петък, 1 януари 2010 г.

# ИМПЕРИЯ НА БАЗИТЕ – РИМЕЙК #


САЩ разполагат с военни бази на всички континенти. В годините след разпадането на Съветския съюз, Америка се нарече "самотната свръхсила", по-късно "неохотния шериф", след това "задължителната нация" и накрая след 11 септември "Новия Рим".
Мрежата им представлява фронта на една нова империя:
"империя на базите",
която не обхваща само Антарктида. САЩ имат над половин милион военни, шпиони, технически персонал, информатори и цивилни контрактори в различни държави. С практиките на тайни затвори, мъчения и безочливо погазване на човешките права
.

Големите бази на Америка разположени на чужда територия са поне 700.
Пентагонът е собственик или наемател на 702 бази в 130 държави. Освен тях американските военни имат 6 000 бази в Съединените щати и други контролирани от тях територии. Те разполагат и с огромен брой малки секретни подслушвателни бази в различни точки на света.


В разположените в чужбина бази Пентагонът има 253 288 души униформен персонал, плюс още толкова цивилен. Пентагонът е работодател на близо 45 000 наети на място чужди граждани.


Тези данни, обаче, са непълни. Те не включват много от новите големи военни бази като "Бондстийл" в Косово, бази в Афганистан, Ирак, Израел, Кувейт, Киргизстан, Катар, Узбекистан и т.н.
Под прикритие на борба с тероризма Америка чертае една "арка на нестабилността", която се простира от Андите в Южна Америка до Северна Африка и Близкия Изток, и достига до Филипините и Индонезия. Зоната, очертана от арката, е почти идентична с Третия свят и покрива ключовите петролни резерви на планетата.


Това е нова форма на колонизация чрез военни бази създадена от новата световна империя Америка. Бъдещите източно-европейски бази, включително тези в България, са част от "колонизацията". Колин Пауъл ги нарече "ново семейство бази". “Новото семейство" не случайно се изгражда в най-обеднелите точки на Европа и света. Една от причините Пентагонът да търси преместване от "богати демокрации" като Германия в страни смазани от бедност като Румъния и България, или пък от военни диктатури в други части на света, е да се възползува от техните "по-меки закони за околната среда". Известно е, че Пентагонът налага на всяка от държавите, в които разполага свои войски, така наречените "Договори за статута на военните сили", които освобождават Съединените щати от задължения за изчистване или от плащания за щети нанесени на околната среда. Такива щети и специалният статут са се превърнали в огромен проблем за американците в Окинава например. Истинската причина за създаването на нов кръг от американски военни бази е да се разшири империята.


Чалмърс ДжонсънКорумпираните и морално банкрутирали управници в България, Румъния, Полша и други източноевропейски страни бързат да ни продадат на новия Big Brother - да ни превърнат в колониален аванпост на американската Империя от бази и тайни затвори.


Още по-омерзително е поведението на българската официална медия и официална интелигенция, които не произведоха нито един разследващ материал по въпроса, никаква позиция и морално осъждане на безочливите "практики" на Империята, никакъв намек за съпротива на тази неоколонизация.


З а разлика от продажните политиците, официалната медия и платената интелигенция, мнозинството от хората в България отхвърлят идеята за превръщането на страната в плацдарм на САЩ, фронтова линия за терористични удари и далечен буфер на Империята.


Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар