НА ПЛАНИРАНОТО ОСТАРЯВАНЕ


"Купи, хвърли, купи": Скритата история на планираното остаряване (2010)
Една от основните индустриални хитринки в помощ на "икономиката на растежа" е продажбата на стоки, специално създадени с цел да излизат бързо от употреба.
"Планираното остаряване" е темата на този документален филм, който описва методите на прилагането и, проследява историята и,  и как се е наложила в икономиката.  Подчертава 
и ефекта и върху обществото и природната среда.
До каква степен феноменът "консумизъм" се дължи на нестабилната човешка "природа" и не са ли всъщност тези бизнес стратегии причината за създаването на консуматорското мислене?
Какви други скрити методи се използват за манипулацията на нашия стил на живот?
Във филма има и нотка на надежда: ще видим хора, които се противопоставят на планираното остаряване и използват различни начини да се борят за едно по-устойчиво развитие на обществото.

Филмът има български субтитри и се състои от 5 части! Гледайте, четете и мислете какво ни очаква! Всичко добро Ви желая!






Николай Николов

2 коментара:

  1. Това не ни чака, това вече е! Ето един елементарен пример - електрическите крушки - по колко крушки сменяме в един живот? А знаете ли че всъщност първите крушки са били нечупливи и неизгарящи? Има една такава крушка която свети в Ливърпул още отслагането и преди 111 години. Да, ама кой днес се замисля за толкова уж незначителни неща? не само принтерите се чупят. сега новите телефони сменят оперативните си програми през няма и 2 месеца, и ако не ги заредиш, както аз реших например, те зациклят... същото е и с компютърите, и с мебелите - прости талашитки... да не говорим че модата си е чисто и просто мозъчна програмация за да се купува, купува, купува, купува, до припадък... Накой ден ще умрем заринати от боклуците на алчността си и когато археолозите минат след 10 000 години ще заключат че на Земята е имало вид ХомоПростакус - режещ сам клона под дупето си...

    ОтговорИзтриване
  2. Нечупливите крушки са имали работна температура на жичката около 1800 градуса и КПД едва 0.5% останалата енергия се е прахосвала като топлина и затова са били неизгодни. По-късно с изтъняване на жичката са успели да вдигнат температурата на жичката до 2700 градуса и съответно КПД до 5% с цената на съкращаване на живота, но това е далеч по-изгодно за потребителя в сравнение с десетократния преразход на енергия.

    ОтговорИзтриване