четвъртък, 3 декември 2009 г.

Изяснява се вероятния характер на цветните петна на различни планети от Слънчевата система


Както съобщава пресслужбата на Jet Propulsion Laboratory (JPL) на НАСА, анализат на новите снимки от повърхноста на Меркурий с висока разделителна способност, получени от междупланетната автоматична станция (AWS) Messenger, са изяснили същността на едини от мистериозните явления - цветните петна, обхващащи не само най-близката до Слънцето планета от Слънчевата система.

През Септември 29, 2009 , станцията Messenger
е изпратила изображения от района с концентрични кратери от повърхността на Меркурий. Това е синтезиран образ, получени от панхроматичен и мултиспектрален канал с пространствена разделителна способност около 1 км /на пиксел/.

Полученият образ е бил обработен с помощта на статистически методи.
В полученото изображение са ясно видими петна с различни цветове. В центъра на по - светлото място е разположен малък кратер. Анализа на панхроматичните снимки с висока (от порядъка на стотици метри на пиксел) резолюция показва, че този "кратер" е лишен от характерните за ударни кратери характеристики за вала на депресия.


Според експерти, ние можем да говорим за калдера - депресия, образувана в резултат на падането на върха на вулкана. Цветните петна при тази интерпретация могат да представляват следи от изхвърлен от недрата на планетата вулканичен материал. Може би хипотезата за вулканичната дейност на Меркурий ще помогне да се изяснят загадката на цветните петна на спътниците.


Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар