понеделник, 7 декември 2009 г.

За или против фъстъците!


Фъстъците имат висока хранителна стойност и са сравнително евтини. Те съдържат 40-60% масло, 20-37% протеин, много калий, фосфор, мед, желязо. Тези ядки са богати на витамини В и витамин Е. Наистина при печене се унищожават по – голяма част от витамин Е и витамин B1 (тиамин). Употребата на пресни фъстъци, също има своите недостатъци, тъй като ядките съдържат и някои инхибитори на храносмилателни ензими. Инхибиторите блокират работата на ензимите, което затруднява усвояването на протеините.
Продават се както почистени така и непочистени фъстъци. Те може да са пържени, солени или сладки. Произвеждат се също фъстъчено масло и шоколадово - фъстъчено масло. Фъстъците присъстват в много рецепти за готвене. Основно това са концентрирани сосове, закуски и всичко това е предназначено главно за възрастни. При децата, употребата на фъстъци трябва да е съпроводена с внимание.
Първо, тези ядки са един от най-често срещаните алергени, които са и доста силни. На второ място, фъстъци, които отдавна са били държани в топла стая или при висока влажност на въздуха, могат да бъдат повредени от насекоми или заразени с плесени. Последното не е толкова лесно да се открие при нормално разглеждане. Във фъстъчените ядки също е възможно образуването на вредни вещества, /афлатоксини/, които могат да причинят сериозно увреждане на черния дроб.
Тъй, че фъстъците трябва да се купуват в супермаркетите, а не по пазарите, което в последно време също не е гаранция. За предпочитане са небелените фъстъци, но обърнете внимание на черупката. Тя не трябва да има ни най-малък дефект, нито оцветяване. Не трябва да има миризма на мухлясало.
В къщи е най-добре да съхранявате фъстъците в шушулките им, като ги поставите в хладилника. Невредими пресни фъстъци могат да се съхраняват при такива условия, до шест месеца. Във всеки случай, родителите трябва да преценят дали да предложат на детето си толкова противоречив деликатес, който ако не се съхранява правилно може да придобие толкова опасни свойства? Дори и пресни ядки в перфектно състояние, не трябва да се дават на детето в големи количества.


Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар