неделя, 6 декември 2009 г.

Мислете, когато си купувате паста за зъби!

Флуорът, под формата на калциев флуорид (CaF2), е открит през 1529 г. от Георгиус Агрикола. Калциевият флуорид е вещество, използвано за подпомагане на топенето на металите и минералите. Флуорът е елемент от халогенната група,с металите образува соли-халогениди. Този елемент не е можел да бъде изолиран много години поради неговата изключителна реактивност. С много трудности е отделян от някои негови компоненти, но веднага след това е атакувал оставащите материали на съединението. Чак през 1886 г., след 74 години на постоянни опити, Анри Муасан успява да изолира химичния елемент флуор. Това му носи през 1906г. Нобелова награда за химия.


След изолирането на флуора и възможността за лесен синтез на негови съединения, флуоридите са считани за едни от най-опасните замърсители на околната среда.Учените и лекарите са установили, че флуоридите изключително лесно се предозират и довеждат до следните негативни ефекти:
Скелетна флуороза. Това е болестно състояние, в резултат на натрупване на флуор в костите, правещи ги много слаби и чупливи.
Бъбреците могат да елиминират само 50% от ежедневния прием на флуориди. Останалата част се натрупва в костите. САЩ (където водата се флуорира) е страната с най-висока честота на фрактури.
Флуоридите причиняват артрит.
Флуоридите са канцерогенни – чрез увреждане на генетичния материал на клетката, в която влизат. Повече от 10 000 души умират всяка година от рак, дължащ се на флуориди.


Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и подтискане волята на човека. При бебета и деца нарушенията са в развитието на мозъка, увреждане на моторната функция, способността за обучение, спадане коефициентът на интелигентност.
Високите концентрации флуорид нарушават нормалното протичане на ензимните процеси в тялото, което допринася за нарушения в метаболизма. Това води до риск от редица заболявания (алергии, рак, Алцхаймер).

Още преди да настъпи „ерата на флуорирането“, флуоридите са били използвани с цел преднамерено подчиняване на населението. Малки дози флуориди, давани редовно, с течение на времето намаляват индивидуалните съпротивителни сили, като бавно отравят и наркотизират определена част от мозъка и по този начин правят човек покорен на волята на тези, които искат да го управляват. Социалният ефект е, че на човек му е по-трудно да защитава свободата си. И в нацистка Германия, и в Съветския съюз по времето на Сталин са добавяли натриев флуорид към водата в концлагерите, за да направят военнопленниците глупави, послушни и стерилни.От разсекретени доклади се вижда, че през 1947 г. американските висши военни вече са знаели за това въздействие върху съзнанието, след като са правили и опити с американски войници.

Флуорът в пастата за зъби.

В някои пасти за зъби в Канада количеството натриев флуорид е 0,4%, или 4000 ppm. Проучванията показват, че един възрастен човек може да приеме само при едно вечерно миене на зъбите до 0,5 мг флуориди. При малко дете неволното поглъщане на паста за зъби колкото грахово зърно може да се окаже опасно, а половин тубичка може да го убие! От април 1997 г. всички пасти за зъби в Канада трябва да имат предупредителен етикет, на който пише какво трябва да направи родителят ако детето погълне дори и незначително количество паста за зъби. А контейнерите, в които се търгува на едро и съхранява флуорирана паста за зъби, носят символа на изключителната токсичност – череп с кръстосани кости! Вероятно не сте се зачитали в опаковките на някои пасти за зъби, продавани у нас. На тях с много ситен шрифт пише: „Деца под 6 г. трябва да се наблюдават от възрастни и да ползват само количество, голямо колкото грахово зърно.“Има пасти за зъби без флуор в аптеките и магазините.

През 1962 г. известният учен в областта на рака и по-специално левкемията Людвик Грос заявява:„Очевидният факт, че флуоридите са коварна отрова – вредни, токсични и кумулативни по своя ефект дори когато са погълнати в минимални количества, ще си остане непроменен независимо колко пъти ще бъде напечатано някъде, че „флуорирането на водата е безопасно.“

През 1979 г. Геблър и Лонг от университета в Орегон установяват, че дори само 0,2 ppm флуориди в тялото сериозно потискат способността на белите кръвни клетки да разрушават патогенните агенти.


Забранено в ЕвропаФлуорирането на водата е забранено или никога не се прилагало в:Дания – забранено, Норвегия, Австрия, Франция, Холандия, Германия – забранено, Белгия, Финландия, Люксембург, Швеция – забранено, Северна Ирландия, Чехия и др.- В Дания флуорирането на водата се забранява през 1964 г.- През 1972 г. след 11 години изследвания „Нобел медикъл инститют“ се изказал срещу флуорирането и то било забранено в Швеция, като било обявено, че „няма валидни доказателства, които да подкрепят широко цитираните твърдения от поддръжниците на флуорирането“.- На 23 юни 1973 г. в Холандия се забранява флуорирането след близо 20 години проучвания по въпроса. Германия също го отхвърля през 1971 г.
В Европа отравянето на водата с флуор се прилага само в: Ирландия – 100% от населението, Великобритания – за 10% от населението и Испания – също за 10% от населението. В Швейцация до преди няколко години са прилагани две паралелни програми за флуоридизация: на питейна вода и на солта за консумация, но вече са прекратени.
Николай Николов

3 коментара:

  1. В САЩ, НЕ ПИЕМ ОТ ПИТЕЙНАТА ВОДА, НИТО СЕ ГОТВИ С НЕЯ.НЕ ЗНАЕМ ЗА ФЛУОР, ЗНАЕМ ЗА ХЛОР.......

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. NORMALNO E DA NE STE CHUVALI ZA FLOUR , V USA VSICHKO E OK .
      CHUDJA SE ZASHTO OSHTE IMA LEKARI I BOLNICI TA TAM NJAMA DAJE ZATLUSTJAVANE NA NASLENIETO.
      NO NE ME UCHUDVA FAKTA CHE NE STE CHUVALI ZA FLOUR VIE SIGORNO I ZA CIONISTI NE STE CHUVALI TAM A RABOTITE ZA TJAH

      Изтриване