четвъртък, 3 декември 2009 г.

Харковските учени за пръв път в света фотографираха атома


Учените от Националния научен център "Харков Физико-технически институт" (KIPT) за първи път в историята на световната наука са заснели вътрешната структура на атома. Това съобщава един от авторите на изследването, Игор Михайловский. За откритието на учените от Харков вече съобщи интернет сайта InsideScience.org, но снимките и статията, скоро ще бъдат публикувани в списанието по Физика „Physical Review B”.


Както разказа Михайловский, по време на изследването, те разработили специална техника, която им дала възможност да се увеличи многократно резолюцията на електронния микроскоп, и съответно, да се получат по-детайлни снимки на атома. "Ние получихме портрет на атома от близо – изображение на облака на електроните около ядрото. Преди това всички други снимки на атома които учените в света направиха бяха замъглени, което при нас не е така. Между другото, символично е, че сме направили снимки на атома в същата сграда на института, в който през 1932 г. беше разцепен първия атом в СССР ", - каза Игор Михайловский.

Според него, новия метод за изучаване на структурата на атома, на практика, може да се използва от разработчиците на нано технологии.
Николай Николов

1 коментар:

  1. Психотронни изследвания на Слава Севрюкова и доц.Иво Лозенски http://mazeto.net/index.php?topic=5410.0

    ОтговорИзтриване