неделя, 31 януари 2010 г.

Немските учени предупреждават за силно земетресение в Истамбул

Двама немски учени - Тобиас Херберт и Оливер Хайдбах са публикували в списанието на потсдамския център за геологически изследвания своето изследване – предупреждение. Според техните данни, направени на основата на компютърно моделиране, следващото след Хаити мощно земетресение по всяка вероятност ще е в Истамбул.

Неговият епицентър ще се намира само на 20 километра от 13 – милионният град. То ще се състои от един мощен трус последван от серия по малки със сила приблизително 7–ма степен по скалата на Рихтер. Нека напомним, че земетресението в Измит през август 1999 г. беше с магнитуд 7,4 и загинаха 18 хиляди човека.

Ако тази прогноза се сбъдне то повечето сгради в красивия град на Босфора няма да издържат на трусовете.
Сеизмолозите отдавна следят за т.н. „ живи разломи”, и един от тях е северно-анадолския с дължина 1000 км. Неговата скорост на движение достига вече до 30 мм/на година.
Една от тези критични области - е т. нар. "сеизмична празнина" - и е разположена на 20 км южно от Истамбул. Земетресения с различна сила по този разлом се регистрират официално от 1939 г…

Резултатите от това проучване, стават още по-тревожни, тъй като тези учени прогнозираха голямо земетресение в Хаити. Така, през март 2008, група от експерти, представи доклад, в който се потвърждаваше: зоната на геологичния разлом в южната част на острова / Хаити / представлява "голяма сеизмологична опасност в най - скоро време". Въпреки това, никой не се вслуша в техните предупреждения. Сега реалността изглежда така: като резултат от две земетресения с размер 7 и 5.9, което стана на 12 януари край бреговете на Хаити, е почти напълно унищожени столицата Порт-о-Пренс. В масовите гробове вече са погребани 75 хиляди хаитяни. Експерти предполагат, че общият брой на жертвите може да достигне от 100 до 200 хиляди душ

1 коментар:

  1. Забелязала съм, че винаги когато има земетресение в някоя точка на света след това се случват още две на други места, макар и с различна сила.

    Единственият случай, в който знам, че властите се вслушаха в прогнозите на учените беше земетресението в Калифорния.

    Тогава властите раздадоха на населението уреди с форма на часовници, които се носят на ръката, за да може при евентуално бедствие този уред да излъчва сигнали и човекът да бъде лесно открит.

    Интересен факт беше, че шеф на антиземетръсната служба в Калифорния беше
    някой си д-р Питър от София.Изтичането на мозъци от България не е от вчера.

    А земетресението от 99г ме свари на кораб в Егейско море на няколко километра от Измир, навътре между островите...Беше страшно.

    ОтговорИзтриване