петък, 4 декември 2009 г.

Чая в пакетчета е вреден за здравето!


Голямо количество флуор се съдържа в пакетирания чай, който много от нас консумират ежедневно. Това вещество е изключително опасно за здравето на зъбите и костите.
Американски учени от колежа по медицина във Вашингтон, са доказали, че в пакетирания чай се съдържа средно 6,5 части флуорид на милион. Тази концентрация значително надвишава допустимата норма. Така например, в питейната вода допустимото количество на флуор е 4 части на милион, но флуорида в бутилираната минерална вода не трябва да бъде повече от 2,4 части на милион.

Според изследователите, в чая флуорида се натрупва в листата от почвата и водата. Все още не е проучена зависимостта от съдържанието на флуорид в чая и годината на неговото събиране, както и от неговия сорт, но експертите ще направят това в близко бъдеще.
Въпреки това, не флуоридите не винаги са вредни за здравето - ако веществото се намира в умерени дози, то е много полезно за зъбите и укрепва човешки кости.

Николай Николов

1 коментар:

  1. Да, в растението зелен чай, независимо дали е в пакетчета или не, се натрупва доста флуор. Не знам обаче какво става с този, който пие редовно зелен чай ?!?...

    ОтговорИзтриване