петък, 16 октомври 2015 г.

ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВАТ СЕКТИТЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ОБЩНОСТИ И СОЦИАЛНИ ГРУПИ?



1. Социологията ни учи, че социални групи възникват (и се разпадат) ежедневно в човешкото общуване. Сектата обаче освен стремеж към трайност, безусловно се характеризира с наличието на върховен водач, неподлежащ на контрол или критика от останалите членове на общността и претендиращ, че притежава изключителни, непостижими за околните знания или качества.
2. От редовите членове се изисква пълно или почти пълно подчинение.
3. Пирамидална структура на отговорността, т. е. на безотговорността. Малкият началник се отчита само пред по-големия, а най-големият се отчита пред Бог!
4. Спонтанен стремеж за поставяне на сектата извън контрола на обществото (полиция, данъчнa, съдебна система и др.).
5. Стремеж към прекъсване на връзките със света с цел поставянето на членовете в по-голяма лична зависимост. За целта обикновено светът е представян като олицетворение на злото, в което хората са враждебни и злонамерени (обсебени от сатаната), в това число и най-близките (дори родителите!).
Поначало сектите се основават на делението "Ние - Те", при което на тях - всички извън общността - се гледа с презрение и надменност, а понякога и с враждебност, като на източници на заплаха за "братството" или водача.
6. Заклеймяване (а понякога и преследване) на отказалите се, срещу които се насочват усилия за повторно привличане, при което не рядко се спекулира с техните страхове или тайни, станали известни на общността в процеса на съвместния им живот.
7. Стремеж към ендогамност - задължително привличане на семейството на всеки един член в сектата, съответно разрушаване на старото му семейство (отказало да се приобщи към организацията) и включване в ново, вече в рамките на общността. Нови бракове по начало се сключват само между членове на сектата.
(Не е рядкост водачите да претендират за дадени им свише права над жените в организацията и имуществото на членовете.) .- пример - ЗОЛОТОВ, МУН....И Т. Н.
8. Тоталитаризъм - стремеж към тотален контрол над членовете посредством контрол над съзнанието, осъществяван чрез изповеди, проверяване на дневници и писма, включване в по-малки взаимноконтролиращи се групи от членове, стриктни предписания, особено за живота в интимната сфера. Относно причините за последното вече говорихме!
9. Обикновено в такива общности се контролира и храненето на отделните членове. Този момент обикновено незаслужено се подценява, но и това е белег над който трябва да се замислите! Често явление е да се налагат изтощителни пости, с ограничаването под някакъв благовиден предлог на белтъчинната храна - месо, риба, млечни продукти, алкохол, кафе и др. В замяна на това се набляга на сладкото - захар и захарни изделия. Парадоксално? Не съвсем! Въглехидратите дават енергия, но липсата на белтъчини и мазнини изтощава организма и отслабва нервната система. Качването на кръвната захар пък е удар върху мозъка - през войната са провеждани опити в концлагерите на изток, където за първи път е открита тази закономерност. Изразът "здрав дух - здраво тяло" не се е родил случайно - физическият срив обикновено предизвиква и емоционален. Целта на много от сектите е да предизвикат макар и само единия от двата, а това спокойно може да стане и с прекаленото постене!
10. Спекулира се с травми и неуспехи в сегашния живот, и със заплахи за бъдещия (ад, пъкъл, в проповедите на Дейвид Кореш - езеро от асфалт, сред индуистите - прераждане в нещо по-низше).

11. Независимо каква е идейната база на сектата, водачите обикновено тълкуват писанията (собствени или на свещените книги на друга религия) в дух на собствено самовъзвеличаване или други привилегии (понякога и в чисто материален смисъл). ТАКА, ЧЕ ПРИЯТЕЛИ МОИ - МИСЛЕТЕ И СИ ЗАДАВАЙТЕ ТЕЗИ ВЪПРОСИ!!!!!
ЗНАМ, ЧЕ ЩЕ ЗАСЕГНА НЯКОЙ ХОРА КОИТО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ВАС, А И ДРУГИ, КОИТО СА ИЗЛЪГАНИ ОТ ПЪРВИТЕ, НО  ПОГЛЕДНЕТЕ СЕ, ПОМИСЛЕТЕ, ВИЖТЕ СЕ В ОГЛЕДАЛОТО, И СИ НАПРАВЕТЕ ОЦЕНКАТА.  КАК СТЕ С ПРИЯТЕЛИТЕ, ИНТИМНОСТА? НЯКОЙ ОПИТВАЛ ЛИ СЕ ДА ВИ СТАНЕ ПРИЯТЕЛ?  ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ ВИЕ СТЕ ГО ИГНОРИРАЛИ. ЖИВОТА НИ Е ДАДЕН ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ ТОВА КОЕТО НИ ПРЕДОСТАВЯ - УВАЖЕНИЕ, ОБИЧ,  ЛЮБОВ, СЕКСУАЛНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ.  ВРЕМЕТО  ТЕЧЕ БЪРЗО И ЩЕ СЕ ОТЗОВЕТЕ В ГОДИНИТЕ В КОИТО НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ПРЕДЛОЖИ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ. ЩАСТИЕТО Е В ДРЕБНИТЕ НЕЩА, А ГОЛЕМИТЕ И НЕОБОСНОВАНИ ЦЕЛИ ВИ УНИЩОЖАВАТ. НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ МЕ РАЗБРАХТЕ, ЗАЩОТО КОГАТО ОСТАРЕЕТЕ ЩЕ СИ СПОМНЯТЕ САМО ЛЮБОВНИТЕ АВАНТЮРИ, СЕКСУАЛНИТЕ ВРЪЗКИ И ПОСЕЩЕНИЕТО НА ДРУГИ СТРАНИ И ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ,  АКО ИЗОБЩО СТЕ ГИ ИМАЛИ.... ТОВА ЩЕ ГО УСЕТИТЕ И РАЗБЕРЕТЕ ОТ РАЗКАЗИТЕ НА СВОИТЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ, КОИТО СА СТАНАЛИ НА ПРЕКЛОННИ ГОДИНИ - НА КРАЧКА ОТ ДРУГИЯ СВЯТ.  А ДАЛИ ТОЙ СЪШЕСТВУВА?! НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ - ПО ПРИНЦИП ВСИЧКО СЕ ПОВТАРЯ.  А АКО СЕ СЪМНЯВАТЕ В НЕЩО  ТО ПРОЧЕТЕТЕТЕ "ЕКЛИСИАСТ" - ПРОПОВЕДВИКА. ТОВА Е В "СТАРИЯ ЗАВЕТ" НА БИБЛИЯТА! ВСИЧКО ДОБРО......

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар