сряда, 10 декември 2014 г.

ИСТИНАТА ЗА БОГОМИЛИТЕ - първа част

Българите направиха нещо за света чрез богомилите. Това, което изнесоха българите, е принципът на свободата.
Стремежът към просветление, където преходното се превръща във вечно, а всекидневното се озарява от копнеж по безсмъртното битие, е неизменен спътник на българския народ от незапомнени времена. Този стремеж намира израз в богомилството, което става основа за изграждането на нова, устремена към бъдещето култура. Това наистина може да бъде основание за високо национално самочувствие на българите.
Богомилството бележи един от най-високите върхове по дългия исторически път на България и има епохално значение за еволюцията на европейската цивилизация. То оказва решаващо и трайно влияние за духовното извисяване на хората, като разширява хоризонта на познанието. Всеобхватно по своето съдържание, богомилското учение обогатява и издига човешкото мислене до качествено нова, по-висша степен на развитие. То освобождава съзнанието от господството на авторитети, утвърдени религиозни предразсъдъци, овехтели църковни догми, заблуди и суеверия.
Многостранното му въздействие предизвиква реформаторски движения в редица страни и допринася
за възникването и изграждането на някои мистични и езотерични общества в Европа.
Уникално по своето значение, богомилството е ярък феномен на българския дух, въплъщение на неговия гений. То е до такава степен убедително и безспорно, че не е необходимо да бъдем великодушни, за да сме справедливи в оценката си за него. Фактът, че в продължение на векове богомилите формират светогледа на обществото, достатъчно красноречиво говори за голямата жизненост, възвишеност и плодоносност на идеите им. Техните християнски идеали и високи нравствени изисквания изпреварват със столетия епохата на Средновековието, дори и днес не са осъществени.
Преди хиляда години богомилите внасят своя дял в световната съкровищница. Постиженията им в духовната и социалната сфера представляват най-величественият паметник на техния живот, венец на усилията им. Те са безценно наследство за нас, защото освен всичко друго ни завещават любов към мъдростта и истината.
На богомилството са посветени голям брой творби и специални проучвания от средните векове до наши дни. В много от тях авторите се спират предимно върху социалните аспекти на богомилското движение. За сметка на това пък, съвсем малко внимание се отделя на езотеричната страна на учението. Ще се позовем  върху религиозно-мистичната същност на богомилството опирайки се на стари писмени източници и с помощ на с оценки на видни историци и писатели. 
В историята на човечеството има епохи в които настъпва възход на духовността. Такъв е периодът през X век, когато в тъмните средновековни дълбини по нашите земи заблестява светлината на богомилството – най-забележителното явление в българската история. Родено от необятната мъдрост на Изтока, богомилското учение тласва развитието на европейските народи по нов път. Като мистично и същевременно социално движение, то оказва силно влияние върху развитието на европейската цивилизация повече от 400 години. Богомилството става причина за появата на редица еретични движения, които разтърсват устоите на държавите и премахват догматизма и измамата на средновековната православна и католическа църква. Отрекло ортодоксалността в нейните ритуални и организационни форми, това анти - църковно учение е повече от реформаторско. Епохално е влиянието му върху духовния и социалния живот. Обикнато и възприето от различни съсловия на обществото, то поема своя път през вековете.
Хари Салман, философ от Холандия, казва в беседата си на 8 юли 1997 г. в София: През Х век България е духовният център на Европа, където се е родил Духът за да се разпространи в другите страни - Босна, Италия, чак до Франция. Но кръстоносните походи на Инквизицията унищожили тези богомилски духовни средища. Каква ли е била причината за това отрицателно отношение? Богомилските общини искали да реализират принципа на християнството – без богатство, без йерархични структури, в директна връзка с ранното християнство. И общини на братство се създавали навред но те се оказвали опасни за официалната Църква.
Богомилството притежава освободителна и творческа сила. То е носител на свободолюбието и несломимия съзидателен порив на българите в историята на европейските народи. Богомилското учение дарява човечеството с най-прогресивните идеи и подтиква обществото към бърза еволюция.
То съдържа цялото езотерично знание и древната мъдрост. Характеризира се с универсализъм и
космополитност. Чрез самоотвержения си живот богомилите разпространяват трансцендентните си
идеи в редица страни, и запалват първите искри на Ренесанса в Западна Европа, като предизвикват
Реформацията. Богомилството съдържа същноста, есенцията на световната мисъл. България е първата европейска страна, в която богомилите изричат новородената истина. Следите, които те оставят в средновековната история са незаличими. Безброй са верните последователи на истинското християнство от Мала Азия до Атлантическия океан. Хиляди преминават през вериги и тъмници и се изкачват на кладите с пълната увереност, че страдат и умират за една истина, която е божествена и вечна, която никоя сила не може да унищожи. Богомилите стават идейни подбудители на движения за социална справедливост и национална независимост и открито застават срещу византизма, който обхваща по това време българската държава. Навред богомилските проповедници разпространяват учението според което нито Константинопол, нито Рим изразяват истинското Христово слово а съзнателно го изопачават и приспособяват за своите користни интереси. Преследвани и унищожавани с жесток фанатизъм последователите на българската ерес даряват човечеството с плодовете, израснали на коравия български дух, като променят светогледа на европейците за цели няколко столетия напред. Дори и след падането на България под османска власт пренесеното на запад богомилство продължава да живее, давайки импулс на народите към духовна и социална свобода.
Могъщи и многобройни еретически движения заливат от X до XV век много страни в средновековна Европа. Те печелят широките народни маси, заплашват официалната църква, духовните и светските власти и подкопават устоите на средновековните държави... В борбата срещу еретиците се организират кръстоносни походи, извършват се чудовищни жестокости и се създава Инквизицията кояте е най-могъщата институция през средновековието за разследване, сковаване и потискане на човешката мисъл и дело, заунищожаване на "неправоверно" мислещия човек. Въпреки високо моралните си идеи, борчески качества и жертвоготовност, еретиците не могат да устоят. Към края на XIV и началото на XV век угасват един след друг пламъците на еретическата дейност. Изтощени са силите, които са я поддържали в продължение на векове...
Но в Европа възникват нови идеи и пламват нови борби срещу църковния и феодалния гнет. Това са идеите и борбите на пред реформаторските и реформаторски учения и движения.
За богомилството пишат много историци и изследователи, които дават различни оценки на този български феномен. Едни го отричат, други - възхваляват. Някои принизяват и омаловажават неговата роля и значение за духовното израстване на народите през Средновековието, но
обективните и непредубедените учени подчертават реформаторския му дух. За повечето автори богомилството е национална гордост и е най-светлата страница в българската история българският принос в европейския духовен живот, за други то става причина за гибелта на Първото българско царство и падането на народа под чужда власт. Според неговите противници,
богомилите са рушители на православието и виновници за упадъка на България.

Следва продължение………

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

9 коментара:

  1. И без продължение ми стана пределно ясно защо от учебниците по история нищо не сме научили! И защо, което е истинско и съкровено винаги се изкарва за вредно!!! Бог да пази децата на България!

    ОтговорИзтриване
  2. Богомилството?? Коментирам само написаното. Езотерично учение родено от необятната мъдрост на изтока !! / Която почти унищожи най великата държава в древността - Индия / Реализация на принципа на християнството ? /чрез будизъм / - без богатство , без ерархични структори -комуна /комунизъм/--NEW AGE !!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно сегашното учение и сегашния обществен строй в бъдеще как ще го нарекат?... Христовото слово е едно, не трябва да си сляп, за да прогледнеш! Всичко, което не възприемаме и не вярваме, че съществува го определяме за езотерика... Нашата бумащина и боклуци в мозъците ни май наистина могат да ни унищожат! Истината, Любовта и Мъдростта нямат синоними!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. " Ще дойде на света най - старото учение "/Ванга /.
      Боклуците от екрана от телевизора и интернет къде ги слагаш ? Всички станаха специалисти по езотерика и трансцедентална медитация. Будизма прави хората психопати ! - " Светът е илюзия , ти си безсмъртен , не се намесвай в чужда карма ,няма състрадание ТИ СИ БОГ ! това последното е най- краткият път към психиатрията.

      Изтриване
    2. Мисля, че за сега, в днешните времена, (пък и когато и да било), най-нежеланият за управляващите предмет за изучаване от хората е ТЕОРИЯ НА ЗОМБИРАНЕТО...

      Изтриване
    3. Приятелю, има една хубава статия от д-р Пламен димитров - председател на УС на дружеството на психолозите в България . "Позитивното мислене невротизира и прави хората зависими " Можеш да я намериш в гугъл
      А сега четох ,че в България имало много "рицари тамплиери " и те ще доказват връзката между богомилството и този орден ?

      Изтриване
  4. Николай, сега чета , че генератора на Андреа Роси за студения ядрен синтез ,за който пишеш на 17. 06. 2013 г. е официално признат . Защо падна цената на нефта?

    ОтговорИзтриване
  5. ПРИЧИНАТА Е ДРУГА - НЯМА ПОТРЕБЛЕНИЕ ПОРАДИ БЕДНОСТ.....

    ОтговорИзтриване
  6. Където и да прочетеш мненията по форумите ,може да се направи САМО един извод:НЕВЕЖЕСТВОТО и НЕЖЕЛАНИЕТО за знание са ОТЧАЙВАЩИ!МНОЗИНА са се отказали от най-важната СЪЩНОСТ на Петата Коренна Раса-ЛОГИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ!Предпочитат да "ВЕРВАТ"!Основател на това Учение е Боян наречен "МАГА",син на Симеон и полубрат на Св.Иван Рилски,който е "дясна" ръка на Боян ,а негова "лява" ръка е Св.Гарвил Лесновски!Поп Богомил е близък саратник на Боян и негов "секретар",изучил до такава степен Учението,че когато го завързват за ДЪБОВИЯ кол на кладата,Той се ДЕМАТЕРИАЛИЗИРА!Православната църква(да не говорим за еретиците мракобесници от Ватикана!)не иска хората да "мислят",а да "ВЕРВАТ" на изопачената гръко-фанариотска Догма и на изопачените и манипулирани "жития" на светците!Отрича се ИНКАРНАЦИЯТА,която за кой ли път и с различни ФАКТИ се ДОКАЗВА!Заради тази инкарнация сме стигнали дотам,че по думите на Учителя Дънов,"Земята е превърната в Галактически Затвор за Души!"Богомилите ЗНАЯТ и ПРИЗНАВАТ Инкарнацията!И още...и още...!

    ОтговорИзтриване