четвъртък, 7 януари 2010 г.

физиците са регистрирали "Загадъчна" елементарна частица.

Международна група от физици, която включва 602 учени от 13 страни, е открила следи от нова елементарна частица. Откритието е направено в САЩ, на ускорителя Tevatron, който работи в Националната физическа лаборатория на името на Ферми.

Според съвременните концепции, адроните (общо наименование за елементарните частици със силни взаимодействия) са съставени от кварки и са разделени в бариони, които се състоят от 3 кварки, антибариони - от 3 антикварки, мезони - кварк и антикварк. Свързването между кварките в адрони се осъществява от глуони.

Неотдавна, на електроно-позитронния коллайдер в Националната физическа лаборатория в Станфордския университет (САЩ) и лабораторията по физика в KEK в Япония са открили нови примери на композитни структури на базата на кварки. Тези структури, условно наречени частици Х и Y, не са нито бозони, нито бариони.

В рамките на проучването, проведено в Tevatron учените са изучвали разпадането на така наречените B+ мезони /частиците в състава на които има т. н. "долен" кварк/. Анализът на статистиката на този разпад разкрил малък брой мезони, които се разпадат с появата на нова частица, наречен Y (4140). Това наименование е било избрано , защото /маса-енергията/ на новия обект е 4140 MeV.

Изследователите са успели да определят, че в състава на новите частици, може би, влизат кварк и антикварк. Въпреки това, противно на характеристиките за разпад те противоречат на прогнозите на съвременните теории. Учените отбелязват, че имат достатъчно екзотични обяснения за свойствата на новите частици. Така например, съществува вероятност, че Y (4140) се състои от четири кварки.

Според представителя на лабораторията Ферми, Джакобо Конигсберг, вероятно тази частица играе значителна роля при формирането на материята.

Физиците отбелязват, че подобни "тайнствени" частици през последните години, са регистрирани в японския ускорител в лабораторията KEK и в Стэнфордския линеен ускорител. Работата е представена в списанието Physical Review Letters.

1 коментар: