събота, 20 юни 2015 г.

ФЛУОРИДНАТА ИЗМАМА! ПРОЧЕТЕТЕ И ВИЖТЕ И ФИЛМА


Прочетете текста и след това си пуснете филма  който е от три части! Вградил съм го с български субтитри, но ако срещнете проблеми, натеснете бутона СС и той трябва да се оцвети червено! Приятно четене и гледане!

ВИЖТЕ И ТУК:   





Флуора - F,  (Fluere )е деветият пореден  химически елемент от таблицата на Менделеев, с  атомна маса 18,998 403 2, температура на топене - 219,62 °C и температура на кипене - 188,12 °C. Флуорид, това е химично съединение на флуора. Най-често използваните флуориди с цел профилактика от кариес и други зъбни увреди са натриев флуорид, който е най-разпространен в България, и калаен флуорид. Флуорът, под формата на калциев флуорид (CaF2), е открит през 1529 г. от Георгиус Агрикола. Калциевият флуорид е вещество, използвано за подпомагане на топенето на металите и минералите.Флуорът е елемент от халогенната група, и с металите образува соли-халогениди. Той е единственият елемент, който под формата на киселина /HF/, разяжда стъклото.Този елемент не е можел да бъде изолиран много години поради неговата изключителна реактивност. С много трудности е отделян от някои негови компоненти, но веднага след това е атакувал оставащите материали на съединението. Чак през 1886 г., след 74 години на постоянни опити, Анри Муасан успява да изолира химичния елемент флуор. Това му носи през 1906 г. Нобелова награда за химия. Флуорът реагира с почти всички елементи, дори с тежките благородни газове.
Първото комерсиално използване на флуора е проектът „Манхатън“ за създаването на атомна бомба през Втората световна война. За да бъдат разделени двата изотопа на урана — U-235 и U-238 — е използван уранов хексафлуорид (UF6).
Флуороапатитът Ca5(PO4)3F образува кристали, които се включват в емайла на зъбите и му придават по-висока киселинна устойчивост. Флуоридите - натриев, амониев, калаен - се използват в пасти, разтвори или гелове за зъби с цел предпазване от кариес.
В действителност Флуорида е токсичен отпадък, основна съставка на отровата за плъхове и един от най-големите замърсители на околната среда след студената война.  Но според правителствената и корпоративна пропаганда флуорида е много полезен за зъбите и костите на хората, затова ни го слагат във водата и пастите за зъби.
• Флуоридите причиняват артрит.
• Флуоридите са канцерогенни - чрез увреждане на генетичния материал на клетката, в която влизат. Повече от 10 000 души умират всяка година от рак, дължащ се на флуориди.
• Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и подтискане волята на човека. При бебета и деца нарушенията са в развитието на мозъка, увреждане на моторната функция, способността за обучение, спадане коефициентът на интелигентност.
• Високите концентрации флуорид нарушават нормалното протичане на ензимните процеси в тялото, което допринася за нарушения в метаболизма. Това води до риск от редица заболявания (алергии, рак, Алцхаймер).
• През 1993 г. NRC (Националнят съвет за научни изследвания, САЩ) признава, че до 80% от децата в райони с флуорирана вода имат зъбна флуороза - бели, жълти или кафяви петна по зъбите.
При дневен прием над 2,5 mg се развива флуороза на зъбите, и има вероятност за остеосклероза.


Николай Николов

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар